Írán se pokusil zajmout britský tanker

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Pět člunů zřejmě náležejících íránským Revolučním gardám se v středu přiblížilo k britskému ropnému tankeru v Perském zálivu a žádalo o zastavení v nedalekých íránských vodách, ale stáhlo se poté, co je varovalo britské válečné plavidlo, oznámili američtí představitelé. Britské ministerstvo obrany se zatím k incidentu nevyjádřilo.


Incident proběhl takřka týden poté, co britská námořní pěchota vstoupila na palubu íránského tankeru Grace 1 u pobřeží Gibraltaru a zabavila jej kvůli podezření, že porušuje sankce dodávkami ropy do Sýrie.

Ve středu také íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že Británie bude čelit "důsledkům" kvůli zajetí íránského tankeru.

Od zavedení amerických sankcí proti Íránu došlo k útokům na několik tankerů u jižního pobřeží Íránu v květnu a červnu, z čehož USA viní Írán. Teherán popírá svůj podíl na útocích. V červnu také Írán sestřelil americký bezpilotní prostředek nedaleko Hormuzského průlivu, což málem vyvolalo odvetné americké údery.

Američtí představitelé pod podmínkou anonymity uvedli, že středeční incident proběhl, když se britské plavidlo Heritage nacházelo u severního vstupu do Hormuzského průlivu.

"[Britská fregata třídy Duke] HMS Montrose, která tam také byla, namířila svá děla na čluny a varovala je vysílačkou, načež se rozptýlily," prohlásil jeden z představitelů.

USA doufají, že se jim podaří během dvou týdnů přesvědčit spojence k vytvoření vojenské koalice pro zabezpečení strategicky důležitých vod u pobřeží Íránu a Jemenu, uvedl v úterý předseda Sboru náčelníků štábů generál Joseph Dunford.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8092

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019