Boris Johnson vydá na divoký brexit 60 miliard Kč

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Známý vědec Brian Cox: "Zásobu životně důležitých léků zajistíme." Tohle tedy vypadá opravdu dobře...  :(



Britská vláda Borise Johnsona oznámila ve středu, že do přípravy divokého brexitu bude - nesmyslně - investovat 60 miliard Kč (2,1 miliard liber). Součástí příprav bude železná zásoba léků, naverbování 500 nových pracovníků pohraniční kontroly a vládní propagandistická kampaň za brexit.

 
344 milionů liber bude investováno do nové ochrany hranic, k již přislíbenému naverbování nových 500 pohraničníků jich přibude ještě dalších 500. Dalších 434 milionů liber bude investováno do přípravy železné zásoby léků, zajištění dopravní kapacity a skladů a 108 milionů liber bude vydáno na kampaň, která bude vysvětlovat podnikům, co všechno musejí v případě divokého brexitu učinit.  138 milionů liber je určeno na novou propagandistickou kampaň ohledně brexitu a na podporu určitých lokalit, například Severního Irska.

Celé je to naprostý, šílený nesmysl - všechny tyto peníze by se ušetřily, kdyby se uspořádalo nové referendum  o brexitu, vzhledem k tomu, že většina britských občanů nyní brexit nechce. Toto šílené plýtvání peněz následuje po deseti letech konzervativní politiky škrtů, která vedla k drastickému zvýšení chudoby invalidů a nemocných lidí, závislých na státní podpoře - která byla v podstatě zlikvidována. Finanční pozorovatelé, kteří varují před drastickým pádem hodnoty libry, upozorňují, že Johnsonovo rozhazování peněz začíná připomínat finanční politiku jihoamerických banánových republik a povede k dalšímu poklesu kursu libry.

Labouristická strana označila tyto plánované výdaje za "strašlivé plýtvání penězi daňových poplatníků, jen proto, že Johnson prosazuje divoký brexit, který absolutně není nutný", zejména vzhledem k tomu, že drtivá většina poslanců Dolní sněmovny se zapřísáhla, že divoký brexit bude blokovat.

Odborníci varují, že jen 1000 nových pohraničníků je naprosto nedostatečné. Daňový úřad upozorňuje, že po brexitu bude Británie potřebovat nejméně dalších 5500 daňových úředníků. Odborníci varují, že osoby, které mají pracovat v oblasti dohledu na hranice a proti pašování budou potřebovat dlouhá léta výcviku.

Před vznikem jednotného trhu zaměstnávala Británie 100 000 lidí pracujících v oblasti celnictví, kontroly pasů, imigrační kontroly a regulačních norem.

Konfederace britského průmyslu varovala tento týden, že ani Británie, ani EU nejsou připraveny na divoký brexit a dodala, že "některé aspekty brexitu nelze odstranit".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8061

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2019