30443

Idiocie: Ve vedrech se Kolín rozhodl pokácet vzrostlé stromy - radní myslí, že je potřeba prostoru pro parkoviště!

11. 7. 2019 / Jitka Rejhonová

čas čtení 4 minuty

 Foto Eva Šedivá

To, že Česká republika dlouhodobě ignoruje ekologické otázky a stav životního prostředí, vyplývá nejen k postoji premiéra Babiše k plánům EU postupně eliminovat uhlíkové emise, ale také těžko pochopitelné činy a rozhodnutí jednotlivých regionů.

V podstatě celou Evropu dlouhodobě sužují v období letních měsíců výrazná tepla a sucha. Velká města se postupně stávají neobyvatelnými, zejména sídliště představují v létě betonové rozpálené peklo, tráva je sežehlá, půda vyschlá na troud (takto například vypadá proslulé sídliště Petržalka v Bratislavě). Nicméně i zde se vyskytují zelené plochy s vysokými stromy, které život ve zdejší destinaci v podstatě zachraňují. V této situaci, kdy jsme dennodenně vystavováni úmornému vedru a jsme vděčni za každý náznak stínu, nelze absolutně pochopit rozhodnutí  města Kolína pokácet téměř 20 zdravých stromů na sídlišti, aby se tak uvolnilo místo na parkování.

Rozhovor Britských listů 227. Karlovy Vary: Jiní lidi jsou taky lidi

5. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Dominika Švecová shrnují své dojmy z letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Co tam viděli zajímavého a jaký je jejich celkový dojem z festivalu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. července 2019..


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Proč je skandál ohledně likvidace britského velvyslance ve Washingtonu skutečně vážná věc

11. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Pokud jste sledovali ve středu odpoledne účty britských politiků a čelných novinářů na Twitteru, jsou Trumpovým hysterickým, sprostým útokem na britského velvyslance Darrocha, který kvůli tomu rezignoval, naprosto zděšeni. Martin Kettle vysvětluje, proč jde o velmi vážnou věc:  

Ředitel britského ministerstva zahraničí nedělá nic náhodně. Nikdy neřekne na veřejnosti nic neúmyslného. Takže když ve středu v poledne vystoupil v Dolní sněmovně před poslanci tajemník ministerstva zahraničí Simon McDonald, po zdrcující rezignaci britského velvyslance ve Washingtonu Kima Darrocha, jeho pronikavá přímost byla zjevením. Byl to závažný důkaz, že aféra Darroch je existenční hrozbou celé britské zahraniční politice.

Jaký existuje precedens, zeptal se poslanec Tom Tugendhat, že snad někdy nějaký šéf spojeneckého státu udělal to, čeho se tento týden dopustil Donald Trump a znemožnil nejvyššímu zástupci Británie v USA, aby vykonával své zaměstnání? McDonaldova odpověď byla stručná a explozivní. "Žádný," řekl. "Ani nepřátelské státy se takto nikdy nechovaly a nechovají," dodal McDonald.

Írán se pokusil zajmout britský tanker

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Pět člunů zřejmě náležejících íránským Revolučním gardám se v středu přiblížilo k britskému ropnému tankeru v Perském zálivu a žádalo o zastavení v nedalekých íránských vodách, ale stáhlo se poté, co je varovalo britské válečné plavidlo, oznámili američtí představitelé. Britské ministerstvo obrany se zatím k incidentu nevyjádřilo.

Globální oteplování: V roce 2050 bude Praha o 6 stupňů Celsia teplejší než dnes

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Londýn bude mít ode dneška za třicet let podobné podnebí, jaké má dnes Barcelona. Bude to zřejmě doprovázeno vážným suchem.

Madrid bude mít v roce 2050 stejné podnebí, jaké má dnes Marrakeš, a Stockholm takové podnebí, jaké má dnes Budapešť. Po celém světě se budou města, která jsou dnes ve studeném nebo mírném podnebném pásmu, podobat městům, které jsou dnes o 1000 km jižněji.

Moskva bude mít podnebí, jaké má dnes Sofia, Seattle bude mít podnebí jako San Francisko a New York jako Virginia Beach. Vědci vytvořili interaktivní mapu, která to zaznamenává. Bratislava bude v nejteplejším měsíci teplejší o 6,5 stupňů než dnes a bude tedy jako australská Canberra.

Praha bude mít podnebí jako dnešní Tbilisi a nejteplejší měsíc bude o 6,7 stupňů Celsia teplejší než dnes.

Nedostatek vody postihne desítky měst, které se dnes nacházejí v mírném podnebném pásmu.

V roce 2050 bude 104 světových měst mít takové klimatické podmínky, jaké v dnešním klimatickém režimu neexistují. Mezi ně bude patřit Washington, Montreal, Rekjavík i Peking:

Červeně jsou označena města, která budou mít takové klimatické podmínky, jaké dnes na světě vůbec neexistují:



Velkým problémem pro takováto města budou průtrže mračen, které povedou k extremním záplavám, ale zároveň bude docházet k extremnímu suchu.

"Absolutně nejsme na tyto změny připraveni," konstatoval Tom Crowther, zakladatel Crowther Lab ve Švýcarsku, která provedla tento výzkum.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ruské zásahy ve světě: Systematická strategie, nebo chaos?

11. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 






Amy Mackinnon, spolupracovnice Britských listů a staff writer amerického časopisu Foreign Policy, sleduje ve svém nejnovějším článku "vývoj ruského trolla" Alexandra Malkeviče, jehož zaměstnanci byli letos v květnu zatčeni v Libyi, kde se pokoušeli, jak to dnes dělá Rusko všude na světě, vyvolávat chaos ve všeobecných volbách.

Malkevič se předtím dostal do problémů v USA, kde se pokusil založit internetový portál USA Really, spojený s nechvalně známou továrnou trolů v Petrohradě, která zasahovala r. 2016 do amerických prezidentských voleb.  Nepodařilo se mu to a octl se na americkém seznamu nežádoucích osob.

Podvody v Praze a Policie ČR

11. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jednu asi dvacetiletou studentku jedné americké univerzity, která je právě pobytem v Praze, přesvědčil muž na ulici, že jí vymění její dolary za koruny v daleko výhodnějším kursu, než jakákoliv směnárna.

(Pomiňme nesmysl, že někdo v dnešní době úvěrových a debetních karet, které lze používat kdekoliv na světě, jen si musíte vybrat takovou banku, která vám za výběr peněz v zahraničí neúčtuje poplatek, vůbec pomýšlí na užívání nějaké archické směnárny.)

Studentka se nechala přesvědčit a předala muži na pražské ulici 100 amerických dolarů. Až po jeho odchodu zjistila, že jí za to dal svazek neplatných běloruských bankovek.

Vedoucí jejich školského zájezdu jí doporučila, aby tu stovku dolarů oželela, studentka se nicméně vydala na policii. Podvodníka totiž nalezla, ejhle! na internetu:


Pražským policistům toto video ukázala. Ti jí začali zastrašovat, že "nelegální výměnou valut" se prý dopustila "zločinu" propírání špinavých peněz.

Aha, opravdu? To znamená, že když mi kamarád dá sto dolarů a já mu za ně dám koruny, že se dopouštím devizového přestupku? Co je to za nesmysl? To snad platilo za komunismu ne?

Samozřejmě, že Policie ČR neudělala o stížnosti americké studentky žádný zápis a nedala ji z návštěvy policie žádný záznam.

Je skutečně ve spiknutí s těmi podvodníky? To snad ne.

Výše citované video má více než 6 milionů zhlédnutí. Praha a její policie jsou slavné!!

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Britský velvyslanec ve Washingtonu po Trumpově útoku odstoupil ze své funkce

10. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Sir Kim Darroch, britský velvyslanec ve Washingtonu, který se octl v ohnisku diplomatického konfliktu, poté, co byly ve snaze ho zdiskreditovat prozrazeny jeho tajné depeše do Londýna, v nichž varoval, že Trump je nekompetentní blb, ze své funkce nyní odstoupil.

Učinil to poté, co usoudil, po sledování úterní televizní debaty mezi kandidáty na nového britského premiéra Borisem Johnsonem a Jeremym Huntem, kterého skandálně budou volit jen britští penzisti - členové Konzervativní strany (je to 0,3 procenta britských voličů). V té debatě Johnson odmítl Darrocha podpořit a vyjádřil ochotu lézt Donaldu Trumpovi kamsi.

O prezidentské většině ve Sněmovně

10. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jestli správně počítám, tak Ano, SPD a KSČM mají dohromady ve Sněmovně 112 mandátů (Ano 78, SPD 19 a KSČM 15). Myslím, že to je jeden z hlavních důvodů, proč si prezident Zeman počíná tak, jak si počíná. Není pravda, že by se exekutiva obešla bez Sněmovny, potřebuje ji přece pro schvalování zákonů, např. zákona o státním rozpočtu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Donald Trump nesmí blokovat své kritiky na Twitteru, rozhodl americký federální odvolací soud

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta




 

Newyorský odvolací soud potvrdil předchozí verdikt, že Trump porušil první dodatek americké ústavy, když na svém twitterovém účtu zablokoval jednotlivé uživatele, kteří se vůči prezidentu a jeho politické strategii vyjadřovali kriticky.

Prezident Trump nesmí blokovat své kritiky píšící na Twitterový účet, který Trump pravidelně používá ke své komunikaci s veřejností, rozhodl v úterý americký federální odvolací soud. Verdikt má důležité dopady na to, jak zvolení politikové v USA smějí komunikovat se svými voliči na sociálních sítích.

Budoucnost české ekonomiky: Do pekla na neuropatické kobyle?

10. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Poněvadž Zeman využívá Babišova oslabení korupčními aférami k ústavnímu puči, České republice vážně hrozí, že díky koncentraci moci kolem Hradu dojde k silovému prosazení dvou Zemanových ekonomických "pomníčků": ruské dostavby jaderné elektrárny Dukovany a kanálu Dunaj-Odra-Labe. Oba projekty představují ukázkový příklad předem jasné špatné investice, navíc s dodatečnými negativními dopady. A pokud na ně opravdu dojde, Česko se ocitne na dlouhé dekády ekonomicky (a v důsledku i mezinárodně-politicky) na lopatkách. Právě v době, kdy se vyspělé západní země snaží přijít na kloub otázce, jak v omezeném čase provést transformaci na bezuhlíkovou ekonomiku, se ČR posouvá na okraj propasti fatální zaostalosti.

Nech je svetlo: Opravdový horor ze Slovenska

1. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

 

V Karlových Varech se v neděli promítal estonsko-lotyšský dokumentární film režisérky Xenie Ochapkiny Surematu (Nesmrtelní). Zaznamenával život v temném ruském městě v zimě,  daleko za polárním kruhem, kdesi v Murmanské oblasti, v místě kde za Stalinovy vlády existovaly koncentrační tábory. Někdejší vězňové tam zůstali a ve tmě, mrazu a zimě tam žijí jejich potomci dodnes.

Kolem města se doluje jakási ruda a mrazivé a temné scény polární noci jsou přerušovány záběry dlouhých nákladních vlaků, odvážejících neustále vytěženou rudu kamsi.

Miss Hanoi a další dobré české filmy

5. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 14 minut

MISS_HANOI_FILM_TRAILER with ENGL. SUBT. from karaks on Vimeo.


Miss Hanoi
(2018), režiséra Zdenka Viktory je velmi dobře napsaný a zrežírovaný, napínavý thriller se sociální tematikou, připomínající do určité míry globálně proslulé dánské kriminální seriály. V severočeském Varnsdorfu je nalezen usmrcený mladý místní zlodějíček a případ vyšetřuje mladá vietnamská policistka spolu se svým pražským, zdánlivě cynickým, agresivním,  rasistickým (vietnamská policistka se ptá: "Ty rasistické výpady si opisuješ z tisku, anebo si je vymýšlíš sám?"), ve skutečnosti však poctivým kolegou kriminalistou, kapitánem Křížem. Ukáže se, že případ je velmi komplikovaný - mladý zlodějíček byl před několika lety odsouzen jako mladistvý kriminálník za vraždu mladé Vietnamky, vyjde však najevo, že tomu tak vůbec nebylo, a že vrah tohoto mladíka, kterého mladá vietnamská kriminalistka nakonec úspěšně odhalí, byl motivován pomstou, založenou na mylných informacích. Ty vznikly v důsledku mafiánského spiknutí místního policisty s místním vietnamským podnikatelským bossem, kteří jsou v závěru filmu po zásluze potrestáni.

Karlovarský filmový festival jako cizácká akce

29. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Od pátku jsme na karlovarském filmovém festivalu "hit the ground running", jak se říká anglicky, tedy vpadli přímo do dramatické akce. Zhlédli jsme tu od pátečního podvečera už čtyři filmy, a všechny byly vynikající.

Opakuju léta, že karlovarský filmový festival má v nekvalitních mainstreamových českých médiích naprosto falešnou pověst. Ta se totiž soustřeďují na komerční pozlátka, nesmyslné mejdany a celebrity, jenže podstatou této akce nejsou tyto povrchní hlouposti, ale vynikající festivalová dramaturgie.

Jak to bude vypadat, až převezmou moc ultrapravičáci?

30. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut





Šestimilionové Dánsko je globální filmařskou velmocí. Je to nepochopitelné - představte si, že by takto filmem a televizí vévodilo světu například Slovensko. Dánsko uchvátilo pozornost světa před několika lety vynikajícími thrillery se sociálním podtextem Forbrydelsen (Vražda)Broen (Most), či napínavým seriálem o dánské politice Borgen (který, jak se přiznal, fascinovaně sledoval i tehdejší britský premiér David Cameron). Skoro všechny televizní seriály i celovečerní filmy, přicházející z Dánska, projevují vynikající kvalitu. V Dánsku prostě funguje dokonalé filmařské zázemí a hlavně - to, co chybí kinematografii v České republice - jsou tam velmi dobří scénáristé, dokáží napsat příběh.

Dánsko opět zazářilo na karlovarském filmovém festivalu ohromujícím, napínavým, temným psychologickým thrillerem Danmarks sonner (Synové Dánska, 2019) mladého  arabského režiséra Ulaa Salima (je to jeho první celovečerní snímek). Dánské filmy měly vždycky mírnou sociální notu, konstruovaly obraz té země jako tolerantní, civilizované, otevřené země.

Rozhovor Britských listů 226. Co chtějí dnešní pětatřicátníci?

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



V dnešním rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík z karlovarského filmového festivalu s režisérem Bohdanem Karáskem o jeho novém celovečerním filmu Karel, já a ty. Je to realistický obraz dnešních názorů, filozofie a problémů dnešních pětatřicátníků? Opravdu nejsou schopni utvořit si trvalý partnerský vztah? Opravdu jim ve společnosti o nic jiného nejde? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. července 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


30050

Haj hou, všichni na Letnou a poslední ať zhasne

10. 7. 2019 / Radek Mokrý

čas čtení 7 minut

Jestli jsem se něco v životě naučil, tak dívat se na druhou stranu než ukazují vybraní šášulové na pódiích. Zaráží mne hlasité ticho o multimiliardářích, kteří nám svou činností, včetně úplatků, zformovali politickou scénu do dnešní podoby a udělali z nás rozvojovou zemi. Takový ten typ státu, kde lidé mizerně placení mizerně devalvovanou měnou obsluhují sofistikované stroje a špičkové komponenty z výroby odcházejí, aby byly složeny kousek za hranicemi a teprve tam prodány za jejich skutečnou hodnotu lidmi placenými měnou nesouměřitelnou s naší korunou.

30442

Three’s a Crowd, aneb Konstrukce filmového vědomí v přímém divadelním přenosu

10. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

V rámci 18. ročníku Prague Fringe festivalu uvedla londýnská divadelní společnost be•wilder své divadelní představení pod názvem Three’s a Crowd [Dva jsou tak akorát]. Šedesátiminutová commedia dell‘arte se skládá z originální neverbální interpretace ikonických filmů převážně 20. století. Ať už cíleně, anebo nevědomky, kvartetu herců z be•wilder se tak podařila výstižná divadelní alegorie pop kultury v mysli člověka dnešní doby.

Trump dále útočí na britského velvyslance a na Theresu Mayovou

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová nyní čelí otevřenému diplomatickému konfliktu s Donaldem Trumpem. Trump totiž v úterý ráno odsoudil "pitomého" britského velvyslance ve Washingtonu, zatímco Downing Street zdůrazňuje, že britský velvyslanec Sir Kim Darroch má plnou podporu britské premiérky.

Eskalující krize vznikla poté, co list Mail on Sunday otiskl v neděli citace z důvěrných depeší britského velvyslance ve Washingtonu, v nichž Sir Kim Darroch označil Trumpovu vládu za "hloupou" a "nefunkční". Trump v pondělí oznámil, že už s britským velvyslancem jednat nebude.


Vzdělání je hlavním nástrojem, má-li společnost přežít

9. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Společnosti, které chtějí být v budoucnosti úspěšné, dnes na rozdíl od České republiky výrazně investují do svého vzdělávacího systému a soustředí se na to, aby děti dosahovali co nejlepších výsledků, upozorňuje ve videointerview pro MUNI TV expert na vzdělávání Bohumil Kartous. Na červnovém Festivalu MUNI 100 převzal medaili pro význačné absolventy Masarykovy univerzity, konstatuje Masarykova univerzita.


O šílenství výstavby jaderných reaktorů v Česku

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Hospodářské noviny: "Investory nových jaderných zdrojů v Česku budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby v pondělí schválila vláda. Oznámil to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).


Pojďme počítat!

Jeden reaktor má stát 250 miliard korun, uvažuje se ale o dvou, tedy 500 miliard korun.

U posledních čtyř dostavěných jaderek v Evropě došlo k překročení nákladů, vyjádřeno procentuálně takto: 332%, 330%, 283%, 219%. To jsou rozdíly mezi "má stát" a "jé, fakt to tolik stálo". Jsme v Česku, kde se, jak známo, staví rychle, efektivně, bez vícenákladů a prodražování, o nulové korupci ani nemluvě, takže vlídně zůstanu u těch 300%. To máme 1500 miliard korun.

Natvrdo je potřeba říci, že tohle všechno zaplatí stát, i s chlupama. Kombinované financování ČEZ-dceřinky ČEZu-státní garance totiž stále ROVNÁ SE stát, protože ČEZ je supermajoritně vlastněn státem, takže všechno jsou to "kapsy" státu. "Financování z výnosů ČEZu" znamená, že zase nebudou žádné dividendy. Prostě počítejte o 1500 miliard víc zátěž pro státní rozpočet.

V Německu zavraždili ultrapravičáci obhájce uprchlíků

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut

Dnes německý Federální úřad na ochranu ústavy odhaduje, že v Německu žije 24 100 známých ultrapravicových extremistů a z nich je 12 700 potenciálně ochotno páchat násilné činy.

Výhrůžky smrtí začaly přicházet v roce 2015, když hájil Walter Lübcke veřejně uprchlickou politiku kancléřky Angely Merkelové, píše New York Times. Lübcke byl regionálním politikem v její konzervativní straně. Jezdil do malých měst ve svém okrese a vysvětloval, že přijmout uprchlíky, kteří potřebují pomoc, je věcí německých a křesťanských hodnot.

Začaly přicházet vlny nenávistných emailů. Lübckeho jméno se objevilo na neonacistickém seznamu osob, které by měly být zlikvidovány. Lübckeho soukromá adresa byla zveřejněna na ultrapravicovém serveru. Video Lübckeho bylo sdíleno statisíckrát, spolu s obrázky střelných zbraní a šibenic a někdy otevřených výzev, aby byl zavražděn: "Okamžitě tu svini zastřelte."

A pak to někdo udělal.

Jak Babiš makal v tom Bruseli

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Jsem teď dočetl celý (nekecám!) Babišův chvaliďupský post o tom jak makali v tom Bruseli. Abych vás ušetřil utrpení, tak to zde zestručním.

"Tak to jsme jeli jako V4 do Bruselu s jasnými požadavky, které tam prosadíme, protože se znám s Junckerem. My Češi jsme požadovali borůvkový dort - tvrdě a nekompromisně. Maďaři chtěli sachr, Slováci jablečné řezy a Poláci koblihu. Tyto požadavky jsme v EU jasně dali na stůl, každý za sebe a pro sebe. Vedení EU nám v rámci demokratické diktatury řeklo, že můžeme dostat tak akorát po hubě.
Tak jsme celou noc jednali, tvrdě, nekompromisně. Hlavně já. Co litrů kafe jsme vypili! Nedali jsme se. Ve V4 jsme se sjednotili, postupovali jako jeden muž a vyjednali jsme, že smíme dostat po hubě, a to společně. Je vidět, že když se nekecá a maká, dosáhne se velkého úspěchu."

Trump zuří, že ho britský velvyslanec v prozrazených tajných depeších charakterizoval jako blba

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut

 

Čelný komentátor britské komerční televize ITN Robert Peston: "No do háje. Trump nyní v podstatě nařídil premiérovi, který přijde po Therese Mayové, pravděpodobně Borisi Johsonovi, aby vyhodil našeho velvyslance ve Washingtonu, Kima Darrocha. Noční můra pro nového premiéra. To je spoušť. Z toho má radost jen Putin."


Donald Trump: "Stavím se velmi kriticky k tomu, jak Británie a premiérka Theresa Mayová řešily brexit. Ona i její představitelé vytvořili pěknou spoušť. Řekl jsem jí, jak by se to mělo udělat, ale ona se rozhodla jít jinou cestou. Jejího velvyslance neznám, ale nikdo ho nemá rád a nikdo si v USA o něm nic dobrého nemyslí. My už s ním jednat nebudeme. Dobrou zprávou pro vynikající Spojené království je, že brzo bude mít nového premiéra. Opravdu se mi líbila má vynikající státní návštěva v Británii minulý měsíc a největší dojem na mě udělala královna."

Labouristický poslanec David Lammy:

Milý Donalde,
prosím nepleťte se do britské politiky. Nelíbí se nám vaše politika fanatismu a nenávisti.

S pozdravem,

67 procent Britů, kteří na vás mají záporný názor.

Ian Dunt: "Podivný svět brexitérského nacionalismu: V němž útočíme na britské diplomaty za to, že poskytují informace své vládě, a trváme na to, aby americký prezident vybíral za ně náhradu."
Tom Watson, Labour Party: Kim Darroch musí dostat plnou podporu vlády. Jakékoliv rozhodnutí nynější premiérky, či budoucího premiéra, ho propustit a nahradit někým jiným, by bylo ponižující kapitulací vůči vydírání.




Británie a USA mají nový "skandál". Deník Daily Mail v neděli zveřejnil tajnou depeši britského velvyslance ve Washingtonu Sira Kima Darrocha, který Donalda Trumpa charakterizoval jako "hloupého", "zakomplexovaného" a "nekompetentního". V Británii to vyvolalo zuřivost Nigela Farageho, který by chtěl být sám britským velvyslancem ve Washingtonu, a ten požadoval, aby byl Darroch okamžitě odvolán.

Darrochovy depeše zveřejnila probrexitová "novinářka" Isabel Oakshott, která má vazby na kontroverzního probrexitového aktivistu, milionáře Arrona Bankse, velmi pravděpodobně financovaného z Moskvy.

Aktualizace: Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt sdělil deníku The Sun, že britská vláda zkoumá, zda Darrochovy tajné depeše hackersky získala "nepřátelská mocnost", tedy Rusko. ZDE


Darrochovy depeše byly zřejmě záměrně publikovány, aby "zdiskreditovaly" proevropského britského diplomata. Jak však píše v deníku Guardian současný britský velvyslanec ve Francii Peter Rickett, prozrazením depeší bude poškozena britská diplomatická služba, která závisí na důvěrnosti ostře kritických informací, které velvyslanci posílají do Londýna.

Evropa se musí vyrovnat se špatnou investicí do Íránu

8. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Minulý týden se potvrdilo, že Írán nashromáždil nízko obohacený uran nad rámec dohody z roku 2015 o svém jaderném programu (JCPoA). Záměrné porušení Teheránu následovalo po řadě vojenských provokací, k nimž docházelo od konce května, napsal Matthew Heiman.

29873

Proč je důležité sledovat terminologii, kterou užívají čelní a bývalí představitelé ČR v souvislosti s demonstracemi Milionu chvilek pro demokracii, jež (prozatím) kulminovaly na letenské pláni...

Petr I. Veliký, normalizátor Český, Moravský a Slezský

8. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Termín Václava Klause st. o „frustrovaných lidech na Letné“  (více ZDE) má potenciál k tomu, aby se po delší době zařadil k chilskému peru, „blbé náladě“, či „ekoteroristům“ jako jeden ze sémantických symbolů hegemonie polistopadové éry dvou Václavů, která vytrvale odmítá skončit. Dokonce se ji daří převtělovat se do éry Andreje Babiše a Miloše Zemana, a to i přes tvrzení Václava Klause st., že právě nástup Babiše do vlády v roce 2014 byl počátkem nové éry v ČR. 

Poslední příroda co zbyla, je v pangejtu u silnice

8. 7. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Můžete dělat adaptační opatření, abyste v krajině udrželi vodu. Můžete leccos. Je vám to ale v podstatě k ničemu, když skoro neprší. Klimatologové říkají, že v rámci roku množství srážek zhruba zůstane, jen nám budou nadělovány méně často a v přívalových dávkách. Jenže v posledních letech to tak vůbec nevypadá. Jsem letitý zahrádkář, co chytá vodu ze všech okapů, které mu kde koukají ze střech, tak to dobře vím. Cca od roku 2015 je to prostě jinak. Pravda, je možné, že se to jednou vyrovná nějakou apokalyptickou povodní, ale to už jednak nebude bilance v jednom roce a navíc nic, kromě velkých přehrad, takovou extrémní vodu ani z části nepochytá.

ČSSD se musí tvrdě střetnout se Zemanem a Babišem, nebo zaniknout

8. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Prezident Zeman chce v pátek usmířit ministra Staňka se šéfem sociální demokracie Hamáčkem. ČSSD Staňka nominovala na ministerstvo kultury, které dostala podle koaliční smlouvy pod svou gesci. Má tedy právo, opět podle koaliční smlouvy, také chtít jeho odvolání, což je věc, již musí zajistit premiér tím, že požádá prezidenta, aby tak učinil. Prezident musí podle Ústavy konat v té věci bezodkladně. Místo toho hodlá usmiřovat Staňka s Hamáčkem.

29710

Spor o ústavnost na uzavřeném oddělení politické léčebny

Nemohoucnost

8. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Nýmand v roli ministra kultury, o nějž jde až v posledním sledu. Vnitřně mrtvá tradiční politická strana vedená neschopnými a pokryteckými kariéristy. Blábolivý zbohatlík, potomek totalitní privilegované vrstvy, pohrobek totalitního myšlení, jemuž krysí instinkt velí běžet tam, kde je to pro něj v danou chvíli nejvýhodnější. Intelektuální troska v prezidentském úřadu s čím dál markantnější neschopností dohlédnout následky své stařecké infantility. Kdo chce za této konstelace doufat v ústavnost? Můžeme být docela rádi, že ministrem nebyl jmenován kůň…

O spiknutí tradičních konzervativců s ultrapravicí

8. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Ultrapravice neuchvacuje moc. Zvou ji k převzetí moci mainstreamoví konzervativci, kteří se vychloubají, že podporují otevřené společnosti. Dělají to ku prospěchu své strany. Dělají to, protože se bojí levice daleko více, než se bojí ultrapravice. Ale hlavně to dělají proto, že jim došly myšlenky. Energii a volební podporu mají radikálové, nikoliv "mainstreamoví" konzervativci. Budoucnost je érou extremistů a konzervativci raději přijdou o svou dobrou pověst, než aby by přišli o moc, píše Nick Cohen.

Levičákům, odsuzujícím "neoliberalismus", nedošlo, že ideologie Thatcherové a Reagana z osmdesátých let skončila. Kdo by dnes ještě předstíral, že představa, že nízké daně, slabý stát a volné trhy přinesou masám prosperitu, je dnes něčím jiným než jen zoufalým vtipem?

Donald Trump chce být diktátorem. Nestačí se mu jen smát

8. 7. 2019

čas čtení 6 minut



Donald Trump vězní děti v klecích. Pořádá vojenské přehlídky, sní o tom, že bude prezidentem na doživotí. Musíme řádně vnímat, co je to za člověka, míní Jonathan Freedland.


Hlouposti a komické výroky, které neustále padají z Donalda Trumpa, nás zaslepují před tím, že se Trump chová jako autoritář a diktátor, který ohrožuje demokracii ve své vlastní zemi i v mnoha dalších zemích.

Také čeští politikové nás vedou do záhuby

8. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ve svém předchozím článku jsem líčil, jak nás světoví lídři vedou do záhuby, neboť nás krmí pokryteckými sliby, že se ke klimatické krizi postaví čelem, a místo toho zvyšují dotace pro upadající uhelný průmysl. Co s tím, když nejsilnější světoví hráči očividně nechtějí ukončit romanci s fosilním průmyslem, zatímco se vyplňují chmurné předpovědi klimatologů a my sami na vlastní kůži pociťujeme změnu klimatu? Nutno zdůraznit, že ani naši politikové nezůstávají pozadu, když trestuhodně opomíjejí - a v klíčových případech dokonce urychlují - klimatický rozvrat.

Finsko řeší problém bezdomovectví - dalo bezdomovcům byty

6. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 



Finsko řeší problém bezdomovectví tím, že lidem poskytuje byty. Mnoho zemí ubytovává bezdomovce v ubytovnách, než si najdou práci, anebo překonají zdravotní problémy či závislost na drogách. To ale nebývá bezpečné a způsobuje to, že je pro bezdomovce ještě obtížnější svou situaci změnit. Finsko dává bezdomovcům nejprve permanentní byt. Protože je jednodušší nalézt zaměstnání či zlepšit si zdraví, když máte bezpečné bydlení pro život. Podepíšete nájemní smlouvu a dostáváte finanční pomoc pro placení činže. Zvolíte si standardní byt, anebo činžák s podpůrnými službami. Projekt je pro daňového poplatníka levnější než poskytování dočasného ubytování pro bezdomovce. Ušetří to 9600 euro ročně na každého finského daňového poplatníka. V roce 2008 bylo v Helsinkách téměř 600 postelí v bezdomoveckých ubytovnách. Dnes je jich tam pouze 52, v zimě o něco více. Od roku 2009 poskytuje Finsko bezdomovců 7290 permanentních bytů. Od roku 2008 do roku 2015 poklesl počet dlouhodobých bezdomovců o 35 procent. Zatímco jinde v Evropě počet bezdomovců roste. V Německu jejich počet v letech 2014-2016 stoupl o 150 procent. V Irsku v letech 2014-2014 stoupl o 145 procent. Klíčem k tomu, aby takovýto projekt fungoval je dostatečná výstaba levného sociálního bytového fondu.

Co se může vaše země poučit z Finska, ptá se World Economic Forum. 

Trump: "Americká armáda ovládla v 18. století všechna vojenská letiště"

6. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ve svém projevu k svátku 4. července řekl Donald Trump, že během americké války proti Británii o nezávislost USA americké jednotky "ovládly vojenská letiště". Letadla se však začala používat ve válkách až ve dvacátém století.


Evangelium a vrchnostenská politika v příběhu věrozvěstů a Jana Husa

5. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Pro mou křesťanskou identitu nejenže není nějaké napětí mezi katolickou tradicí věrozvěstů a protestantskou tradicí spojenou s Janem Husem, vnímám je dokonce jako jeden sourodý celek. Stejně si vážím české reformace i českého katolického baroka. V dnešní době není důvod ke znepokojení nad tím, jak to všechno smířit, hrozí naopak to, že brzy už nikoho nic z toho nebude zajímat.


Velmocenský souboj o Kim Čong-una

5. 7. 2019 / Petr Komers

čas čtení 6 minut


Když před pár dny (30.6.) nepříliš očekávaně vstoupil americký president Donald Trump na půdu Severní Koreje, aby se již potřetí sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, ozývaly se různé komentáře. Jeden důležitý aspekt však jako by ve všech analýzách zůstal opomenut.

Trump učinil své vstřícné gesto pouhých deset dnů po té, co KLDR navštívil čínský vůdce Si Ťin-pching (20.-21.6.), a zhruba dva měsíce od chvíle, kdy se Kim Čong-un sešel ve Vladivostoku poprvé s ruským presidentem Vladimirem Putinem (25.4.).

V polovině prázdnin se extrémně prohloubí závislost Evropy na USA. Zpochybní to hodnoty, jež dosud EU na mezinárodní scéně garantovala

5. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Počátkem srpna přestane platit dvoustranná mezinárodní smlouva o střelách středního a kratšího doletu z roku 1987 ("INF Treaty"), která v Evropě USA a SSSR/Rusku zakazovala vývoj, testy a rozmisťování raket s doletem 500-5 500 km. Technicky vzato, již v den vypršení smlouvy se závislost evropské bezpečnosti na Trumpových USA vystupňuje do té míry, jak tomu nebylo nikdy od skončení studené války. A to bez ohledu na všechny probíhající nebo plánované evropské obranné iniciativy, které se zcela míjejí s ruským jaderným zbrojením.

Kulturní tahanice

4. 7. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty



Vládní krizi hodnotí všichni možní politici, ale jak by ji mohl hodnotit obyčejný občan?

Jak vlastně to přetahování o ministra kultury začalo? Přece tím, že pan ministr Staněk, později hodnocený jako nevýrazná osoba, která pro kulturu nic neudělala, udělal to, že odhalil dva ředitele spadající pod jeho resort, jak si přihráli nemalé finanční prostředky z peněz daňových poplatníků. Konkretně ředitel Národní galerie sám se sebou podepsal prý smlouvu odměněnou takovou spoustou peněz, jakou průměrný důchodce dostane v důchodu za deset let. Pan ministr toto jednání vyhodnotil jako nemravné a pány z funkcí odvolal.

Ať Babiš s Hamáčkem konkrétně řeknou, jak jednání se Zemanem probíhalo

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdo pozorně sleduje jednání a způsob myšlení prezidenta Zemana, nemůže být překvapen tím, že premiér Babiš a předseda ČSSD Hamáček s ním při vyjednávání o odvolání ministra kultury Staňka nijak nepohnuli. Babiš po schůzce řekl: „Chci prezidentovi vysvětlit, že máme koaliční smlouvu a já se chovám podle ní a že jsem nominací pana Šmardy vyhověl panu Hamáčkovi. Chci mu vysvětlit, že když si ho soc. dem. přeje, tak jeho nejmenování ohrožuje stabilitu vlády. Požádám ho, aby mně i předsedovi ČSSD vyhověl.“

44 osob bylo usmrceno leteckým úderem na vazební středisko v Libyi

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



OSN požaduje nezávislé vyšetřování leteckého úderu proti vazebnímu středisku v Libyi, kde je drženo více než 610 uprchlíků. K útoku došlo tento týden. 44 osob bylo usmrceno a 130 bylo vážně zraněno. OSN charakterizuje útok jako "válečný zločin a odporný krvavý masakr".

Vazební středisko pro uprchlíky východně od Tripolisu se stalo terčem dvou leteckých úderů. Libyjská vláda národní jednoty (GNA), kterou uznává OSN a italský ministr vnitra Matteo Salvini obvinili z těchto leteckých úderů Chalífu Haftara.

GNA hájí Tripolis před útoky of Haftarovy "Libyjské národní armády", které byly zahájeny už  4. dubna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Británie: Labouristická strana zaznamenala rekordně nízkou volební podporu - 18 procent!

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

A to v době, kdy se vládnoucí konzervativci chovají jako šílenci a idioti. Labouristé by měli mít rekordní voličskou podporu. Nemají ji, protože Corbyn odmítá vystoupit proti brexitu.


Prokurátoři zrušili žalobu proti ženě z Alabamy, která byla v těhotenství postřelena

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Tento případ koncem června vyvolal šokovanou reakcí od mnoha lidí v USA i ve světě, poté, co vysoká porota v Alabamě obžalovala Marshae Jonesovou za "zabití" jejího nenarozeného dítěte. Jonesová byla obviněna, že vyvolala hádku, která skončila tím, že byla několikrát postřelena. Stát Alabama uznává nenarozené dítě jako "osobu", která může být zavražděna.

Tatáž vysoká porota odmítla obžalovat ženu Ebony Jemisonovou, která Jonesovou loni 4. prosince postřelila. Policie konstatovala, že Jonesová, 28, která byla pět měsíců těhotná, zahájila hádku a "neodstranila sebe, ani své nenarozené dítě mimo nebezpečí".

"Jsme potěšeni, že okresní prokurátor případ zhodnotil a rozhodl, že žaloba bude zrušena. Šlo totiž o případ, který nebyl ani rozumný, ani spravedlivý," konstatovala právnická firma zastupující paní Jonesovou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdo podněcuje boje v Libyi?

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Jak se v USA vyrobené protitankové řízené střely, které byly prodány do Spojených arabských emirátů, objevily na libyjském bojišti? Na tuto otázku se snaží nalézt odpověď nejen mezinárodně uznávaná libyjská vláda se sídlem v Tripolisu, ale i Washington.

Libyjská armáda, která podporuje vládu uznávanou OSN, tvrdí, že bedny se zbraněmi nalezené ve městě Gharján byly označeny logem Spojených arabských emirátů.

Ve středu libyjská armáda znovu dobyla město – tři měsíce poté, co se jej zmocnily síly generála Chalífy Haftára. Tento warlord používal Gharján jako odrazový můstek při své vojenské kampani zaměřené na dobytí Tripolisu.

Generál Haftár, který pravděpodobně získal výcvik od CIA, má podporu regionálních mocností, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, ale patrně také Francie nebo Ruska.

Existuje podezření, že Spojené arabské emiráty porušují mezinárodně uznávané dohody týkající se prodeje amerických zbraní, jakož i embargo na dovoz zbraní do Libye implementované OSN.

V pořadu katarské televizní stanice Al Džazíra Inside Story diskutují politikové a analytici o tom, jak regionální hráči podporují své proxy síly ve válce v Libyi.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

24874

Kterak nás nejbohatší země světa vedou do záhuby

4. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Čím dál tím méně lidí dnes pochybuje o lidskou činností vyvolaných klimatických změnách či spíše o klimatickém rozvratu, snad až na zaryté popírače jedné ze dvou největších hrozeb, před nimiž dnes lidstvo stojí (druhou zásadní hrozbou je jaderný konflikt). Světoví lídři, s výjimkou amerického prezidenta, se sice s vážnou tváří dušují, že pro udržitelné klima udělají maximum, avšak realita se jako obvykle s velkohubými proklamacemi míjí.

Klimatická krize v přímém přenosu: Rekordní vlna veder v Evropě a dramatický úbytek ledu v Antarktidě

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina evropských vědců uvedla, že rekordní vlna veder, která v červnu sužovala evropský kontinent, byla způsobena klimatickými změnami. Pravděpodobnost výskytu takového klimatického jevu, jako je vlna veder, je nejméně pětkrát vyšší než před sto lety. K tomu navíc značnou měrou přispívá spalování fosilních paliv.  

Ředitelka Institutu environmentální změny na Oxfordské univerzitě Friederike Otto, která se na výzkumu podílela, sdělila CNN, že poznatky vědců představují vysoce konzervativní hodnocení dopadu lidské činnosti, která stojí i za nedávnou vlnou veder na starém kontinentu.

Von der Leyen je antitezí postkomunistickému politickému tmářství

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Paní Ursulu von der Leyen jsem měl až do dnešního dne zapsanou jen tak povšechně jako vlivnou křesťanskodemokratickou političku, blízkou spojenkyni kancléřky Merkel a zejména ministryni obrany Německa. Měl jsem za to, že jde o poměrně konzervativní dámu, která se stala jakýmsi „přirozeným kompromisem“ mezi západní částí Unie a tmářskými politiky z V4. Opak je ale pravdou. 

30428

Kartous (EDUin): Naše děti již možná budou jiným druhem lidí, digitální prostor znamená bezprecedentní revoluci

4. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podstata práce se v důsledku technologické revoluce (z)mění a s ní i to, jak lidé sami sebe vnímají. Hledání v tomto smyslu přitom bude komplikováno tím, že kyberprostor otevírá novou dimenzi lidské existence, uvedl v rámci projektu Alter Eko vedoucí komunikace EDUin Bob Kartous v rozhovoru s Lenkou Čábelovou z Microsoftu.

Delší verzi rozhovoru si jako podcast můžete stáhnout ZDE. Dvanáct kompletních rozhovorů z cyklu Alter Eko "Svět za 35 let" nabídne nakladatelství 65. pole. Knihu si můžete předběžně objednat již nyní ZDE.

Co na Letné nezaznělo

Jak prorostlá je oligarchie a cizí zájmy do veřejných zájmů ČR

4. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Snažil jsem se demonstrantům na Letné sdělit, že problém současné politické situace v ČR nelze omezit na Andreje Babiše či Miloše Zemana. S odkazem na zájmy Petra Kellnera, které za současné konstelace vytvářejí vysoké riziko pro bezpečnostní i vnitřní zájmy české společnosti, jsem chtěl rozšířit úhel pohledu aktivní občanské společnosti v ČR. Připravil jsem si původně ještě dva další texty, které měly toto riziko objasnit trochu více a odkazují k riziku naprosté podlézavosti českých politických zástupců cizím a krajně nebezpečným zájmům, stejně jako k perverznímu maloměšťáctví polistopadových zbohatlíků, jejichž podlost a malost dosahuje neuvěřitelných poloh...

Trump: Írán "si zahrává s ohněm", když překročil omezení jaderné dohody

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Americký prezident Donald Trump prohlásil, že si Írán zahrává s ohněm, poté co Teherán oznámil, že překročil limit pro nízce obohacený uran povolený podle dohody z roku 2015.

Když byl v Bílém domě dotázán, zda má pro Írán vzkaz, Trump prohlásil, že vzkaz nemá, ale Írán ví, co dělá - a "zahrává si s ohněm".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Anglie přestává být zemí "anglických trávníků". Dnes je skoro všude polní kvítí

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Komunální úřad v  Rotherhamu vysel podél silnice na prostoru 15 kilometrů polní kvítí. Napodobují to komunální úřady v četných jiných anglických městech. Už se neseká tráva až do mrtě, jako v České republice. Přitom v Anglii je daleko více vody a deště než v ČR.

Imigrantům na texaské hranici nařídili strážci, aby pili ze záchodové mísy

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

To je jedna z šokujících informací, zjištěných z vazebních středisek v Texasu kongresmankou Ocasio-Cortez. Imigrantské ženy jsou také ohrožovány americkými imigračními úředníky sexuálním násilím. Dozorci ve vazebních střediscích používají stalinské vězeňské metody: Záměrně a bezdůvodně zadržované imigranty v noci několikrát budí.

Američané začínají organizovat demonstrace před těmito šokujícími vazebními středisky.

Je těžko uvěřitelné, že toto (viz níže) jsou záběry z USA v roce 2019, konstatuje producent Channel 4 New Ben de Pear:


Italský soudce odmítl nátlak Salviniho proti záchranářce uprchlíků

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Italský soudce odmítl pokus ministra vnitra Salviniho kriminalizovat záchranu uprchlíků na moři. Zdůraznil, že kapitánka lodi Sea Watch Carole Rackete "dělala svou povinnost a zachraňovala lidské životy". Porážka pro Salviniho nelidskost.


Geniální vyjednávací úspěch české vlády v Bruselu

3. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


NATO se snaží čelit ruské raketové hrozbě

3. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

"Nebezpečná realita, jíž se bylo možno naprosto vyhnout" je vzdálena pouhých pět týdnů, napsal Kevin Baron. 2. srpna se stane historií smlouva o jaderných zbraních, která před třiceti lety možná zachránila Evropu před anihilací. Netušíme, jak bude NATO po 3. srpnu udržovat Evropu v bezpečí.

22827