Evropa zavedla novou měnu pro obchodování s Íránem

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Frances Coppola v časopisu Forbes uvedla, že evropské země implementovaly nový platební mechanismus (Instex), který evropským a dalším firmám umožní obchodovat s Íránem, a obejít tak tvrdé sankce Trumpovy administrativy.

Jedná se o největší rozkol mezi Spojenými státy a Evropou týkající se mezinárodní politiky od roku 1956, kdy se americký prezident Dwight Eisenhower vložil do konfliktu mezi Egyptem na jedné straně a Velkou Británií, Francií a Izraelem na straně druhé, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Evropa bude zprvu patrně Íránu posílat humanitární zboží, jako jsou léky a potraviny, které ekonomickému embargu nepodléhají, a bude od Teheránu nakupovat ropu. Írán bude platit instexem. Instex uhradí výlohy farmaceutických a dalších společností, takže nebudou muset přímo obchodovat s Íránem.

Spojené státy se snaží uvalit sankce na třetí strany, které obchodují přímo s Íránem, ale evropské země nyní vytvářejí „čtvrté strany“, které budou používat instex. A vzhledem k tomu, že obchodní transakce nebudou realizovány v dolarech, nebudou pravděpodobně podléhat sankčnímu režimu.

Šéf íránské centrální banky Abdolnaser Hemmati tento krok uvítal, ale trvá na tom, aby instex pokryl veškeré transakce v rámci jaderné dohody (JCPOA).

Otázkou zůstává, zda bude nový platební mechanismus účinný a zda Teherán bude nyní dodržovat základní aspekty JCPOA.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7902

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2019