Eurovolby: 241 millionů Evropanů zřejmě bylo vystaveno ruským dezinformacím

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
 
Téměř polovina evropských občanů byla před eurovolbami zřejmě vystavena dezinformacím, které šíří na sociálních sítí účty provozované z Ruska, zjistili analytici.

Získali informace o 6700 podvodných účtech, provozovaných z Ruska, které zveřejňují tolik materiálu, že to ovlivňuje až 241 milionů evropských občanů.

Ruský destabilizační materiál nemá žádný jednotný obsah. Cílem zásahů z ruských účtů je prohlubovat místní konflikty a zintenzivňovat konflikty a nespokojenost v souvislosti s místními tématy pro každý jednotlivý členský stát EU. 

 

Například v Británii ruští trollové aktivně prohlubovali konflikt ohledně toho, zda má být schválena či neschválena dohoda o brexitu, kterou s Bruselem vyjednala Theresa Mayová. Poté, co 4. března vydal francouzský prezident Emmanuel Macron svůj čláenk o budoucnosti Evropy, vyvolalo to do 24 hodin zvýšení aktivity na sociálních sítích o 79 procent. Byly to účty, které se vesměs snažily zdiskreditovat Macronovy myšlenky. 

V Německu se ruské účty soustřeďují na prohlubování konfliktů ohledně německé imigrační strategie po syrské uprchlické krizi a ohledně vzestupu ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland

Dezinformace šíří automatizované boty, které jsou naprogramovány tak, aby reagovaly na specifické zmínky v textu, a také lidští pracovníci, kteří někdy používají software, jehož prostřednictvím komunikují velkým množstvím účtů najednou a vyhýbají se tak algoritmům, které jsou schopny detekovat boty. 

Firma, která zjistila tyto skutečnosti, SafeGuardCyber, uvádí, že má databázi více než 500 000 známých trollových a botových účtů a "ví jistě" o jejich ruských zdrojích. 

Otavio Freire, zakladatel společnosti SafeGuardCyber, uvedl: "Rozsah tohoto problému je obrovský. Nárůst dezinformačních kampaní napomáhá skutečnost, že je nesmírně obtížné blokovat jejich šíření na sociálních sítích." 

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
9560

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019