OLAF doporučuje kriminální vyšetřování maďarského vládního programu pro Romy

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Vládní program pro Romy v Maďarsku v zásadě nikdy nefungoval a ani částečně nedosáhl svých cílů, tvrdí ve své zprávě Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Program nazvaný "Most ke světu práce" obdržel 1,6 miliardy forintů na zřízení sociálního kooperativu, avšak podle zprávy "existuje podezření z nesrovnalostí týkající se celé sumy", informuje Péter Cseresnyés.


Po dvouletém vyšetřování dospěl OLAF v říjnu 2018 k zjištěním a doporučením, která zaslal úřadu ministra spravedlnosti. Obsah dokumentu nebyl dosud zveřejněn, ačkoliv úřad doporučil kriminální vyšetřování. V roce 2015 OLAF zaslal maďarské vládě zprávu, že v souvislosti s programem "Most ke světu práce" mohlo dojít k neodůvodněným výdajům. Kabinet nicméně dosud neuvedl jména žádných podezřelých a nevyslechl šéfa programu, kterým je poslanec vládní strany Fidesz Flórián Farkas.

Podle OLAFu:

Národní místní romská vláda (ORÖ) nezajistila provozní podmínky kooperativu a ten se tak nemůže sám udržovat v chodu.

Došlo k zakoupení mnoha nemovitostí, na nichž neproběhly podstatnější práce.

Měla být vybudována síť mentorů, což se nestalo; místo toho došlo k zaměstnání zástupců ORÖ se separátními platbami.

Zpráva také tvrdí, že před ukončením kontraktu ministerstvo lidských zdrojů zjistilo v programu celkem 24 nesrovnalostí, ještě předtím, než došlo k nálezům OLAFu. V 11 případech byly nesrovnalosti potvrzeny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6527

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019