Von der Leyen je antitezí postkomunistickému politickému tmářství

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Paní Ursulu von der Leyen jsem měl až do dnešního dne zapsanou jen tak povšechně jako vlivnou křesťanskodemokratickou političku, blízkou spojenkyni kancléřky Merkel a zejména ministryni obrany Německa. Měl jsem za to, že jde o poměrně konzervativní dámu, která se stala jakýmsi „přirozeným kompromisem“ mezi západní částí Unie a tmářskými politiky z V4. Opak je ale pravdou. 

Ursula von der Leyen je ve skutečností dokonalým kompromisem mezi západními socialisty a lidovci. Její postoje, jak jsem si zjistil z anglické wikipedie, jí získaly už v rámci německé politiky velký obdiv německých socialistů. Podporuje myšlenku EU jako federálního státu, byla pro zavedení minimální mzdy v Německu, podporovala kvóty pro rovnost žen a mužů a dokonce, čeští lidovci držte se, už v roce 2013 obhajovala adopce dětí homosexuálními páry (dnes už je v Německu uzákoněna rovnost manželství). Citovala přitom vědeckou evidenci, že děti, vychovávané homosexuálními páry, jsou na tom stejně jako děti, které jsou vychovávány heterosexuálními páry.

Von der Leyen má přitom sama sedm dětí, hlásí se k luteránskému vyznání (německé luterské církve běžně žehnají homosexuálním párům ve svých kostelích – poznámka pro české „znalce křesťanství“: luterské církve jsou křesťanské církve), je vystudovaná ekonomka a lékařka na výborných západních univerzitách (ekonomii studovala v Göttingen, Münsteru a na London School of Economics a lékařství v Hannoveru). Mezi lety 1992-1996 žila jako žena v domácnosti v akademickém prostředí Stanfordovy univerzity, kde pracoval její manžel. Prostě člověk západní, vzdělané Evropy 21. století. Naprosté popření současné mentální atmosféry v tzv. zemích V4.

U nás se nadávalo na Jean-Clauda Junckera kvůli tomu, že byl opilec a bývalý šéf vlády daňového ráje, údajně arogantní vůči V4 a Británii. Nyní tedy, pokud ji Evropský parlament potvrdí (a divil bych se, kdyby ne), budeme mít v čele Unie političku zcela jiného typu, ve své mentalitě ovšem mnohem vzdálenější zemím V4 než Jean-Claude Juncker.

0
Vytisknout
12909

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019