Den, kdy zemřel americký projekt denuklearizace KLDR

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
První summit Trump-Kim se týkal přesvědčení Pchjongjangu, aby se vzdal jaderných zbraní. Při třetím jednání už na tohle ani nedošlo, napsal Uri Friedman.


Trumpovi poradci to popřou, ale když Donald Trump vstoupil na severokorejské území, ve skutečnosti ustoupil od deklarovaného cíle své administrativy, jímž je úplná eliminace Kim Čong-unových jaderných zbraní.

Překvapivá návštěva amerického prezidenta sebou nesla řadu důležitých aspektů, ale zřejmě nejpozoruhodnější je absence tématu, který Trumpa s Kimem svedl dohromady před rokem: Vývoj jaderných zbraní Pchjongjangem, který přímo ohrožuje USA a jejich spojence a který Trumpovi proadci kdysi hodlali odstranit do roku 2021.

Od okamžiku, kdy se Trump přivítal s Kimem podanou rukou ("Můj příteli! ... Je mi ctí."), přes první vyjádření pro reportéry až pro prohlášení pro média, prezident nikdy nezmínil severokorejský jaderný program a Kim také ne.

Jak na to poukázal Adam Mount z Federace amerických vědců, Trump opakovaně označil osobní vazbu se severokorejským diktátorem nikoliv jako prostředek denuklearizace, ale jako cíl sám o sobě. "Vztah, který jsme navázali, znamená pro tolik lidí tak mnoho," prohlásil Trump cestou z demilitarizované zóny.

Ponecháme-li stranou herecké výkony, setkání Trumpa s Kimem bylo produktem snížených ambic. Trump a Kim se původně dohodli na čemsi obecném, pak se nedohodli na konkrétnostech - a nyní se v zásadě dohodli, že se neshodují. Zatímco první summit v Singapuru přinesl vágní severokorejský závazek k denuklearizaci Korejského poloostrova, na druhém jednání ve Vietnamu nedošlo k dohodě, když se nepodařilo sladit americký požadavek na denuklearizaci a severokorejský na zrušení sankcí. Třetí summit zřejmě zahrnul jen málo opravdu podstatných jednání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8775

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019