George Monbiot: Vlády světa nyní plní výlučně přání korporací, které ničí svět

8. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
 
 

Tragedií naší doby je, že zrychlující se kolaps systémů, které na této planetě podporují život, jde ruku v ruce s likvidací éruy veřejných služeb. Vlády na celém světě dnes plní přání nejdrsnějších a nejšpinavějších korporací. V Británii, v USA, v Brazílii, v Austrálii a v mnoha jiných zemí vládnou dnes obří znečišťovatelé.

 



Systémy planety Země se rozkládají ohromující rychlostí. Na Sibiři a na Aljašce zuří požáry. V mnoha místech pronikají hlubokov do rašeliny, takže se uvolňuje množství kysličníku uhličitého a metanu, což zrychluje globální oteplování. Divoké požáry v Arktidě už uvolnily do ovzduší tolik uhlíku, kolik ho Rakousko vyprodukuje za celý rok.

Z ledové pokrývky Grónska vznikly obrovské proudy vody, když tam nenormálně stoupla teplota na 15 stupňů Celsia. Denní tání ledu je o 50 let napřed - takovéto tání arktického ledu se předpovídalo pro rok 2070. Analýza v časopise Geophysical Research Letters ukazuje, že dnešní hloubka tání permafrostu se očekávala až v roce 2090.

Zatímco rekordní vedra v Evropě vyvolávají jen chaos a nepříjemné pocity, v jihovýchodní Asii začínají dosahovat toho bodu, kdy lidské tělo dosáhne svých teplotních limitů. Už nyní vyhání rozklad klimatu lidi z jejich domovů, buď chudobou, anebo v důsledku konfliktů.

Z nedávného článku v časopise Nature vyplývá, že nemáme naději zabránit zvýšení oteplování o více než 1,5 stupnů Celsia, jestliže se nezbavíme veškeré existující fosilní infrastruktury. I kdybychom už nestavěli žádné nové plynové či uhelné elektrárny, silnice a letiště, stejně překročíme tuto hranici na základě dosavadní míry emisí. Museli bychom tuto infrastrukturu aspoň částečně vyřadit z provozu. Namísto toho vlády všude zintenzivňují užívání fosilních zdrojů.

Ropný a plynárenský průmysl plánuje investovat 4,9 bilionů dolarů v následujících deseti letech na rozvoj nových rezerv fosilních paliv, které si nemůžeme dovolit spálit. Podle MMF vlády každoročně dotují fosilní paliva částkou 5 bilionů dolarů. Loni svět spálil více fosilních paliv než když předtím.

V mnoha zemích světa vlády chrání průmysl fosilních paliv. V USA zákonodárci v 18 státech zákonem kriminalizují protesty proti ropovodům a plynovodům.

Tajně financované lobbistické organizace - TaxPayer's Alliance, Adam Smith Institute a Institute of Economic Affairs v Británii poskytují své klíčové poradce vládě Borise Johnsona.

Je to konečná kapitola paradoxu znečišťování životního prostředí. Protože nejšpinavější průmyslová odvětví nemají podporu veřejnosti, mají největší zájem na tom vydávat peníze na svou vlastní propagandu a na lobbování u vlád ve své vlastní věci. Financují politické strany, lobbistické organizace, thinktanky, falešné občanské organizace a pochybnou inzerci na sociálních sítích. V důsledku toho mají nejšpinavější průmyslová odvětví v politice největší vliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/07/fossil-fuel-lobby-pollute-politics-climate-crisis

0
Vytisknout
7800

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019