Severní Evropu zasáhla vlna veder

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Tento týden udeřily v Severní Evropě rekordní teploty, přičemž úřady v Německu a Francii jsou v pohotovosti. Experti tvrdí, že vlny veder sílí po celém světě a představují další důkaz změny klimatu.


Německo, Francie a Belgie zažívají extrémní teploty, které by v příštích dnech měly pokračovat.

V Německu se očekává, že teploty ve středu přesáhnou 40 stupňů Celsia a překonají dosavadní rekord - 38,2 stupně, dosažený ve Frankfurtu v roce 1947. Teploty v Bonnu v úterý odpoledne dosáhly 35 stupňů.

Klimatolog Andreas Marx tvrdí, že nedostatek srážek ve velké části státu, zejména na severu a východě, kde sídlí většina zemědělské produkce, může mít katastrofální důsledky.

Německé úřady nyní zejména znepokojují lesní požáry, zejména na severovýchodě. Místní obyvatelé v Lieberoser Heide jihovýchodně od Berlína byli požádáni, aby nechali okna a dveře zavřené, zatímco se hasiči vyrovnávají s ohněm, který vypukl v pondělí a rozšířil se na zhruba 10 hektarů. Očekává se, že uhašení si vyžádá několik dní.

Mezitím francouzská meteorologická služba Meteo-France předpovídá, že horké počasí může vést k teplotám překračujícím 40 stupňů.

"Je to bezpříkladné, protože to udeřilo tak brzo, v červnu. To jsme neviděli od roku 1947," prohlásil v pondělí Emmanuel Demael z agentury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8422

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019