Protesty v Hongkongu vedou přímo ke konfliktu Číny se Západem

6. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Jak eskalují prodemokratické demonstrace v Hongkongu, tak sílí zuřivost Číny. Protesty se konají už devátý týden. Vyvinuly se z omezených demonstrací, vedených studenty, protestujícímu proti zákonu o deportaci obviněných do Číny, v široké, rozáhlé protesty proti nadvládě Pekingu. Ohrožují vládu Číny nad touto bývalou britskou kolonií i nad vládou prezidenta Xi Jinpinga nad Čínou. Ohrožena je jeho polodiktátorská autorita. Blíží se bod zvratu, varuje Simon Tisdall.

Rozhovor Britských listů 231. Naše romské divadlo je silně žádané

2. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Davidem Tišerem, ředitel divadla Ara art (Pozor, umění), které uvádí vysoce úspěšné romské divadelní hry se sociálním přesahem. Divadlo hraje v mnoha místech v České republice i na Slovensku. Hovoří se nejen o divadelní práci, ale i o tom, co to znamená pro Roma žít v České republice. "Je to něco, co se těžko dá pochopit, když tím sami neprojdete." Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. srpna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Lidé se plaví v člunech do Evropy, protože se snaží utéci z otroctví v Libyi

6. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


3. dubna 2019 zachránila stará německá záchranná loď Alan Kurdi uprostřed Středozemního moře 63 lidí z přeplněného gumového člunu.

V tentýž den, kdy jsme je zachránili, zaútočila Libyjská národní armáda pod velením Chalífy Haftara na hlavní libyjské město Trípolis.

Jakmile bylo 63 lidí na palubě lodi Alan Kurdi, Malta a Itálie je odmítly přijmout. V Bruselu bylo zahájeno vyjednávání o tom, kdo tyto lidi přijme. Trvalo to deset dní. Dost času, abychom se s uprchlíky seznámili.
 


 

Pražská koalice jako laboratoř reálné politiky

6. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Je pozoruhodné, jak se pan europoslanec, současný a možná už jen dočasný předseda TOP09, Jiří Pospíšil věnuje dění na pražské radnici. Petr Fiala a Andrej Babiš jsou, zdá se, angažovaní mnohem méně. Že by měl Jiří Pospíšil slíbené primátorské křeslo za to, když rozbije současnou koalici s Piráty a Prahou sobě?

Brexit: Skotsko chce nyní mírnou většinou znovu nezávislost

6. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala Borise Johnsona, aby se nesnažil zabránit novému referendu o nezávislosti Skotska v Evropské unii poté, co z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že většina Skotů by nyní hlasovala pro nezávislost. 

Brexit: Boris Johnson "nebude s EU žádnou novou dohodu vyjednávat"

6. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



David Frost, nový "poradce" Borise Johnsona pro Evropu, sdělil činitelům Evropské unie v Bruselu, že Británie nemá v úmyslu vyjednávat žádnou novou dohodu o odchodu z EU s Bruselem a že divoký brexit je nyní Johnsonovým "ústředním scénářem". Frost namísto toho chtěl jednat v Bruselu o tom, jak by mohlo být vyjednávání s EU znovu zahájeno poté, co Británie 31. října 2019 divoce vypadne z EU.

Šipka, která nedokáže ukázat doleva

6. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Tato šipka, kterou vytvořit matematik a sochař Kokiči Sugihara, nedokáže ukázat doleva. Byla vyrobena na trojrozměrné tiskárně se sérií křivek, které lidský mozek nedokáže registrovat.


Trump si spletl město Dayton, kde došlo k masakru, s městem Toledo

5. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Trump: Za víkendové masakry v USA mohou média, internet, videohry a imigranti. Zbraně ne!

Zuřivou kritiku vyvolal Donald Trump od komentátorů a politiků svými výroky po nedělních masakrech v USA.

Trump si ve svém vystoupení spletl město Dayton, v Ohiu, kde došlo k masakru, s městem Toledo:


"Média nesou obrovskou odpovědnost za život a bezpečnost v naší Zemi. Fake News velmi přispívají k hněvu a zuřivosti, které se hromadí už léta," napsal Trump v pondělí na Twitteru:
Požadoval také omezení imigrace, vzhledem k tomu, že masakr v městě El Paso byl podle manifestu, zveřejněného na webu před útokem, motivován nenávistí k imigrantům.

Vyvolalo to ostrou kritiku od většiny komentátorů a mnoha politiků. Demokratický senátor Jerry Nadler řekl v pondělí dopoledne v televizi, že mu Trump připomíná třicátá leta v Německu: "Jaká je vazba mezi reformou imigračních zákonů a kontrolou střelců? Že musíme odebrat zbraně hordám imigrantů, připravujících invazi?"

Trumpova dcera Ivanka označila bělošský suprematismus za terorismus a vyjádřila názor, že musí být potlačen:


Hned ji za to kritizovala poslankyně Rashida Tlaib:

Vaše modlitby nefungují. Zkuste omezit tweetování svého otce. 251 hromadných masakrů v USA za 216 dnů. Vyvolává násilí každý den svou nenávistnou agendou a rasismem. Umírá více lidí, protože nebojuje proti bělošským supremacistickým teroristům. To jsou ti, kdo nenávidí Ameriku.


Vášnivě odsoudil Donalda Trumpa také demokratický kandidát na prezidenta Beto O'Rourke. Není pravda, že Trump "toleruje rasismus", on ho aktivně podporuje:






Ruská opozice: "Musíme bojovat za svá práva"

5. 8. 2019

čas čtení 6 minut

 
 





Na terase nedávno zrenovované tržnice nad moskevským náměstím Trubnaja ploščaď popíjeli ruští japíci za zvuků reprodukované hudby své drinky, zatímco dole pod nimi na náměstí honila a zatýkala ruská policie demonstranty. Scéna, k níž došlo v sobotu, byla pozoruhodným shrnutím rozporů v životě Moskvy za nynějšího primátora Sergeje Sobjanina, který nabídl v posledních letech Moskvanům rozsáíhlý program zkrášlení Moskvy, avšak zároveň ostře omezuje politickou svobodu, píše z Moskvy Shaun Walker.

Protesty jsou největší, jaké Moskva zažívá za posledních deset let. Motiv protestů, že jsou nezávislí a opoziční kandidáti vyloučeni ze zářijových komunálních voleb v Moskvě, je relativně okrajový, ale nabalila se na to obecnější atmosféra nesouhlasu.

30006

Češi a občanské nectnosti

5. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V roce 1992 - tedy ještě ve svém modrém období - vydal Václav Bělohradský knihu nazvanou Kapitalismus a občanské ctnosti. Doba však mezitím "pokročila" natolik, že kdyby dnes autor vrhl na trh dílo stejného názvu, již jen kvůli titulu, bez ohledu na obsah, by byl automaticky řazen mezi "sluníčkáře".

Itálie: Zuří konflikt mezi papežem Františkem a Salvinim ohledně uprchlíků

3. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 
Hodnostáři katolické církve ve střední Evropě, především v Polsku a v ČR (Duka), ale i na Slovensku (viz film Budiž světlo) se chovají populisticky, nenávistně a ostudně, a porušují tak doktrínu katolické církve.

Jeden arcibiskup v Polsku právě přirovnal polskou LGBT komunitu k "rudému moru" komunistické éry a označil ji za "duhovou chorobu". Katolická církev v Polsku vyvolává proti komunitě LGBT nálady pro páchání pogromů proti nim:




Naproti tomu katolická církev v Itálii se chová naprosto vzorně: Papež František a nejvyšší církevní hodnostáři důsledně realizují imperativy katolické věrouky, mezi nejpřednější z nichž patří povinnost pomáhat chudým, utlačovaným a bezmocným. Právě proto pomáhá papež František a katolická církev v Itálii intenzivně uprchlíkům. Až tak, že když v jedné velkoubytovně pro uprchlíky v Římě byla vypnuta elektřina, jeden z papežových kardinálů se tam vydal, slezl po žebříku do podzemí a přívod elektřiny do ubytovny pro uprchlíky znovu zapnul.

K odporu tolika Čechů vůči změnám ve vědě a technice

3. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


Myslím, že odpor proti vědeckému výzkumu změny klimatu, a nutnosti s tou změnou něco dělat, je v Česku dán tradiční průmyslovou mentalitou, která tady převládá u technicky vyškolených lidí a je zakořeněna napříč společností.

Technika nebo přírodní věda není v Česku vnímána jako něco, co prochází prudkými změnami v rámci společenských a kulturních hodnot, ale jako něco, co existuje jaksi na nebesích ve středověkém smyslu jako věčná podstata neustálého pokroku a pravdy, která je intuitivní a navždy platná.

Nějaká změna klimatu pak, byť jde o přírodovědný fakt, do této nebeské sféry nesedí, protože upozorňuje na to, že jakákoli technika nebo věda je náhodným plodem kultury a může podléhat hodnotovému tlaku, ba dokonce se může jevit navzdory nebeskému zákonu nekonečného pokroku jako zhoubná.

Na prestižních západních technikách tento zbožštěný svět Julesa Verna (ale abych Vernovi nekřivdil: i on má své Ocelové město) už dávno neexistuje, pokud vůbec kdy existoval.

 V tomhle by si měli čeští inženýři listovat (produkce z MIT, asi nejlepší technické vysoké školy na světě vedle Caltechu a ETH):


https://mitpress.mit.edu/books/handbook-science-and-technology-studies-fourth-edition?fbclid=IwAR3IshpNzXXKRQsTdrSbE7gFysvUH_SEJpJvoIgHax3vJvfjkSfob4oy8Ao

Stojíme na prahu neregulovaného jaderného klimatu

3. 8. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy na začátku srpna podle očekávání vypověděly klíčovou smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Ta více než tři dekády představovala jeden z pilířů globální bezpečnosti. Letos v únoru Washington oznámil, že od INF do půl roku odstoupí, pokud Rusko nezničí veškeré rakety, které podle USA a NATO dohodu porušují. Nicméně je pravděpodobné, že INF porušily obě strany. Ať tak či onak; poslední klíčová smlouva (Nový START) je taktéž v ohrožení a my se tak ocitáme na prahu neregulovaného jaderného klimatu.

30470

Hospodaření OSBL za červenec 2019

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V červenci 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 85 598,97 Kč, výdaje byly 106 131,50 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, situace se trochu zlepšila, avšak trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Skandál v Srbsku: Do odposlechů měly být "zapleteny ruské služby"

5. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V Srbsku se rozbíhá skandál kolem odposlouchávání vysoce postavených politiků a představitelů. Opozice obviňuje prezidenta Aleksandra Vučiće, že byl zapleten do nezákonných odposlechů svého předchůdce Borise Tadiće. Vučić se brání tvrzením, že jeho údajně nezákonně odposlouchávali déle jak 20 let.

NATO nesouhlasí s ruským návrhem na moratorium ohledně rozmisťování raket středního a kratšího doletu

5. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta


NATO nebude zvažovat Ruskem předložený návrh ohledně moratoria na rozmisťování raket středního a kratšího doletu po rozpadu smlouvy o likvidaci tohoto typu zbraně (INF Treaty). Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na brífingu v Bruselu v souvislosti s neplatností smlouvy INF poté, co od ní odstoupily USA.

"Nebudeme to zvažovat. Rusko již několik let rozmisťuje v Evropě své rakety. Proto důvěra k tomuto návrhu je nulová, pokud navrhujete moratorium na rozmisťování raket, které jste už rozmístili," prohlásil Stoltenberg.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Staňkův konec a čekání na podzim

2. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Antonín Staněk je skutečně už bývalým ministrem kultury. Docela mne to překvapilo, protože jsem myslel, že prezident nakonec od svého slibu couvne a Staňka neodvolá s odůvodněním, že ČSSD nemá vhodného nástupce a ministerstvo nesmí zůstat bez ministra. Ano, nesmí zůstat bez ministra a ode dneška je. Další výsměch Ústavě i sociální demokracii, která prý hledá nějaký srozumitelnější důvod pro odchod z vlády ve sporu o podobu státního rozpočtu.

Rusko: Rozpad na tři části?

5. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Rozklad Ruska rychle pokračuje, když Čína fakticky převzala kontrolu nad velkými částmi území za jezerem Bajkal, čečenský vládce Ramzan Kadyrov ovládá velké oblasti Severního Kavkazu - a Moskva spolehlivě kontroluje pouze zbytek území, napsal Aleksandr Němec.

Další velký moment z moskevských demonstrací tento víkend

4. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Kandidát z Žirinovského (proputinovské) strany LDPR Valerij Bulygin sděluje reportéru televize Dožď, že se policie chová "velmi mírně". Hned poté je zatčen.

"Podle mého názoru jsou akce pracovníků policie dostatečně mírné."
"Mladý muži, půjdete s námi."


USA: Bělošský supremacista zastřelil nejméně 20 lidí

4. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: K další střelbě právě došlo ve státě Ohio.  V městě Dayton v Ohiu bylo v neděli v časných ranních hodinách zastřeleno devět lidí a šestnáct zraněno. Policie střelce zastřelila. ZDE  

28. července zastřelil vrah tři lidi na "česnekovém festivalu" v severní Kalifornii. 

Andrew Stroehlein: Masakr v El Paso ukazuje tři strašlivá selhání americké politiky: 1. Odmítání rozumné kontroly vlastnictví zbraní, 2. Povzbuzování bělošského nacionalismu na nejvyšší politické úrovni, 3. Šikanující imigrační politika (rodiny obětí se bojí jít do nemocnic a do dalších institucí hledat své mrtvé či postřelené příbuzné).

Andrew Stroehlein: Nejdůležitější poučení z masakru v El Paso:

1. Server 8chan a pol board systematicky a záměrně radikalizuje hromadné střelce.

2. Masakrování nevinných lidí bylo proměněno v počítačovou hru.






Beto O'Rourke: Rasismus prezidenta Trumpa nejenže uráží naše hodnoty: podstatnou měrou to mění charakter této země. A vede to k násilí.

Nejméně dvacet lidí zastřelil jednadvacetiletý bělošský supremacista v supermarketu Walmart, plném zákazníků, nakupujících na nový školní rok,. v texaském pohraničním městě El Paso. Více než dalších pětadvacet lidí bylo zraněno.

Střelec, jednadvacetiletý běloch z předměstí Dallasu Allen, vzdáleném více než 1000 km, byl zatčen. Šéf policie v El Paso Greg Allen uvedl, že policie vyšetřuje "manifest", vydaný v souvislosti s masakrem, a že masakr je vyšetřován jako potenciální zločin z rasové nenávisti.

El Paso je v západním Texasu, přímo na hranicích Mexika. Multikulturní město má asi  680 000 obyvatel a z nich je 80 procent Hispánců. Jeho mexické dvojče, město Ciudad Juárez leží hned za velkou zdí, která odděluje obě města. Více než 23 000 chodců přechází z Ciduad Juárez do El Pasa každý den za prací.

Policie dostala první informace o střelbě v 10.39 dopoledne místního času v sobotu. V supermarketu bylo podle odhadů tehdy asi 3000 zákazníků a 100 zaměstnanců.

Každý den je v USA usmrceno střelnými zbraněmi 100 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V USA už letos došlo k 250 masakrům střelnými zbraněmi:



 
Don Moynihan: Nebudu zveřejňovat střelcův manifest, ale zde je jeho shrnutí:



Andrew Stroehlein, HRW: "ManifestL masového vraha z El Pasa je typickým zrůdným extremistickým nesmyslem o "nahrazování bělochů" a o "invazi" migrantů. Je odrazem nenávisti z onlinových fór a z Bílého domu, kde Trump, který charakterizoval neonacisty jako "velmi slušné lidi" - zaměstnává bělošské nacionalisty. V roce 1996 bylo ve skotském Dunblane ve škole usmrceno střelbou 16 dětí a učitelka. Soukromé vlastnictví střelných zbraní bylo pak v Británii zakázáno. Británie má nyní snad nejnižší počet vražd střelnými zbraněmi na celém světě. Vnímejte to, Donalde Trumpe:


Demonstranti v Hongkongu se v sobotu znovu střetli s policií

3. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta



Policie odpalovala kanistry se slzným plynem a držela demonstranty na zemi po ostrých střetnutích v sobotu večer na nejméně čtyřech místech v Hongkongu, poté, co se během dne konala pokojná demonstrace.

Tisíce demonstrantů se odchýlilo z povolené trasy pochodu a okupovalo hlavní ulice v Kowloonu, kde postavili barikády z rozmnotovaných dopravních bariér, rozdávali plynové masky a helmy a připravili se na konflikt s policií.

Demonstranti se nakonec uchýlili na nedalekou univerzitu. Policie uvedla v prohlášení, že demonstranti házeli cihly do policejní stanice a zapálili před ní oheň.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Sicilští rybáři riskují vězení zachraňováním uprchlíků: "Žádná lidská bytost by se k nim neobrátila zády"

3. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Otec a syn popisují, jaké to je, když slyšíte v noci  zoufalé volání v moři - v Itálii, která se chová vůči uprchlíkům stále krutěji



Kapitán Carlo Giarratano se dvakrát nerozmýšlel, když koncem minulého měsíce během nočního rybaření u libyjských břehů slyšel zoufalé volání o pomoc od padesáti migrantů v člunu, jemuž došel benzín a začal nabírat vodu. Šestatřicetiletý Sicilan žije podle zákonů moře. Doplul k migrantům a nabídl jim veškeré jídlo a vodu, které měl. Zatímco jeho otec Gaspare koordinoval pomoc z pevniny, Carlo čekal téměř 24 hodin na loď italské pobřežní stráže, která nakonec převezla migranty do Sicílie.

Stovky lidí byly v sobotu zase zatčeny v Moskvě

3. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Policie brutálně mlátila obušky pokojné demonstranty.

Absurdita autoritářského režimu: V Moskvě byl zatčen muž, za to, že držel oficiální ruskou vlajku:





Tisíce policistů zaplavily v sobotu centrální Moskvu ve snaze potlačit protesty občanů požadujících férové volby. Ruské úřady oznámily, že zahajují trestní vyšetřování protikorupční organizace, v jejímž čele stojí Alexej Navalnyj. Obviňují jeho Protikorupční nadaci, že získala 1 miliardu rublů (asi 15 milionů dolarů) "kriminálním způsobem".

Je to ostrá eskalace úsilí Kremlu umlčet Navalného, který byl v posledních týdnech katalyzátorem velkých občanských protestů v Rusku.

Andrew Strohlein: Varování: Útlak moskevského stylu brzo přijde do západní země nedaleko vás - pokud zvítězí ultrapravicoví populisté. Poučte se od ruských demonstrantů: bojovat za návrat svobody je neobyčejně obtížné. Lepší je, aby o ni západní země nepřišly!

Z megafonů opakovaně: Drazí občané, policie je tu na ochranu vaší bezpečnosti. Mezi nimi jsou i vojáci! Jsou to vaši vlastní synové!"




Ruská policie zatkla Ljubov Sobol, spolupracovnici Alexeje Navalného:





 

Německo zavádí vlaky na vodíkový pohon

3. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Německo zavádí nejekologičtější vlaky na světě. Jezdí na vodík a kyslík. Jediná zplodina, kterou produkují, je voda. Ujedou 1000 km na jedinou plnou nádrž rychlostí 140 km/h. Zatím bylo vyrobeno 14 těchto vlaků a začnou jezdit na pravidelných linkách od prosince 2021, v Dolním Sasku. Nahradí vlaky na naftový pohon.  

Měla by vaše země taky zavést vlaky na vodíkový pohon?
 
Světové ekonomické fórum
 


Boris Johnson: šarmantní lhář a podvodník

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Deník Guardian shrnuje názory novinářů a politiků po celé Evropě na nynějšího britského premiéra Borise Johnsona. Konstatují, že se chová nesmírně šarmantně, dříve nebo později však všichni zjistí, že je to lhář a podvodník. Boris Johnson podle nich vědomě pěstuje obraz sama sebe jako idiota, který dělá chyby, ve skutečnosti je vysoce inteligentní, zcela bez skrupulí - důkazem jeho inteligence a schopnosti strategického uvažování je, že se dostal do úřadu britského premiéra.

Péčí pražského korespondenta Guardianu a Observeru Richarda Taita list zaznamenává, jak se novinář z Hospodářských novin Martin Ehl dostal krátkodobě do globálních zpráv. Hospodářské noviny totiž zveřejnily rozhovor s Johnsonem, v němž Johnson označuje tvrzení, že svoboda pohybu je základní hodnota EU, jako "kravinu" ("bollocks"). Downing Street si stěžovala, že je rozhovor lživý - přestože ho Hospodářské noviny před vydáním nechaly autorizovat britským velvyslanectvím v Praze. HN posléze zveřejnila nahrávku rozhovoru na svých stránkách, kde je výraz "bollock" jasně slyšitelný - a Johnson k tomu ještě dodává: "Můžete výraz 'bollocks' přeložit do češtiny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Grónsko se zmenšilo: Roztálo tam ve středu 12 miliard tun ledu

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Zmrzlé oblasti severní polokoule nyní tají rekordní rychlostí. Arktidu ničí vlny tepla. Lesní požáry devastují Sibiř a ledovce tají v Grónsku a na vrcholcích Alp.

V Grónsku nyní tají ledovce, které bývaly pevné po celý rok. Glaciologové varují, že je to jak důsledkem globálního oteplování, tak příčinou jeho zrychlování.

Grónsko, které má druhou největší ledovou přikrývku se za poslední měsíc zmenšilo o větší rozlohu, než tomu býval mezi lety 2002 a 2019 roční průměr. Vyplývá to z odhadů ze satelitů.

Tento týden ve středu došlo k největšímu letošnímu tání. Teplota je totiž tento týden o 10 stupňů Celsia nebo o víc vyšší. I na vrcholu ledovce, ve výši 3200 metrů, byla ve čtvrtek teplota nad bodem mrazu. Došlo k tak obrovskému tání, k jakému dochází jen jednou za sto, možná tisíc let. Podle dánských činitelů včera roztálo 12 miliard tun ledu:


30467

Proměnlivý žalozpěv umlčených

1. 8. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 7 minut

Dne 1. srpna 1819 se v rodině dobře situovaného newyorského obchodníka narodil Herman Melville. Přišel na svět jako třetí z osmi dětí a druhý syn. Jeho osobnost začalo už v raném věku formovat prudké zhoršení hmotných poměrů, následované otcovou smrtí. Tehdy bylo Hermanovi jenom třináct let a své další vědomosti už mohl získávat pouze sebevzděláváním. Zchudnutí jej přivedlo nejprve k pomocným úřednickým pracím, o necelých deset let později k námořním plavbám, trvajícím dohromady asi tři roky a bez nadsázky dobrodružným. V jejich průběhu prožil u obávaných domorodých kmenů (na jejichž území dezertoval) šťastnější období než uvnitř lodních posádek s despotickým řádem.

Rammstein....ALLE mit uns!

2. 8. 2019 / Matěj Sváček

čas čtení 1 minuta

Německá skupina Rammstein s temnou image a pochodovými rify by se mohla zařadit mezi mnoho a mnoho šokujících interpretů. Pro někoho by mohli dokonce znamenat příklon k jisté fázi historie. Možná i tak roky působili, ale...

Obrana proti hypersonickým útokům se stává největší vojenskou výzvou současnosti

2. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Ve věčném soupeření mezi ofenzívou a defenzívou vítězí ofenzíva. Rusko testuje hypersonické střely s plochou dráhou letu s rychlostí kolem 12 000 km/h, které lze použít k dopravě jaderných nebo konvenčních hlavic na cíle na moři i souši. Americké ozbrojené síly v současnosti nemají proti takovým zbraním žádnou obranu, píše Loren Thompsonová.

Varšava oslavila 75. výročí povstání

2. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

1. srpna se Polsko každoročně na chvíli zastaví. Za zvuku večerních sirén si Varšava včera připomněla 75. výročí zahájení Varšavského povstání - projevu odvahy tisíců obyvatel města, kteří pozvedli zbraně k boji s německými okupanty.

Když slyší slovo "kultura"...

2. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Situace, která vlivem Zemanových obstrukcí od středy panuje na ministerstvu kultury, odporuje kompetenčnímu zákonu. Protože v čele rezortu nestojí člen vlády, ale pouze odcházejícím ministrem vybraný zástupce, rozhodnutí ministerstva mohou být například soudně napadena jako neplatná ZDE.

30468

Obraz české kultury

1. 8. 2019 / Jiří David

čas čtení < 1 minuta

Seděl jsem v průtrži mračen uzavřen ve Veletržním palácí NG (návštěva A. Giacomettiho) a nemohl tak ven (Anděl zkázy)..bylo poledne, dal jsem si tak hlívovou polévku a bezdečně koukal na misku s kouskem chleba i ubrouskem a náhle v ní spatřil celou tu naší českou kulturu..v den, kdy byl konečně odvolán do budoucna bezejmený člověk, do té doby ministrem kultury.

Lobbistická firma blízká Borisi Johnsonovi šíří na Facebooku lži ve prospěch saúdské vlády

2. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: "Zpravodajské" stránky o Jemenu, z nichž není jasné, že je financuje saúdská vláda

Lobbistická firma blízkého spojence Borise Johnsona Lyntona Crosbyho tajně vytvořila síť anonymních "zpravodajských" stránek na facebooku. Udělala to pro desítky svých platících klientů, mezi nimiž  byla vláda Saúdské Arábie a řada firem znečišťujících životní prostředí.

Crosbyho lobbistická firma CTF Partners zprofesionalizovala vytváření dezinformací na internetu, dělala to pro celou řadu kontroverzních zákazníků a v jejím ústředí docházelo k četným incidentům mizogynního zastrašování zaměstnankyň.

Crosbyho firma také na Facebooku zveřejňovala množství vlivných probrexitových inzerátů, za něž zaplatila milion liber (cca 30 milionů Kč) ve snaze přimět britskou veřejnost začít věřit, že divoký brexit pro ni bude pozitivní.

Bolsonaro vyhodil šéfa brazilského vesmírného institutu za zveřejnění "lživých" informací o ničení amazonského pralesa

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Ředitel brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru byl vyhozen z funkce za to, že zveřejnil alarmující data, získaná ze satelitů, o zrychlující se likvidaci amazonského pralesa. Ultrapravicový brazilský prezident Bolsonaro je označil za "lži".

Ricardo Galvão se postavil na obranu ústavu a kritizoval Bolsonarův útok. Z funkce byl vyhozen v pátek

"Vyhodit ředitele Národního ústavu pro výzkum vesmíru je jen pomstou vůči někomu, kdo zveřejnil pravdu," konstatoval Márcio Astrini z brazilské pobočky organizace Greenpeace.

Británie: Konzervativci prohráli doplňovací volby, Boris má v parlamentě už většinu jen JEDNOHO poslance

2. 8. 2019

čas čtení 2 minuty


Čtvrteční doplňovací volby ve velšském volebním okrsku Brecon and Radnorshire podle očekávání vyhrála proevropská Liberálnědemokratická strana. Konzervativci se umístili jako druzí - z výsledku je zjevné, že je zničila The Brexit Party:




Ostudný byl volební výkon labouristů, v důsledku vedení strany Jeremym Corbynem. Labouristická strana se k svému katastrofálnímu volebnímu propadu nevyjádřila.

Šéfredaktor Financial Times: Boris zničí libru

1. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Lionel Barber šéfredaktor mezinárodního hospodářského deníku Financial Times: Libra už klesla pod 1.21 dolaru. Šéf BMW varuje před divokým brexitem. Čím více Boris Johnson bude šťavnit o tom, že nepřijme žádný kompromis, a bude se dál vrhat směrem k útesu, tím více zničí britskou měnu.


Neuvěřitelná nenávist a hysterie v britském deníku Daily Telegraph

1. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britský "konzervativní" deník The Daily Telegraph, vlastněný oligarchy bratry Barclayovými, kteří samozřejmě v Británii nežijí, vyvolává nenávist vůči Evropě a Evropské unii lžemi už léta.

V posledních týdnech a dnech se nenávist tohoto listu ještě podstatnou měrou zintenzivnila. Nyní publikuje neuvěřitelné útoky na irského premiéra Leo Varadakara:

Tři články za poslední tři dny:

"Zkorumpováni Bruselem, absurdní předáci miniaturního Irska ho uvrhli do brexitové krize"

"Je to Varadakar, kdo je skutečnou hrozbou míru!"

"Irský premiér obviněn, že vyvolává uměle znovu strach z brexitu!"


PPF aneb Náprava „nemocné“ Evropy filosofií Sun-c’

1. 8. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

Úvodní slovo majitele PPF k výroční zprávě této české (tak se alespoň PPF chce prezentovat) skupiny, kriticky se stavící k vývoji v dnešní „západní společnosti, a zejména k Evropě“ (ZDE), poněkud nezvykle nabízí celou škálu společenských otázek, které se nedají omezit pouze na politiku anebo pouze na „byznys“.

"Je neetické mít děti v éře změny klimatu?" Profesorka filosofie Rivka Weinberg nabízí vysvětlení.

1. 8. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

Rivka Weinbergová je profesorkou filozofie na Scripps College, kde lektoruje semináře zaměřené na etické teorie, politickou filozofii, smrt či smysl života. Je autorkou níže zmiňované knihy a mnoha esejí věnujících se narození a úmrtí či například morální komplexitě dárcovství spermatu. Scripps College (http://www.scrippscollege.edu) byla založena v r. 1926 ve snaze vzdělávat ženy k profesnímu uplatnění i v osobním životě.


Privilegovaní mají hrůzu ze zmizení pochybných jistot

1. 8. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Vřele souhlasím s úsečným textem Jana Čulíka, který v kostce vystihl absurditu české debaty bránící se zuby nehty brát antropogenní příčiny klimatických změn jako dávno prokázanou záležitost (či spíše plíživý klimatický rozvrat akcelerovaný lidskou činností v přímém přenosu). Jsme svědky naprosto unikátní situace, kdy se ti, kdo celá léta udávali tempo mediálního diskurzu, děsí mladé aktivistky s Aspergerovým syndromem, která pouze tlumočí stanoviska vědecké komunity.

Justice nezávislá na právu je justice nanic

1. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta


Boris Johnson vydá na divoký brexit 60 miliard Kč

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Známý vědec Brian Cox: "Zásobu životně důležitých léků zajistíme." Tohle tedy vypadá opravdu dobře...  :(



Britská vláda Borise Johnsona oznámila ve středu, že do přípravy divokého brexitu bude - nesmyslně - investovat 60 miliard Kč (2,1 miliard liber). Součástí příprav bude železná zásoba léků, naverbování 500 nových pracovníků pohraniční kontroly a vládní propagandistická kampaň za brexit.

HOMO AGRI kamikaze

1. 8. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Nelze si nevšimnout aktuální společenské (místy až hysterické) polemiky na téma ochrana či záchrana vodních zdrojů. Velmi prosím širokou veřejnost, aby si uvědomila, že izolovaná diskuse o vodě s pominutím důležitých souvztažností v krajině je jen diskusí o slepičím vejci bez vnímání základních dějů v rozpadajícím se kurníku.

Šéf Anglické banky: Kapitalismus problém globálního oteplování vyřeší

1. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Guvernér britské ústřední banky, Anglické banky, Mark Carney, řekl v exkluzivním rozhovoru pro Channel 4 News, že "kapitalismus je součástí řešení" krize globálního oteplování. Odmítl názor některých ekologů, že úsilí o růst HDP je neslučitelné s bojem proti globálnímu oteplování.

Konstatoval: "Kapitalismus je součástí řešení a součástí toho, co musíme udělat. Uvědomme si, co musíme udělat, vyjít z nynější situace tam, kam se musíme dostat - a bude zapotřebí desítek miliard, ve skutečnosti bilionů, liber investic, které se uskuteční v Británii, po celé Evropě, po celém světě.

Druhé debatě demokratických uchazečů o Bílý dům dominovali senátoři Sanders a Warrenová

1. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve Spojených státech proběhla druhá debata deseti kandidátů, kteří se ucházejí o nominaci Demokratické strany do prezidentského souboje, který se uskuteční v listopadu příštího roku. V debatě se měli utkat dva přední progresivní kandidáti - senátor Bernie Sanders a senátorka Elizabeth Warrenová.

Nicméně oba politikové se shodli ve všech klíčových tématech (vzdělávání ve vyšších veřejných školách zdarma, realizace rázné klimatické agendy, zavedení všeobecně dostupného zdravotního pojištění apod.) a místo toho odráželi kritiku „umírněných“ uchazečů o křeslo v Oválné pracovně.

Bernie Sanders obhajoval zavedení všeobecně dostupného zdravotního pojištění: „V současnosti máme dysfunkční zdravotnický systém – zhruba 87 milionů Američanů buďto nemá zdravotní pojištění, nebo má nevyhovující zdravotní péči. Každým rokem umírá 30 tisíc lidí, zatímco zdravotnický průmysl vydělá desítky miliard dolarů.“

Senátorka Warrenová, jež rovněž podporuje zavedení všeobecně dostupného zdravotního pojištění, obdobně jako Sanders systematicky kritizuje Wall Street. Podle senátorky je zapotřebí uvalit dvouprocentní daň na suberbohaté. Warrenová rovněž odsoudila bělošský šovinismus, který nazvala domácím terorismem. Jde prý o zásadní hrozbu pro bezpečnost Spojených států.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

Žijeme na ekologický dlh

1. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Od včera žijeme na ekologický dlh. Minulý rok to bolo o dva dni neskôr. Týmto tempom budeme potrebovať v roku 2030 2 planéty. Je zrejmé, že 2 planéty nemáme. Zdroje planéty teda využívame na úkor súčasných a budúcich generácií. Nič nenaznačuje, že by sa mal v najbližšom čase tento trend zmeniť. Aj mladých ľudí, ktorí protestujú, je stále málo, konstatuje na Facebooku klimatolog Alexander Ač z Ústavu globální změny Akademie věd.

Bernie Sanders by omezil vojenskou podporu pro Izrael

1. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Uchazeč o křeslo v Oválné pracovně Bernie Sanders dostal v jednom rozhovoru otázku, zda by miliardy dolarů vojenské podpory, které od Spojených států dostává Izrael, mohly posloužit jako prostředek ke změně izraelské politiky.

„Naše politika jednoduše nemůže být proizraelská, proizraelská a proizraelská. Naše politika musí vycházet z potřeb regionu; proto je zapotřebí, abychom spolupracovali se všemi lidmi a se všemi státy v této oblasti,“ uvedl Sanders.

Bernie Sanders také vyjádřil přání ukončit agresivní postoj USA k zahraniční politice. Vermontský senátor je tvrdý kritik izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jehož vládu označil za rasistickou. Vysloužil si za to odsouzení izraelských zákonodárců.

Kandidát na úřad amerického prezidenta se už dříve stavěl proti rostoucí vojenské podpoře pro Izrael, přičemž izraelskou politiku proti Palestincům přirovnal k apartheidu.Také další progresivní politikové, kupříkladu kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová, hovoří o možných škrtech ve vojenské podpoře Izraeli.

Evropo, jsi šílená? Zatímco se kontinent taví, plánují se nové uhelné elektrárny

1. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Vlny veder, které postihly Evropu, byly bezpochyby ovlivněny globální změnou klimatu. Síla a frekvence takových klimatických jevů jsou poháněny zhruba 2,4 biliony tun oxidu uhličitého, který od roku 1750 lidstvo vypustilo do atmosféry tím, že spalovalo uhlí, benzin a zemní plyn.

Měli byste o „globálním vytápění“ přemýšlet jako o videohře o 15 levelech. Jestliže okamžitě přestaneme spalovat fosilní paliva, budeme hrát první dvě úrovně: ty mají sice své výzvy, ale není to nic obtížného, píše Juan Cole.

29864

Vlaječka

1. 8. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Právě rozklad společnosti a společenských interakcí ne globalizací, ale ideologií ekonomického neoliberalismu vedl k opětovnému nacionalizačnímu sentimentu u deklasovaných segmentů. Co zůstalo lidem předluženým, naháněným exekutory v jejich "vlastním individuálním světě", bez opory ve státu, společnosti, zákonech na ochranu před lichvou? No nic, jen vlaječka, klíčenka, stále více rasismu a nesnášenlivosti, tedy atributy, které dokáží některé segmenty spojovat jako platforma pro kanalizaci hněvu a vytvářet alespoň iluzi nějakého celku, nějaké skupiny.

Politikové v americkém Kongresu: Zablokujeme obchodní dohodu USA s Británií, pokud Johnson poškodí irskou mírovou dohodu

31. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Boris Johnson posílá svého velvyslance pro brexit, Davida Frosta, do Bruselu, aby sdělil evropským činitelům, že Británie odejde z EU dne 31. října bez dohody, pokud EU nezruší svou irskou podmínku. Brusel dal najevo už asi tisíckrát, že irskou podmínku nezruší, protože by to ohrozilo mír v Severním Irsku. Komicky, Johnson vyhrožuje Bruselu tímto způsobem: "Jestliže neuděláte, co já chci, zastřelím se."  ZDE  


Nový britský premiér Boris Johnson požaduje zrušení tzv. irské podmínky, která má zajistit otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou po odchodu Británie z EU, tím, že Británie bude i nadále dodržovat předpisy evropského trhu a evropské celní unie. Vytahuje se, že po divokém brexitu bude Británie moci na obchod s EU kašlat a uzavřít "supervýhodnou" obchodní dohodu s USA.

Toto jeho tvrzení bylo nyní poněkud nabouráno varováním od amerických politiků a diplomatů, že pokud Johnson naléháním na zrušení irské podmínky ohrozí mír v Severním Irsku, americký Kongres znemožní uzavření jakékoliv obchodní dohody mezi Británií a USA. ZDE  


Boris Johnson nyní obviňuje EU ze své vlastní blbosti

31. 7. 2019

čas čtení 5 minut



Skupina bláznů, podvodníků a šílenců, kteří ovládli britskou vládu, je stále posedlá imperiální představou, že když Británie luskne prsty, všechny ostatní země musejí okamžitě splnit veškerá její přání.

Boris Johnson požaduje od Evropské unie, aby byla zrušena irská podmínka. Ta zajišťuje, aby po odchodu Británie z EU zůstala hranice mezi EU a Severním Irskem otevřená - tím, že buď Severní Irsko či celá Británie budou nadále muset dodržovat předpisy evropského trhu a evropské celní unie.

Až po týdnu po svém jmenování se Johnson "dostal" k tomu, aby zatelefonoval irskému premiéru Leovi Varadakarovi. Irští činitelé to považují za neuvěřitelnou urážku, protože dosud bylo vždycky tradicí, že nový britský premiér či premiérka zatelefonovali irskému premiéru do 24 hodin. Rozhovor nebyl úspěšný: Johnson od Varadakara požadoval, aby EU zrušila irskou podmínku, Varadakar zdůraznil, že to není možné a že se nově vyjednávat o už uzavřené dohodě o odchodu Británie z EU jednat nebude.

Johnson se posléze vyjádřil, že pokud EU neustoupí od irské podmínky, divoký brexit bude jen její vina. Je to zřejmě začátek Johnsonovy propagandistické "války" proti EU.  ZDE 

Proč vypadá irský premiér Varadakar vedle Johnsona jako velký státník?

O tom píše v Guardianu irský novinář Séamas O’Reilly. Zdůrazňuje, že převzetí moci šílenci v Británii výrazně posílilo Varadakarovi pozici jako irského premiéra. Varadakar zosobňuje v Irsku středopravicovou směsici mírného sociálního pokrokářství a propodnikatelského neoliberalismu. Je považován za neslaného, nemastného a nudného.

O Kellnerově pokrytectví

31. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

K tomu připomíná Bohumil Kartous:

Drobná bilance soulmates Petra Kellnera: doposud se k tezím o přehnané nárokovosti, rovnostářství a ztrátě úcty k tradicím přihlásil poslanec Jaroslav Foldyna, jenž dokázal jako první myslitel historie
- brilantně a v jedné větě - sloučit neoliberalismus s neomarxismem; neúnavná střadatelka myšlenkové prázdnoty Lenka Zlámalová se na mediální skládce Echo24 vyznává ze svého obdivu k “zavazující noblese” Kellnerově, čímž vyprovokovala Standu Bilera k výčtu mnohého noblesního, co už Kellner stačil za svůj podnikatelský život vykonat. A tak si říkám, proč ostatní autority české intelektuální scény prozatím mlčí? Václave, Miloši, Tomio? Kde jste, když na frontové linii ducha zuří boj?

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21465