Co íránská krize odhalila o Evropě

26. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Nepřátelská politika amerického prezidenta vůči Íránu se až dosud setkávala s neobvykle jednotnou opozicí tří evropských velmocí, Británie, Francie a Německa, stejně jako EU samotné, napsal Tom McTague. A přece, navzdory kombinované ekonomické váze a přítomnosti na globálním jevišti, se hlavní evropští hráči ukázali být v podstatě bezmocní tváří v tvář americké hegemonii.


Brutální pravdou je, že Evropa nemá nástroje - nebo vůli - uplatňovat moc za svými hranicemi. Euro nemůže být věrohodnou alternativou dolaru jako globální rezervní měně, dokud nebude radikálně reformováno. A bez věrohodné rezervní měny se evropská finanční moc nemůže rovnat moci USA. A co je ještě důležitější, dál existují hluboké spory uvnitř Evropy, ohledně toho, zda by vůbec měla usilovat o to stát se mocností, s Británií nebo bez ní.

Během 15 měsíců, po Trumpově rozhodnutí z května 2018 odstoupit od íránské jaderné dohody a následujícího rozhodnutí obnovit sankce proti režimu v Teheránu, postupně roste napětí mezi USA a Íránem. Evropa tentokrát vyzvala USA, aby se vrátily k jednacímu stolu, ale s malým úspěchem.

Ať už se jí to líbí nebo ne, skupina E3 bude muset reagovat na nové americké sankce proti Íránu, včetně omezení týkajících se nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího a jednotlivců jemu blízkých.

Evropská varování ohledně nebezpečí eskalace, veřejná či soukromá, byla ignorována. Její rozhodnutí zůstat mimo Trumpův sankční režim se ukázalo být z velké části irelevantní. Tváří v tvář trvající dominanci amerického finančního systému evropské výhrady odezněly. Dolar zůstává králem - a tedy i USA, nehledě na podivné zahraničněpolitické postoje současného prezidenta.

Tato realita, kterou evropští diplomaté, úředníci a zahraničněpolitičtí poradci v soukromí uznávají, až dosud takřka úplně eliminovala vliv Evropy v této krizi. Nyní také umožňuje čerstvý vhled do rozporů uvnitř EU ohledně zahraniční politiky a aspirací. Chce být EU globální mocností, nebo ne?

Aby se mohla postavit americké ekonomické moci, Evropa možná potřebuje konkurenční měnu - a jednotnou měnovou politiku. Ale ke vzniku takové alternativy by euro potřebovalo radikální reformu, jaké v Berlíně tvrdě oponují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9690

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019