Chybný software pro letoun Boeing 737 Max vyvíjeli špatně placení dočasní zaměstnanci

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Chybný software pro letoun Boeing 737 Max vyvíjeli špatně placení dočasní zaměstnanci a čerství absolventi, informuje Peter Robinson.


Zatímco ministerstvo spravedlnosti údajně rozšiřuje rozsah vyšetřování týkající se letounů Boeing 737 Max a 787 Dreamliner, inženýři firmy Boeing hlásí další nesrovnalost.

Vývoj a testování části softwaru pro letoun Boeing 737 bylo outsourcováno dočasným zaměstnancům, z nichž někteří byli nedávnými absolventy vysoké školy. Na smlouvu je najaly indické technologické firmy HCL Technologies a Cyient Ltd.

Někteří z takto zaměstnaných si vydělali jen 9 dolarů, uvedli dlouholetí zaměstnanci firmy pro Bloomberg.

Vadný software Boeingu 737 max zřejmě přispěl kde dvěma fatálním haváriím, při nichž zemřelo 346 osob. Po celém světě byl vydán zákaz letů pro letouny tohoto typu a Boeing v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu 1 miliardy dolarů.

Bývalý softwarový inženýr Boeingu Mark Rabin sdělil agentuře Bloomberg, že manažer prohlásil, že společnost už nepotřebuje zkušené inženýry. "Byl jsem šokován, že v místnosti plné několika set vesměs zkušených inženýrů nám bylo řečeno, že nejsme potřeba," řekl Rabin.

Podle něj však byl kód pro 737 Max často napsán nesprávně a bylo třeba jej několikrát podrobně projít, aby začal fungovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9809

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2019