Z historie českých studií na Glasgow University

25. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Česká studia na Glasgow University mají relativně slavnou historii. Vznikla v roce 1950 péčí dr. Lumíra Soukupa, bývalého tajemníka Jana Masaryka. Od osmdesátých let na glasgowské bohemistice působil dr. Igor Hájek, muž Pražského jara a Literárních novin a Literárních listů a kolega a blízký přítel Johna Updika a Josefa Škvoreckého. Českému jazyku tam vyučoval dr. Josef Fronek, autor snad všech česko-anglických a anglicko-českých slovníků, jaké dnes používáte. Od devadesátých let českým studiím v Glasgow vyučuje dr. Jan Čulík, původně s kolegyní Ilonou Bílkovou-Klemm, nyní s odbornící na Karla Čapka dr. Mirnou Šolić a jazykovou lektorkou dr. Katarínou Čermákovou.

V posledních několika letech financuje česká vláda v Glasgow doktorandská stipendia v oboru českých studií pojmenovaná po americké ministryni zahraničí českého původu, Madeleine Albrightové. Cílem je vytvářet v populaci západních zemí pro Českou republiku pro případ budoucí krize informované spojence, nové Ernesty Denisy a Roberty Setony-Watsony.

Česká studia na univerzitě v Glasgow (která je ve světovém žebříčku univerzit někde na pětašedesátém místě a studují tam mladí lidé ze 100 zemí světa) se v posledních letech stala globálně významným centrem, o čemž svědčí skutečnost, že tamější pracovníci českých studií jsou zváni do globálních médií, aby informovali o situaci v České republice.

V polovině června 2019 navštívila česká studia na Glasgow University delegace senátorů z horní komory českého parlamentu a pracovníků MŠMT. K setkání jsme připravili powerpoint informující o historii i současnosti českých studií v Glasgow, který je ZDE.

0
Vytisknout
9524

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2019