Bolsonaro vyhodil šéfa brazilského vesmírného institutu za zveřejnění "lživých" informací o ničení amazonského pralesa

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Ředitel brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru byl vyhozen z funkce za to, že zveřejnil alarmující data, získaná ze satelitů, o zrychlující se likvidaci amazonského pralesa. Ultrapravicový brazilský prezident Bolsonaro je označil za "lži".

Ricardo Galvão se postavil na obranu ústavu a kritizoval Bolsonarův útok. Z funkce byl vyhozen v pátek

"Vyhodit ředitele Národního ústavu pro výzkum vesmíru je jen pomstou vůči někomu, kdo zveřejnil pravdu," konstatoval Márcio Astrini z brazilské pobočky organizace Greenpeace.

 
Na internetových stránkách brazilské vlády dokazují data ze satelitu Deter, že dochází k znepokojujícímu zrychlení likvidace amazonského pralesa. Letos v červnu bylo ve srovnání s loňským rokem zničeno o 88 procent více pralesa.

Bolsonaro tyto informace označil za "lži" a obvinil Ricarda Galvão, že je "ve službách zahraniční neziskové organizace". Poškodil prý dobré jméno Brazílie a brazilské vlády.

Bolsonaro se obává, že zveřejnění dat o zrychlující se likvidaci amazonského pralesa by mohlo ohrozit důležitou obchodní dohodu s jihoamerickým obchodním blokem Mercosur a s Evropskou unií. Ekologové poukazují na to, že k této škodě už došlo.

"Pověst Brazílie je už beznadějně touto křížovou výpravu proti faktům beznadějně zkompromitována," konstatoval Carlos Rittl, výkonný ředitel Climate Observatory.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9206

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019