Írán oznámil v pořadí druhé porušení jaderné dohody z roku 2015

8. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Teherán prohlásil, že zvyšuje své obohacování uranu nad hranici určenou v jaderné dohodě z roku 2015. Bude to podruhé během jednoho týdne, co Írán poruší klíčovou dohodu.


Íránská vláda v neděli oznámila, že opět poruší dohodu z roku 2015 o jaderném programu (JCPoA) tím, že zvýší obohacování uranu nad hranici odsouhlasenou několika světovými mocnostmi.

Vládní mluvší Alí Rabiei řekl na tiskové konferenci, že "dnes překročíme" povolenou úroveň obohacování 3,67 %, bez toho, aby poskytl další detaily. Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf řekl, že tento krok je protiopatřením vůči "americkému ekonomickému terorismu".

Rozhodnutí přichází ani ne týden poté, co Írán přiznal, že porušil 300 kg limit na zásoby nízko obohaceného uranu.

Teherán prohlásil, že bude omezovat své závazky každých 60 dní, dokud signatáři paktu neochrání zemi před americkými sankcemi uvalenými poté, co USA loni v květnu od dohody odstoupily.

Nedělní oznámení Teheránu se dočkalo mezinárodního odsouzení, přičemž Německo prohlásilo, že je zprávou "extrémně znepokojeno".

"Důrazně vyzýváme Írán, aby zastavil a zvrátil všechny aktivity neslučitelné s jeho závazky... včetně produkce nízko obohaceného uranu" nad dohodnutý limit, prohlásilo německé ministerstvo zahraničí. Británie prohlásila, že Teherán "porušil podmínky" dohody z roku 2015. Kancelář francouzského prezidenta prohlásila, že pro tentokrát nebude spuštěn mechanismus řešení sporů předpokládaný v íránské dohodě.

Maja Kocijančićová, mluvčí šéfky zahraniční politiky EU Federiky Mogheriniové, prohlásila, že blok je "extrémně znepokojen íránským oznámením" a dodala, že zbývající signatáři nyní rozhodnou o následujících krocích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5599

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019