Německo pokutovalo Facebook, že nedostatečně informoval o kriminálním materiálu na své síti

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Facebook informoval, že za rok 2018 zlikvidoval pouze 1704 protizákonných materiálů. YouTube za tutéž dobu zlikvidoval 144 836 protizákonných materiálů.

Facebook dostal od německých úřadů pokutu vyšší než 2 miliony dolarů za to, že nepřesně informuje o množství kriminálního materiálu na svých stránkách.

Německé úřady konstatovaly v úterý, že Facebook poskytl v povinných zprávách o transparentnosti "nedostatečné" informace o kriminálním materiálu na svých stránkách, jako je hate speech.

Firmy mají povinnost odstraňovat hate speech a fake news z internetu do 24 hodin poté, co jsou na ně upozorněny, jinak čelí pokutách až do výše 60 milionů dolarů.

Německý federální úřad spravedlnosti uvedl v prohlášení v úterý, že zpráva o transparentnosti od Facebooku pro rok 2018 byla "nedostatečná",  a pokutoval Facebook částkou 2 miliony euro (2,3 miliony dolarů).

Zpráva zaznamenává pouze minimum stížností na kriminální materiál, konstatoval regulační orgán a dodal, že Facebook ztížil uživatelům hledání formuláře pro informování o kriminálním materiálu na jeho serverech.

"To vytvořilo zkreslený obraz, jaký má veřejnost o množství protizákonného materiálu a o tom, jak Facebook reaguje na stížnosti," konstatoval německý úřad.

Facebook informoval, že za rok 2018 zlikvidoval pouze 1704 protizákonných materiálů. YouTube za tutéž dobu zlikvidoval 144 836 protizákonných materiálů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7550

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019