Írán označil nové americké sankce za "trvalé ukončení" diplomacie

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Írán v úterý prohlásil, že nové americké sankce zaměřené na jeho nejvyššího duchovního vůdce znamenají "trvalé ukončení" diplomacie, zatímco prezident označil Bílý dům za "mentálně retardovaný".


Americký prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz o uvalení sankcí proti íránskému nejvyššímu duchovnímu lídrovi Alímu Chameneímu v pondělí. (Vyslovil jeho jméno jako "Chomejní", ten však zemřel r. 1989.) Trump tak podnikl dramatický a bezpecedentní krok ke zvýšení tlaku na Írán po sestřelení amerického průzkumného letounu minulý týden.

Washington oznámil, že během týdne uvalí sankce také na íránského ministra zahraničí Zarífa.

"Uvalení zbytečných sankcí na íránského nejvyššího lídra a šéfa íránské diplomacie je trvalým uzavřením cesty diplomacie," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Abbás Musáví na Twitteru.

Íránský prezident Hasan Rúhání v televizním projevu uvedl: "Akce Bílého domu znamenají, že je mentálně retardovaný... Strategická trpělivost Teheránu neznamená, že se bojíme."

Zatímco napětí mezi oběma zeměmi roste, americký ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že nové sankce povedou k zablokování íránských aktiv v hodnotě miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7319

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019