Trump zuří, že ho britský velvyslanec v prozrazených tajných depeších charakterizoval jako blba

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut
 

Čelný komentátor britské komerční televize ITN Robert Peston: "No do háje. Trump nyní v podstatě nařídil premiérovi, který přijde po Therese Mayové, pravděpodobně Borisi Johsonovi, aby vyhodil našeho velvyslance ve Washingtonu, Kima Darrocha. Noční můra pro nového premiéra. To je spoušť. Z toho má radost jen Putin."


Donald Trump: "Stavím se velmi kriticky k tomu, jak Británie a premiérka Theresa Mayová řešily brexit. Ona i její představitelé vytvořili pěknou spoušť. Řekl jsem jí, jak by se to mělo udělat, ale ona se rozhodla jít jinou cestou. Jejího velvyslance neznám, ale nikdo ho nemá rád a nikdo si v USA o něm nic dobrého nemyslí. My už s ním jednat nebudeme. Dobrou zprávou pro vynikající Spojené království je, že brzo bude mít nového premiéra. Opravdu se mi líbila má vynikající státní návštěva v Británii minulý měsíc a největší dojem na mě udělala královna."

Labouristický poslanec David Lammy:

Milý Donalde,
prosím nepleťte se do britské politiky. Nelíbí se nám vaše politika fanatismu a nenávisti.

S pozdravem,

67 procent Britů, kteří na vás mají záporný názor.

Ian Dunt: "Podivný svět brexitérského nacionalismu: V němž útočíme na britské diplomaty za to, že poskytují informace své vládě, a trváme na to, aby americký prezident vybíral za ně náhradu."
Tom Watson, Labour Party: Kim Darroch musí dostat plnou podporu vlády. Jakékoliv rozhodnutí nynější premiérky, či budoucího premiéra, ho propustit a nahradit někým jiným, by bylo ponižující kapitulací vůči vydírání.




Británie a USA mají nový "skandál". Deník Daily Mail v neděli zveřejnil tajnou depeši britského velvyslance ve Washingtonu Sira Kima Darrocha, který Donalda Trumpa charakterizoval jako "hloupého", "zakomplexovaného" a "nekompetentního". V Británii to vyvolalo zuřivost Nigela Farageho, který by chtěl být sám britským velvyslancem ve Washingtonu, a ten požadoval, aby byl Darroch okamžitě odvolán.

Darrochovy depeše zveřejnila probrexitová "novinářka" Isabel Oakshott, která má vazby na kontroverzního probrexitového aktivistu, milionáře Arrona Bankse, velmi pravděpodobně financovaného z Moskvy.

Aktualizace: Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt sdělil deníku The Sun, že britská vláda zkoumá, zda Darrochovy tajné depeše hackersky získala "nepřátelská mocnost", tedy Rusko. ZDE


Darrochovy depeše byly zřejmě záměrně publikovány, aby "zdiskreditovaly" proevropského britského diplomata. Jak však píše v deníku Guardian současný britský velvyslanec ve Francii Peter Rickett, prozrazením depeší bude poškozena britská diplomatická služba, která závisí na důvěrnosti ostře kritických informací, které velvyslanci posílají do Londýna.


Satirický televizní pořad Have I Got News for You napsal na twitteru: "Poté, co britský velvyslanec charakterizoval Trumpovu vládu jako "neohrabanou, nefunkční a neschopnou", bylo zahájeno vyšetřování, proč ji necharakterizoval jako "nebezpečnou" a "idiotskou":


Premiérka Mayová hájila velvyslancovo právo na jeho ostře kritické analýzy, odmítla ho vyhodit, i když konstatovala, že s jeho ostře kritickou analýzou nesouhlasí. V rozhlase BBC vysvětlil jeden dlouholetý komentátor deníku Times, že je běžnou praxí, že velvyslanci píší svým premiérům ostře kritická hodnocení situace v zemích, v nichž pracují.



Daily Mail v neděli napsal:

Britský velvyslanec ve Washigtonu charakterizoval v sérii explozivních memorand zaslaných do Downing Street Donalda Trumpa jako "hloupého", "nesebejistého" a "nekompetentního". Sir Kim Darroch, jeden z nejčelnějších britských diplomatů zpochybnil v sérii depeší do Londýna charakter Donalda Trumpa. Varoval Londýn, že je Bílý dům "mimořádně nefunkční" a že Trumpova kariéra by mohla skončit ostudou.

Ve svých depeších sir Kim:

- Líčí ostré konflikty v Trumpově Bílém domě - ověřené z jeho vlastních zdrojů - které charakterizoval jako "boj s noži".

- Varuje, že Trump je zřejmě ve vleku "pochybných Rusů".

- Upozorňuje, že Trumpova hospodářská politika by mohla zničit světový hospodářský systém.

- Konstatuje, že skandály postižené Trumpovo prezidentství by mohlo "katastrofálně havarovat a shořet" a že jsme možná "na počátku klesající spirály, které vede k ostudě a k Trumpově pádu".

- Vyjadřuje obavy, že by Trump přesto mohlo ještě vojensky zaútočit na Írán.

Sir Kim píše: "Nejsme vůbec přesvědčeni, že se tato americká vláda stane někdy podstatnou měrou normálnější, méně nefunkční, méně nepředpověditelnou, méně kmenově rozhádanou, méně diplomaticky neohrabanou a neschopnou".

Sir Kim zdůrazňuje, že Trumpův Bílý dům "nebude nikdy vypadat kompetentně". V souvislosti s Trumpovou schopnopstí pokrčit nad skandály jeho života rameny velvyslanec varuje, že se Trumpovi navzdory všemu možná podaří "vystoupit z plamenů, potlučený, ale bez vážnějšího zranění, jako Arnold Schwarzenegger v závěrečných scénách Terminátora".

Po červnové návštěvě Trumpa v Británii velvyslanec píše, že přestože Trumpa návštěva u královny oslnila a "Británie je tento měsíc ve flóru", Trumpův Bílý dům je posedlý sám sebou: "Toto je pořád ještě země 'Ameriky na prvním místě'."

Velvyslanec upozorňuje britské politiky, že pokud se jim má podařit s Trumpem vůbec efektivně jednat, "musíte s ním hovořit jednoduchým jazykem, otevřeně, vlastně až neomaleně".

V depeších o zuřivých bojích uvnitř Bílého domu, které Trump bagatelizuje jako "fake news", upozorňuje velvyslanec, že tyto zprávy jsou "většinou pravdivé".

Trump podle velvyslance "vyzařuje nejistotu", naplňuje své projevy "falešnými tvrzeními a vymyšlenými statistikami" a v oblasti domácí politiky "nedokázal skoro vůbec  nic".

Velvyslanec také popisuje, že Trump tráví večery tím, že telefonuje přátelům mimo americkou vládu a "hledá u nich podporu nebo chce slyšet jiný názor". Mnoho těchto lidí "si pěstuje Velká Británie", vytahuje se velvyslanec. "Je důležité tu zónu zaplavit, aby co nejvíce lidí dávalo Trumpovi stejnou odpověď," píše velvyslanec.  Theresa Mayová by měla Trumpovi častěji volat, Trump ji respektuje a sympatizuje s ní. Důležité je, aby britští diplomaté, kteří přijdou s Trumpem do styku, mu neustále podlézali a lichotili mu.

Přesto však je možné, ne-li pravděpodobné, že Trump může zvítězit v prezidentských volbách napodruhé. Drtivá většina jeho stoupenců jsou výhradně bělošští Američané a jeho základna ho nekriticky podporuje bez ohledu na to, že Trump nemá žádný program. Mašinérie Republikánské strany nyní, na rozdíl od roku 2016, Trumpa plně podporuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019