Do Evropy přichází pekelné vedro

25. 6. 2019

čas čtení 3 minuty
Babiš  po zablokování akcí EU proti globánímu oteplování: "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Úřady varují děti a starší lidi, aby nevycházeli ven, a vydávají vážné varování před dehydratací a úpalem. Do kontinentální Evropy se totiž šíří bezprecedentní týden trvají vlna vedra.

Meteorologové varují, že teplota v Evropě, od Španělska až po Švýcarsko, dosáhne, anebo dokonce překročí 40 stupňů Celsia, protože do Evropy přijde horký vzduch ze Sahary v důsledku bouře, zaseklé nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou.

Vysoká vlhkost vzduchu bude znamenat, že horko bude vyvolávat pocit, že je 47 stupňů Celsia, experti varují. "Přichází peklo," napsala na twitteru televizní meteoroložka Silvia Laplana ve Španělsku, kde tamější meteorologové předpovídají do čtvrtka v údolích Ebro, Tagus, Guadiana a Guadalquivir 42 stupňů Celsia a varují před "extremním rizikem" lesních požárů.̈́

Norský server Yr.no pro středu 26. června od 18 hodin do půlnoci!! předpovídá pro Prahu teplotu 37 stupňů Celsia:


 Ve Francii činitelé v Paříži zorganizovali otevření tzv. "místností pro ochlazování" v městských budovách. V Paříži budou otevřeny plavecké bazény pro plavánií pozdě v noci a pařížští radní instalovali po městě nová pítka. V pondělí dosáhla teplota v Paříži 34 stupňů Celsia a očekává se, že během týdne bude dále stoupat.

Jsem znepokojena lidmi, kteří toto nebezpečí bagatelizují, kteří se chystají běhat venku jako normálně, anebo zůstat na slunci," varovala francouzská ministryně zdravotnictví  Agnès Buzyn. "Tohle postihuje nás všechny. Nikdo není superman, až dojde k extremnímu horku, které nás postihne ve čtvrtek a v pátek," dodala.

Itálii postihla nejintenzivnější vlna veder za poslední desetiletí. Nemocnice se připravují na vlnu pacientů postižených horkem. Očekává se, že v centrální a severní Itálii, včetně Říma, Florenice, Bologni, Milána a Turína, dosáhne teplota 37 až 40 stupňů Celsia.

Ve Frankfurtu nad Mohanem má do středy teplota dosáhnout 37 až 40 stupňů, v Berlíně 37 stupňů.

Lidé by neměli vycházet ven od 11 do 15 hodin.

I dlouhodobá předpověď varuje, že celé léto během července a srpna bude teplejší než normálně. Bude nejméně tak velké horko jako v roce 2018, což vedlo k zvýšení úmrtnosti, k dramatickému poklesu zemědělských výnosů, k uzavření jaderný elektráren a k nezvládnutelným požárům za polárním kruhem.

Meteorologové varují, že takovéto vlny vedra budou častější, dokonce i když státy splní svůj příslib snížit emise uhlíku způsobující globální oteplování, tak, aby nevzrostlo o více než 1,5 stupně Celsia.

Minulý týden zablokoval Andrej Babiš spolu s Polskem a s Maďarskem závazek Evropské unie, aby EU do roku 2050 přestala vypouštět emise uhlíku.

Proč se máme starat 31 let předčasně o to, co se stane v roce 2050?" ptal se Babiš.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
22463

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2019