Rusko čeká změna režimu, Putin "odejde před rokem 2024"

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Bývalý akademik moskevské vysoké školy MGIMO Valerij Solověj tvrdí, že podmínky v Rusku dosáhly bodu, kdy si je jist, že Vladimir Putin opustí funkci prezidenta před koncem volebního období a systém jeho osobní vlády se zhroutí.


"Jsme v počáteční fázi politické krize," tvrdí moskevský komentátor. Toto stádium má dosud podle něj "latentní charakter". Avšak v roce 2020 se krize stane otevřenou a celostátní.

Potrvá zhruba dva roky a "skončí výměnou politického režimu". Na rozdíl od dřívějších let jsou nyní přítomny všechny nezbytné podmínky krize.

"Putin nedokončí svůj mandát a odejde... V jakém scénáři, to z velké části záleží na něm. Ale odejde před rokem 2024," říká Solověj. S Putinovým odchodem se systém jeho osobní moci zhroutí a dojde ke skutečné "změně režimu", ačkoliv není možno předpovědět, jak rychle a nakolik v klidu to proběhne.

Situace v Rusku se nyní vyvinula tak, jak Solověj očekával, a současný režim proto podle něj směřuje ke konci.

Jedním ze spouštěčů radikální změny je rostoucí rozsah protestů a zvětšující se váhavost personálu silových rezortů podnikat represivní akce, které si přejí jeho šéfové, zejména když ví, že pokud věci dopadnou špatně, viněni budou siloviki, nikoliv politikové.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9967

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019