Delegace sedmi zemí opustily parlamentní shromáždění Rady Evropy

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Kvůli "nepodmíněné inkluzi ruských delegátů do shromáždění" delegace Polska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Ukrajiny, Gruzie a Slovenska opustily jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE).


Jeho místopředseda Wlodzimierz Bernacki poznamenal, že všichni zástupci polské delegace opustili jednání. Zdůraznil, že rozhodnutí souvisí se znovuzískáním hlasovacích práv Ruskem, které je výsledkem pondělního hlasování ve Štrasburku.

V důsledku deklarace přijaté v Helsinkách 17. května PACE hlasovalo ve prospěch plné obnovy práv Ruska v radě. Shromáždění hlasovalo 118 hlasy pro a 62 proti, 10 hlasujících se zdrželo.

Delegace se vracejí do svých zemí ke konzultacím s politiky a ministerstvy zahraničí ohledně nastalé situace.

Rozhodnutí pozastavit hlasovací práva ruské delegace v Parlamentním shromáždění padlo 10. dubna 2014 v souvislosti s anexí Krymu Ruskem. Rusové také nemohli obsazovat manažerské funkce v PACE a nemohli se účastnit monitorovacích misí Rady Evropy.

V reakci na to Rusko v roce 2016 začalo bojkotovat jednání PACE a o rok později přestalo platit členské příspěvky, přičemž naznačovalo, že může z rady zcela odejít.

Rusko je členem Rady Evropy od roku 1996.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7959

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019