Lékaři zachránili dívku před smrtí novou virovou léčbou

9. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Odolnost bakterií vůči antibiotikům bude zřejmě možno překonat léčbou viry


Britská teenagerka před smrtí se pozoruhodným způsobem uzdravila poté, co se stala prvním pacientem na světě, jehož infekce odolná antibiotikům byla vyléčena geneticky pozměněným virem.

Isabelle Holdaway, 17, téměř zemřela poté, co po transplantaci plíce dostala nevyléčitelnou infekci, proti níž žádná antibiotika nezabírala. Po devítiměsíčním pobytu v nemocnici se vrátila domů zemřít, ale uzdravila se, když začal její lékař spolupracovat s jednou americkou laboratoří, která vypracovala experimentální terapii.



Vědci, kteři zorganizovali tento úspěch, konstatují, že viry, které usmrcují bakterie, tzv. "fágy", mají potenciál k používání jako alternativní léčba v prohlubující se krizi rostoucí odolnosti bakterií vůči antibiotikům.

Isabellina matka Jo upozornila lékaře v londýnské nemocnici v Great Ormond Street na možnost léčby prostřednictvím virů poté, co se o tom dočetla na internetu.

Isabelle trpěla cystickou fibrózou, nemocí, která plní plíce hleny. Proto se podrobila v létě 2017 transplantaci plic. jenže po operaci bakterie podobné tuberkulóze ovládly její chirurgickou ránu a pak se rozšířily po celém jejím těle.

Profesor Graham Hatfull měl na univerzitě v Pittsburghu sbírku 15 000 fágů ve zmrzlých zkumavkách, kterou vytvářel třicet let. Potíž je, že fágy sice usmrcují bakterie, ale jen některé. Hatfull a jeho kolegové museli vyzkoušet, které fágy usmrtí Isabellinu infekci. Zkoušky trvaly dlouho, protože bakterie rostou pomalu. Po nalezení vhodných fágů vědci mírně pozměnili jejich genovou strukturu, aby je učinili účinnějšími.

Isabellino uzdravení nebylo součástí žádných klinických zkoušek, ty bude nutno teprve provést, aby se zjistilo, jak efektivní může být tato terapie pro jiné pacienty.

Velkým problémem je najít správné fágy pro každého pacienta. V budoucnosti by mohlo vzniknout automatické prohledávání existujících fágů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/science/2019/may/08/teenager-recovers-from-near-death-in-world-first-gm-virus-treatment

0
Vytisknout
8410

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019