Evropa odmítla íránská "ultimáta" ohledně jaderné dohody

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
EU prohlásila, že stále podporuje jadernou dohodu s Íránem, ale nehodlá se stát rukojmím proto, aby ji udržela naživu. Írán poté, co oznámil, že zruší některá omezení ohledně jaderného programu, prohlásil, že doufá v oživení a posílení původní dohody.


Evropská unie zopakovala, že je se cítí vázána dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015 (JCPoA), ale trvá na tom, že nebude akceptovat žádná ultimáta.

Írán oznámil částečné odstoupení od některých "dobrovolných" aspektů dohody, když prohlásil, že se nebude řídit některými omezeními pro své jaderné aktivity. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek řekl, že Trumpova administrativa Evropu a zbytek světa svou íránskou politikou zastrašuje.

"Místo požadavku, aby Írán jednostranně dodržoval mnohostrannou dohodu, by EU měla dodržet závazky - včetně normalizace ekonomických vztahů," napsal ministr na Twitteru.

Komisařka pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Federica Mogheriniová a ministři zahraničí Británie, Francie a Německa vydali následující prohlášení:

"Zůstáváme plně oddáni zachování a plné implementaci JCPoA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Odmítáme jakákoliv ultimáta a budeme hodnotit íránské plnění na základě íránských výkonů ohledně závazků týkajících se jaderného programu.

Očekáváme také, že Írán se bude dál držet ustavených formátů a mechanismů JCPoA.

Litujeme sankcí uvalených Spojenými státy a jsme odhodláni zrušit sankce proti Íránu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7295

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019