Maďarští socialisté: Orbán se stal "neofašistickým lídrem", riskuje členství v EU

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Premiér Viktor Orbán se "sám vylučuje z Evropy" a riskuje přitom členství Maďarska v EU. Prohlásil to socialistický poslanec István Ujhelyi na tiskové konferenci.


Ujhelyi označil Orbána za "největší korouhvičku v politické historii", která opouští proevropskou, pravicovou, konzervativní politickou rodinu, aby se stala lídrem "neofašistických, euroskeptických kruhů".

Ujhelyi řekl, že Orbánův iliberální systém je neslučitelný s evropskými hodnotami a maďarským členstvím v evropském bloku. Maďaři, včetně voličů vládní strany Fidesz, si přejí zůstat v EU, dodal poslanec.

Benedek Jávor, který kandiduje do parlamentu za ekologickou stranu Párbeszéd, tvrdí, že Orbán se hodlá oficiálně přidat k "evropské ultrapravicové, populistické, euroskeptické" skupině. Evropa skutečně získá tím, když všichni, kdo si přejí zrušit evropskou spolupráci, budou "ve stejném koši", řekl Jávor.

To také znamená, že v budoucnu maďarská vláda nedokáže zajistit maďarské zájmy na evropských fórech. Což je další důvod mít v Bruselu tolik opozičních poslanců, kolik je jen možno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6479

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019