Součástí amerických sil vyslaných na Blízký východ jsou bombardéry B-52

10. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Součástí amerických sil vyslaných na Blízký východ kvůli obavám z Íránu jsou i strategické bombardéry B-52. Oznámily to americké ozbrojené síly. Posily vyslané do regionu mají čelit tomu, co Donald Trump označil za "jasné známky" íránských hrozeb vůči zde přítomným americkým silám.


Poradce pro národní bezpečnost John Bolton v neděli prohlásil, že USA nasadí na Blízkém východě útočnou skupinu s letadlovou lodí a úkolové uskupení bombardérů.

Kapitán Bill Urban, mluvčí Centrálního velení (CENTCOM), řekl, že úkolové uskupení se bude skládat z bombardérů B-52.

Američtí představitelé hovořící pod podmínkou anonymity tvrdí, že nasazeny budou čtyři stroje, ačkoliv tento počet se může měnit. USA udržují pravidelnou přítomnost bombardérů v regionu a letouny B-1 zde působily ještě v dubnu. Letoun B-52 je prostředek dlouhého doletu schopný nést jaderné zbraně.

Ozbrojené síly také potvrdily, že uskupení v čele s letadlovou lodí Abraham Lincoln dostalo již rozkaz plout na Blízký východ, ale jeho pohyb byl kvůli napětí ve vztazích s Íránem "urychlen".

Íránské vedení odmítlo americký plán jako "psychologickou válku".

Spolu s oznámením o přesunu sil Američané neposkytli konkrétní detaily ohledně zpravodajských informací, které by mohly mít ohledně íránské hrozby.

CENTCOM zodpovědný za vojenské operace na Blízkém východě a v Afghánistánu si vyžádal dodatečné síly po "nedávných a jasných známkách", že íránské síly a síly íránských proxies podnikají přípravy na možný útok proti americkým jednotkám v oblasti, prohlásil Urban.

Řekl, že důvěryhodnost těchto hrozeb je založena na zdrojích a metodách, jimiž byly informace získány, a o nichž nemají americké ozbrojené síly právo hovořit.

Armáda tvrdí, že hrozba se nachází na zemi a na moři, ale odmítla poskytnout další detaily.

Američtí představitelé sdělili Reuters, že zpravodajské informace jsou založeny na konkrétních a "důvěryhodných" hrozbách americkým silám v Iráku, Sýrii a v širším regionu.

Jeden z amerických představitelů pod podmínkou anonymity sdělil, že existují známky rozmisťování íránských střel krátkého dosahu na člunech.

USA již v minulosti obvinily Írán z poskytování součástí těchto raket húsijským povstalcům v Jemenu bojujícím se Saúdy vedenou koalicí podporovanou USA. Není jasné, v čem se nynější informace liší.

(Na sociálních sítích se spekuluje, že spouštěčem se mj. stala informace, podle níž jemenští Húsiové získali z Íránu raketové střely schopné ohrozit strategicky důležitou mezinárodní lodní přepravu v Rudém moři - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7154

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019