Španělsko: Akciový trh se propadá. Kvůli obavám z americko-čínských sporů a z brexitu

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Akciový index Ibex 35 spadl pod hranici 9 000 bodů kvůli rostoucím obavám ohledně čínsko-americké obchodní dohody a vztahu mezi Británií a EU, informují Laura delle Femmineová a Sandro Pozzi.


V rámci generalizovaného propadu evropských akcií kvůli obavám z tvrdého brexitu a čínsko-amerických obchodních jednání byl nejhůře zasažen španělský trh.

Akciový index Ibex 35 se propadl o 2,48 % a spadl pod hranici 9 000 bodů poprvé od února. také burzy ve Frankfurtu a Paříži zaznamenaly významné ztráty, zatímco Londýn v menší míře.

Tyto ztráty přišly poté, co Donald Trump vyslovil nová varování Číně kvůli obchodní dohodě a vzrostly obavy ohledně budoucích vztahů mezi Británií a EU.

Hlavní burzy kontinentu zavíraly poté, co nový britský premiér Johnson pokračuje ve varováních ohledně možnosti tvrdého brexitu. Toto oznámení vedlo k největšímu propadu britské libry od konce roku 2016.

Španělský index spadl na 8 986,6 bodu, částečně kvůli novým zprávám o druhé největší bance BBVA.

Britsko-španělská letecká holdingová společnost IAG obsahující mj. British Airways v úterý ztratila 5,96 % a stala se tak druhou nejhorší spoelčností zahrnutou v indexu Ibex 35. Společnost se nyní snaží komplikovaně dokázat úřadům EU, že společnost Iberia je španělská firma, a vyhnout se rizikům brexitu bez dohody.

Finanční dům Banco Santander, která provádí řadu obchodů v Británii, ztratila 3,71 % a Banco Sabadell 3,37 %. Jen společnosti Indra a Grifols započítané také v Ibexu udržely ztráty pod hranicí 1 %.

Nejhůře si vedl se ztrátou 17,62 % Siemens Gamesa, ačkoliv má jen málo společného s globálním výhledem. Šlo zejména o reakci na oznámení, že zisky výrobce větrných turbín se nacházejí pod hranicí očekávání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019