Trump dále útočí na britského velvyslance a na Theresu Mayovou

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Theresa Mayová nyní čelí otevřenému diplomatickému konfliktu s Donaldem Trumpem. Trump totiž v úterý ráno odsoudil "pitomého" britského velvyslance ve Washingtonu, zatímco Downing Street zdůrazňuje, že britský velvyslanec Sir Kim Darroch má plnou podporu britské premiérky.

Eskalující krize vznikla poté, co list Mail on Sunday otiskl v neděli citace z důvěrných depeší britského velvyslance ve Washingtonu, v nichž Sir Kim Darroch označil Trumpovu vládu za "hloupou" a "nefunkční". Trump v pondělí oznámil, že už s britským velvyslancem jednat nebude.


 
V úterý ráno Trump znovu na Twitteru dětinsky odsoudil Darrocha a znovu kritizoval premiérku Mayovou za její vyjednávání o brexitu, které během své návštěvy v Británii před měsícem vychvaloval.

"Cáknutý velvyslanec, kterého Velká Británie vnutila Spojeným státům není někdo, jímž bychom byli nadšeni. Je to opravdu blbec," napsal Trump na Twitteru a pokračoval: "Měl by mluvit se svou zemí a s premiérkou Mayovou o jejich neúspěšném vyjednávání o brexitu, a neměli by se zlobit nad mou kritikou, jak špatně si s tím poradili. Řekl jsem jí, jak to má s tou dohodou udělat, ale ona jednala hloupě podle svého - a nebyla schopná to dokončit. Katastrofa! Toho velvyslance neznám, ale bylo mi řečeno, že je to pompézní hlupák. Řekněte mu, že USA nyní má nejlepší ekonomiku a nejlepší armádu na celém světě, daleko nejlepší, a obojí se zvětšuje, zlepšuje a sílí."




Tento ostrý útok od Trumpa, zcela bezprecedentní v nedávné historii vztahů mezi Británií a USA, přichází krátce poté, co úřad britské premiérky zdůraznil, že velvyslanec Darroch bude ve své funkci pokračovat, a odmítl Trumpovu kritiku.

V úterý premiérka Mayová na zasedání vlády odsoudila prozrazení tajných depeší listu Mail on Sunday jako "naprosto nepřijatelné".

Mluvčí Mayové řekl: "Paní premiérka zdůraznila, že i když názory vyjádřené v těch depeších nejsou nutné názory ministrů ani vlády, je nesmírně důležité, aby velvyslanci mohli poskytovat upřímná, necenzurovaná hodnocení politiky v zemích, kde pracují. Zdůraznila proto, že je absolutně správné, abychom Siru Kimu Darrochovi poskytli svou plnou podporu."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6989

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019