Současná britská armáda má více koní než tanků

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Pozemní složka ozbrojených sil neboli Armáda Velké Británie v daný okamžik nevyhlíží tak hrozně, jako v dobách světovlády anglické koruny, uvádí v rozsáhlém podrobném článku Aleksandr Šarkovskij. Nemá smysl zkoumat její strukturu nad úrovní brigády, abychom chápali, jakými silami na souši vládne mlžný Albion.


Bojových jednotek je v armádě Spojeného království podle údajů z otevřených zdrojů: Devět tankových pluků (ve skutečnosti nejspíš výrazně méně), 31 pěších praporů, 13 dělostřeleckých pluků; 10 ženijních, 4 pluky vojskového letectva, 3 průzkumné prapory.

Podle informací BBC se ve výzbroji britské armády nachází 334 hlavních bojových tanků Challenger 2, jiné zdroje uvádějí, že pouze 156 z nich je provozuschopných. Bohužel žurnalisté s posměchem poznamenali, že v pozemním vojsku je více koní než tanků. Přičemž koní každoročně přibývá, kdežto počet Challengerů klesá.

Dále mají Britové kolem 2 200 jednotek bojových vozidel pěchoty v různých modifikacích, zhruba stejně tolik lehkých kolových strojů. Dělostřelectvo není početné: Necelých 40 raketometů, kolem stovky samohybných houfnic, o něco více než 230 jednotek armádních systémů PVO.

A málem jsem zapomněl - asi 470 minometů ráže 81 mm.

Vojskové letectvo čítá kolem 130 vrtulníků různého typu a zhruba 50 těžkých bezpilotních prostředků.

Počet koní přiřazených britské armádě se blíží cifře 600.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8414

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019