Španělsko: Kvůli nedohodě na levici hrozí opět nové volby

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Do hlasování o důvěře vládě zbývají méně než dva týdny, ale španělští socialisté se dosud nepřiblížili koaliční dohodě s levicovou stranou Unidas Podemos.


Dlouho poté, co Španělé hlasovali v celostátních, regionálních a místních volbách, politické strany stále nedokážou dosáhnout dohody o vládnutí. Zvyšují se tak šance na opakování voleb. Většina politických aktérů označuje současnou atmosféru jako absenci loajality, jistoty nebo důvěry, zatímco se politici navzájem obviňují z bezvýchodné situace, která může přinutit vyčerpaný elektorát, aby se předčasně vrátil k urnám.

Na národní úrovni úterní jednání úřadujícího socialistického premiéra Pedra Sáncheze s Pablem Iglesiasem z levicové strany Unidas Podemos předvedla spor obou politiků, kteří se snaží dohodnout na vládní koalici od 28. dubna.

Španělsko už zažilo opakované volby v červnu 2016, šest měsíců po hlasování, které přineslo roztříštěný parlament a žádný kandidát nezískal dostatečnou parlamentní podporu pro vytvoření vlády.

Země prodělala troje celostátní volby za čtyři roky, což odráží novou politickou fragmentaci po dekádách dvoustranné dominance socialistů a konzervativních lidovců. A pokud brzy nevznikne vláda, další volby proběhnou v listopadu.

26. května Španělé také šli k evropským, regionálním a místním volbám. A nedávný průzkum ukázal, že znepokojení španělské veřejnosti nad stavem politické scény je nejvyšší od roku 1985.

Socialisté odmítají do koaliční vlády přijmout ministry strany Podemos - maximálně připouštějí nezávislé kandidáty na několik ministerských pozic. Jako alternativu nabízejí členům Podemosu vládní místa na střední úrovni.

Avšak Iglesias, jehož strana získala 42 poslanců, zatímco socialisté 123, to považuje za nedostatečné.

Parlamentní rozprava a hlasování o důvěře by měly proběhnout 22. a 23. července. Je třeba absolutní většiny v Kongresu. Pokud se pokus nezdaří, při dalším o dva dny později bude třeba jen prosté většiny.

Podle zdrojů ve straně Podemos Sánchez prohlásil, že přivede zemi k novým volbám, pokud nezíská dostatečnou podporu. Mluvčí socialistů Lastrová to popírá a tvrdí, že šéf Podemos Iglesias nebere jednání vážně. Stejně se však dívá Podemos na socialisty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6262

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019