Mezitím v Absurdistánu 103:

Polská katolická církev jde po majetku, státní železnice se pokusily zabránit mladým lidem dostat se na festival a polští špioni byli prozrazeni

12. 7. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Jak čas letí! Už je polovina července! A i když se v polské politice nic velkého neděje, poté, co se usadil prach po eurovolbách, neznamená to, že by nedocházelo k žádným významným událostem. Některé akce organizují obyčejní lidé - jako v Katowicích, kde místní lidi zorganizovali oslavu druhého výročí dne, kdy se rozbily pohyblivé schody a stále čekají na opravu. Dokonce byl i dort a svíčky! Avšak pan premiér Morawiecky má také plné ruce práce! Ve Vratislavi Oslavil Podepsání Memoranda Úmyslu, že Vyjádří svou Vůli Spolupracovat na Akci s Cílem Provést Předběžnou Realizační Studii pro Vratislavský Železniční Uzel. Opravdu. Oznámil to na Twitteru. Tweet byl posléze vymazán, ale screenshot je stále k dispozici ZDE.  Ale víte co? Já ho chválím. Měli bychom se všichni naučit těšit se z malých věcí v životě.

 

Ale stojí za to nemyslet jen na sebe. Vzhledem k tomu, že je ekosystém naší planety na  pokraji katastrofy, měli bychom něco dělat, abychom zabránili dalším podnebným změnám. Coca Cola to ví, a tak se rozhodla, že bude muset podporovat odpovědné chování. Co že udělali? Rozeslali prázdné plastové lahve novinářům, bloggerům a vlivným osobnostem. V dopise, který poslali s tím, konstatovali, že je na planetě příliš mnoho plastů, a proto adresáty požádali, aby ty plastové lahve hodili do recyklační popelnice.  Děkuji vám, Coca Colo, za záchranu světa!

Avšak záchrana planety není jen úkolem pro velké korporace. Vláda se rozhodla zreformovat národní rezervaci ve Svatém Kříži. Jestli si ale myslíte, že cílem je zvýšit v dané oblasti ochranu přírody, pravděpodobně tyto své články nepíšu dost často. Ne, oni chtějí vyčlenit z národního parku vrcholek Svatého Kříže, kde je umístěno muzeum tohoto přírodního parku. Proč? Protože budovy, které jsou součástí národní přírodní rezervace, nemůže stát věnovat jiné instituci, a církev požaduje navrácení budovy toho muzea.

Právě té budovy, kterou Polské království získalo zcela legálně v roce 1819, poté, co tamější klášter byl rozpuštěn se souhlasem papežem Pia VII. Ale, samozřejmě, chtivost polské katolické církve po majetku je neomezená (více o tom ZDE) a i když její požadavek na vrácení této budovy byl dlouhá léta odmítán, nyní je přece u moci strana Právo a spravedlnost, a tak má církev šanci, že budova, kterou sama před dvěma sty lety prodala státu, bude "navrácena svému pravému majiteli".

Zejména když strana Právo a spravedlnost se snaží strkat do kapes církve co největší množství peněz nejrůznějšími způsoby. Státem vlastněný přístav Gdynia financoval pro místní kostel monstranci částkou 90 000 zlotých (540 000 Kč). I když oficiálně to žádný dar nebyl: byla to "výměna za PR služby  téže hodnoty, které přístavu poskytli místní kněží" (co že to udělali, pozvali vatikánskou flotilu, aby začala přístavu používat, nebo co?)...

Tohle pokračuje dál a dál. Vládní Nejvyšší auditní úřad potvrdil, že fondy ministerstva spravedlnosti, které by měly podporovat oběti a bojovat proti zločinnosti, byly namísto toho poskytnuty organizacím majícím vazby na Otce Tadeusze Rydzyka, zatímco financování mnoha organizací poskytujících útočiště a podporu či psychologickou pomoc obětem zločinnosti bylo prostě zrušeno.

Strana Právo a spravedlnost se však nezabývá pumpováním peněz jen do katolické církve. Mají plné ruce práce i v jiných oblastech. Ministerstvo spravedlnosti chtělo například žalovat akademiky, že vydali kritický názor na nové zákonné změny. Ministr Ziobro musel od toho ustoupit,  poté, co mu všichni vysvětlili, jaká je to blbost.

Nebyl to jediný obrat o 180 stupňů, který polská vláda musela minulý měsíc udělat. Druhý obrat se týkal poskytnutí mimořádných vlaků pro festival Pol'and'Rock (dřive Przystanek Woodstock), pro jeden z největších volných festivalů pod širým nebem v Evropě, který organizuje Jurek Owsiak, charismatický předák z charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, který, jak si pravidelní čtenáři tohoto seriálu jistě pamatují, se z nějakého důvodu stal arcinepřítelem polské pravice. Státní železnice oznámily, nejenže neposkytnou mimořádné vlaky pro desetitisíce mladých lidí, kteří každoročně jezdí na tento festival, ale také zabrání pravidelným vlakům, aby během festivalu zastavovaly na stanicích v jeho blízkosti. Odborníci byli překvapeni - bývalý ředitel železnic poukázal na to, že železnice vždycky v minulosti měly z těchto mimořádných vlaků zisk, ale vláda tvrdila, že jsou vlaky vandalizovány. (Byl by to první důvod proč neposkytovat vlaky pro fotbalové fanoušky, ale nic takového vláda nerozhodla.)

Nakonec ale zasáhl polský premiér a nařídil železnicím, aby se přestaly chovat jak blbci - pravděpodobně poté, co si povšiml, že rozhodnutí vlaky zrušit jen vyvolalo obrovský aktivismus mezi stoupenci Jerzyho Owsiaka, a ti zorganizovali alternativní způsoby jak se na festival dostat. Dalším důvodem, který premiéra zřejmě přiměl donutit železnice, aby neblbly, byla pravděpodobně skutečnost, že na scénu vstoupily místní správy, řízené opozicí a přislíbily, že poskytnou vlastní vlaky, a to by jim mohlo přinést v budoucnosti volební hlasy mladých lidí.

Bohužel některá rozhodnutí vládních institucí nelze zrušit tak lehce. A tak polské výzvědné služby mohou zapomenout na to, že by se jim podařilo naverbovat nové špiony poté, co jména několika stovek polských špionů, někteří z nich jsou stále ještě v aktivní službě, zveřejnil polský ÚSTR, Ústav národní paměti.  Tímto jednoduchým činem Polsko nejenže ochromilo svou nejtajnější síť tajných agentů, ale také zajistilo, že žádný normální člověk už nebude Polsku důvěřovat natolik, aby byl ochoten pracovat v jeho výzvědných službách.

Mezitím potřebujeme stále více ochranu. Skupina ozbrojenců s automatickými zbraněmi ovládla školu v Pabianici.  Naštěstí v ní nebyly žádné děti, ale někteří učitelé, kteří tam byli na schůzi, byli vystrašeni k smrti (jedna učitelka dokonce omdlela). Naštěstí se ukázalo, že to byla jen ukázka akce, která měla učitele uvědomit o tom, jak riskantní může být teroristický útok. Všechno to mohlo skončit špatně, protože nikdo nebyl předem o tomto inscenovaném útoku informován a policii o něm zpravil náhodný svědek - kdyby pak na školu zaútočil ozbrojený bezpečnostní policejní tým, určitě by to už tak napjatou situaci zrovna neuvolnilo.

V současnosti bychom ale měli být stejnou měrou znepokojeni hrozbou digitální váloky. Jeden z místních radních strany Právo a spravedlnost v městě Nowa Sól začal zuřit, když zjistil, že primátor města (který je proti PiS) hackersky pronikl do jeho počítače - povšiml si, že na primátorově laptopu jsou jeho materiály. Radní veřejně obvinil primátora, že mu z počítače ukradl jeho snímky z dovolené a používá je jako pozadí na ploše.  Na základě podrobnějšího vyšetřování se ukázalo, že plocha primátorova laptopu používá standardní fotografii muže skákajícího do vody, která je k dispozici v knihovně Windows 10. A tak ze sebe radní ze strany PiS prostě veřejně udělal idiota. Anebo ne? Kdo ví, možná je zapotřebí hlubšího vyšetřování, možná fotografie z dovolené onoho radního mu ukradl sám Microsoft, možná se proti straně Právo a spravedlnost spiklo celé kalifornské Křemíkové údolí?

Naštěstí existuje nová armáda, která se připravuje ochránit nás přede vším zlem. Ve svatyni v Niepokalanówě si vytáhli meče "Bojovníci Panny Marie" a přísahali věrnost Ježíšovi a polskému státu:



Ale neutíkejte a nebojte se, to, že nějací chlapi mávají meči, neznamená, že se Polsko vrátilo do středověku. Ve skutečnosti jsme neuvěřitelně moderní. Natolik, že vláda dokonce uspořádala soutěž o nejlepší internetové memy. Jestliže jste se chtěli soutěže účastnit, stačí vypálit svůj příspěvek na cédéčko a poslat ho na ministerstvo poštou. Ale nespěchejte na půdu hledat ten starý vypalovač cédéček, protože lhůta pro podání vašeho návrhu už vypršela, přestože byla o měsíc prodloužena - prostě cédéčka už nejsou tak populární a do původní lhůty se nepřihlásilo zrovna moře lidí. Příští rok možná budou požadovat příspěvky na děrných štítcích. Každý přece dokáže propíchnout kus lepenky, třeba vidličkou! A bude to i levnější poslat poštou!

Mezitím se objevily nové nahrávky. Marek Falenta, muž za tajnými nahrávkami, které umožnily straně Právo a spravedlnost dostat se k moci, napsal dopis prezidentu Dudovi,  v němž vyhrožuje, že pokud nebude omilostněn, zveřejní nahrávky politiků ze strany PiS, včetně  Jarosława Kaczyńského a Mariusza Kamińského, šéfa polských mimořádných služeb. Falenta se prezentuje jako člověk, který "věřil v nové, spravedlivé a poctivé Polsko" a "udělal, co se od něho očekávalo", avšak pak ho zradili politikové ze strany Právo a spravedlnost, navzdory tomu, že mu přislíbili "nejrůznější benefity" za jeho podporu.

Stále větší množství nepřímých důkazů naznačuje, že tento člověk, který má dobře zdokumentované vazby na Rusko, skutečně umožnil straně Právo a spravedlnost dostat se k moci - vláda, jak se zdá, udělala všechno, aby se vyhnula nutnosti ho zatknout, jak jsme psali v předchozí kapitole tohoto seriálu.    A polská vláda dělá všechno, co může, aby to utajila - nedávno například prvoinstanční soud nařídil týdeníku Polityka, aby odstranil články  o tom, že tento skandál vyšetřují prokurátoři, kteří zcela ignorovali jeho politické vazby a nyní jejich kariéry pokračují překvapující rychlostí (jeden ten text lze přečíst ZDE) Je docela mimořádné, aby soudy takto důsledně požadovaly předběžnou cenzuru.

Mezitím jiní prokurátoři, kteří se snaží falešně obvinit mladého řidiče Fiata Seicento, do něhož narazila v únoru 2017 oficiální limuzína Beaty Szydło', mohou pravděpodobně také očekávat povýšení, poté co se ukázalo, že cédéčko s klíčovými důkazy, dokazujícími, že za havárii nesli odpovědnost vládní řidiči, bylo poškozeno.

Strana Právo a spravedlnost může vždycky doufat, že prokurátoři, které osobně ovládá ministr Ziobro, jí pomohou. Případ proti právnímu "expertovi" strany PiS, známému hlavně pro jeho expertní znalosti o právplatnosti převzetí Ústavního soudu, byl odložen. Údajně neopsal disertaci své studentky, protože do ní dopsal 10 procent vlastního textu. Konec konců to můžete posoudit sami. Podívejte se ZDE  na ten článek, pasáže opsané ze studentčiny práce jsou označeny modře (je to asi v polovině článku).

Avšak ne každému se dostává ochrany. Roman Sklepowicz, který se v roce 2017 vyjadřoval urážlivým způsobem ohledně protestů žen, mimo jiné reagoval na to, jak vypadají a ptal se "kdo šoustá tohle?" (kompletní transkript v češtině je ZDE) se z toho musí zodpovídat u soudu.  Popírá, že by taková slova kdy pronesl, přestože záznamy jeho výroků jsou po celém internetu (například ZDE) Podle něho takováto slova nejsou ani v jeho slovníku. Říká, že celá věc je manipulací "neznámých youtuberů", kteří do videa "vsunuli fragmenty, které se nikdy neodehrály". Jen se na to podívejte pozorně, možná, že tohle bude první soudní proces týkající se technologie falšování videozáznamů na internetu!

Zajímalo by mě, zda ta podnikatelka, která, poté, co jeden její ukrajinský zaměstnanec onemocněl, ho vyvezla na vzdálenost 125 km a opustila ho v lese, aby tam zemřel, protože se bála toho, že lidi zaměstnává ilegálně, také popře, že ho vůbec kdy zaměstnala? Doufejme, že Ukrajinci si nebudou myslet, že všichni Poláci jsou zvířata, poté, co lidé spontánně věnovali 400 000 zlotých (2,4 milionu Kč)'na podporu jeho rodiny.  Avšak samozřejmě, otce a manžela to rodině už nevrátí.

Avšak alespoň krása Polska je letos v létě poškozována méně. Poté, co se stala firma Toyota terčem ostré kritiky, rozhodla se odstranit 40 plovoucích billboardů inzerujících její nová auta z Mazurských jezer. Bohužel také ta firma odstranila informace o mimořádné meteorologické situaci, které sponzorovala, protože prý billboardy o velikosti 5x 2,4 metry byly pro tuto operaci klíčově důležité... Také město Katowice odmítlo pokácet stromy a keře a odstranit akustické zábrany podél jedné z hlavních městských ulic, což požadovala polská armáda, která chtěla, aby její vojenská přehlídka tak vypadala v televizi líp. Tak snad ne všechno je v této zemi ztraceno.

* * *

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVA: Beata Szydło, bývalá premiérka a nyní europoslankyně NEBYLA zvolena do funkce předsedkyně výboru Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální otázky. Prohrála volby počtem 21 z 27 hlasů - proti nikomu, protože byla jedinou kandidátkou.   Další mimořádný úspěch strany Právo a spravedlnost na mezinárodní scéně!

0
Vytisknout
10039

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019