Rusko se pokusilo ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruští specialisté z organizace s vazbami na petrohradského podnikatele Jevgenije Prigožina, s těsnými vazbami na Vladimíra Putina, vypracovali plán jak ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice. Přislíbili kampaň "na podporu vládnoucího Afrického národního kongresu" a že ochromí a zdiskreditují prozápadní stranu Demokratická aliance. 

Plán podvrátit volby v Jihoafrické republice vypracoval ruský politický technolog Peter Byčkov, který pracuje pro Prigožina. Dezinformační kampaň připravila ruská nevládní organizace Asociace pro svobodný výzkum a mezinárodní spolupráci (Afric), předstírajíc, že je to vědecký výzkum. 




V únoru vyslal Byčkov z Petrohradu do Jihoafrické republiky malý tým politických analytiků. Cílem dezinformační kampaně bylo pošpinit pověst vedoucích představitelů Demokratické aliance a ultralevicové strany Bojovníci za ekonomickou svobodu. Součástí použité taktiky byla "veřejná rétorika", "vytváření a šíření videomateriálu", "koordinace s loajální skupinou místních novinářů" a "výroba videí podporujících ANC". 

V posledních letech se Rusko snaží posilovat svůj vliv v Africe i svou tamější vojenskou a politickou přítomnost. V říjnu bude Putin v Soči předsedat summitu Afrika-Rusko. Strategií Kremlu je podporovat existující prezidenty a bojovat proti "prozápadním" stranám a aktivistům usilujícím o reformy. 

Prigožin má vazby na Wagner Group, polovojenskou organizaci aktivní v několika afrických zemích. Jeho političtí operativci se loni neúspěšně pokusili udržet při moci súdánského prezidenta Bašira. Také cestovali před volbami loni v listopadu na Madagaskar. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9652

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019