Mávátka kompromatu na věčné časy

28. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
"Své kritiky znám i z odposlechů," pronesla včera nová ministryně spravedlnosti (sic!) Marie Benešová ZDE. - Faktem je, že kdyby proti některým kritikům byly opravdu otevřeny živé kauzy, nemohla by Benešová - za hypotetického předpokladu, že dodržuje zákon - hovořit na veřejnosti o klíčových důkazech.


Výrok ministryně ovšem dokonale ilustruje něco jiného. Totiž rozkošnou "iliberální" politickou kulturu postupně vznikající v Babišistánu. V rámci politického modelu, kde se již nediskutuje, ale pouze mocensky působí, je aplikován široký rejstřík nikterak upejpavých nástrojů - od zastrašování přes uplácení a skandalizaci oponenta až po "zakleknutí" či účelovou likvidaci firmy konkurující Agrofertu. Největší zloděj ve státě křičí "Všeci kradnú" ZDE a zapřísahá se přitom, že sám z politické funkce, která mu kradení umožňuje, nikdy neodstoupí ZDE.

Politicky a morálně negramotní voliči jsou ovšem dosud nadšeni - a na kritiku odpovídají typickou normalizační frází "krade, ale dělí se", případně dokonce "krade s citem" ZDE.

Slepota bude nejspíše způsobena tím, že si dotyční zatím nedokážou ani představit, co je čeká, pokud se v zemi nic zásadního nezmění.

Že po rozpuštění a vypuštění státu ZDE, až nebude čím uplácet už ani klíčovou voličskou základnu Anofertu - odhadem do deseti let - se i jich osobně dotkne zastrašování či likvidace.

Když totiž přišli pro sedláky, živnostníky, novináře nebo politickou opozici, nejen že dosud "nezainteresovaní" příslušníci sekty koblihářů mlčeli - ještě si přisadili a dávali halasně najevo, jak je mocenská zvůle týkající se jiných skupin těší.

Vůbec totiž nepochopili základní politickou lekci lidských dějin, zaplacenou hektolitry krve.

Jakmile někde necháte vyrůst nekontrolovatelnou moc, nikdo - nikdo - už před ní nezůstane v bezpečí.

0
Vytisknout
10421

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019