Nech je svetlo: Opravdový horor ze Slovenska

1. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

 

V Karlových Varech se v neděli promítal estonsko-lotyšský dokumentární film režisérky Xenie Ochapkiny Surematu (Nesmrtelní). Zaznamenával život v temném ruském městě v zimě,  daleko za polárním kruhem, kdesi v Murmanské oblasti, v místě kde za Stalinovy vlády existovaly koncentrační tábory. Někdejší vězňové tam zůstali a ve tmě, mrazu a zimě tam žijí jejich potomci dodnes.

Kolem města se doluje jakási ruda a mrazivé a temné scény polární noci jsou přerušovány záběry dlouhých nákladních vlaků, odvážejících neustále vytěženou rudu kamsi.

Rozhovor Britských listů 225. Jak třicet let staré české filmy ohromujícím způsobem hovoří k dnešku

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



K třicetiletému výročí pádu komunismu připravil letošní filmový festival v Karlových Varech, který začíná dnes, v sekci "Bez cenzury" přehlídku několika českých filmů vzniklých na přelomu let 1989 a 1990 a začátkem devadesátých let víceméně zapomenutých, protože kdo by se v tehdejší optimistické atmosféře staral o kritiku padlého, minulého režimu. Jenže "hodnoty" normalizační éry se zhmotnily v éře postkomunistické, kdy z nich vykvetl jedovatý květ. Lidé, kteří dnes demonstrují proti Babišovi, budou ohromeni, když zhlédnou tyto filmy a zjistí, že jsou vášnivým protestem proti patologickému chování nikoliv režimu ale  jednotlivců, jímž hluboce trpí i dnešní česká společnost. O těchto a dalších otázkách týkajících se třicet let starých českých filmů mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s dokumentaristkou Dominikou Švecovou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. června 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Jak to bude vypadat, až převezmou moc ultrapravičáci?

30. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut





Šestimilionové Dánsko je globální filmařskou velmocí. Je to nepochopitelné - představte si, že by takto filmem a televizí vévodilo světu například Slovensko. Dánsko uchvátilo pozornost světa před několika lety vynikajícími thrillery se sociálním podtextem Forbrydelsen (Vražda)Broen (Most), či napínavým seriálem o dánské politice Borgen (který, jak se přiznal, fascinovaně sledoval i tehdejší britský premiér David Cameron). Skoro všechny televizní seriály i celovečerní filmy, přicházející z Dánska, projevují vynikající kvalitu. V Dánsku prostě funguje dokonalé filmařské zázemí a hlavně - to, co chybí kinematografii v České republice - jsou tam velmi dobří scénáristé, dokáží napsat příběh.

Dánsko opět zazářilo na karlovarském filmovém festivalu ohromujícím, napínavým, temným psychologickým thrillerem Danmarks sonner (Synové Dánska, 2019) mladého  arabského režiséra Ulaa Salima (je to jeho první celovečerní snímek). Dánské filmy měly vždycky mírnou sociální notu, konstruovaly obraz té země jako tolerantní, civilizované, otevřené země.

Staříci: Další relativně stereotypní film z ČT, signalizující české podvádění

1. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Českotelevizní film Staříci zůstává v zavedeném formátu českotelevizní produkce, která tolik štve různé populisty a může nakonec vést k zrušení televize veřejné služby jako takové. Dva hrdinové tohoto filmu, až osmdesátníci (jednoho z nich hraje děsivě sešlý Jiří Schmitzer, je to už jeho asi stá role oběti stalinského režimu) se rozhodnou uspořádat atentát na zločince-prokurátora z padesátých let, jehož soud v postkomunistické České republice (zde je kritika nefunkčnosti institucí českého státu) shledal nevinným.

Jeremy Hunt: Podniky, které v důsledku brexitu zkrachují, to budou muset přijmout

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Druhý kandidát na britského konzervativního premiéra a šéfa Konzervativní strany, nynější ministr zahraničí Jeremy Hunt, se vyjádřil v neděli v televizním rozhovoru, že pokud po brexitu bez dohodu zkrachuje celá řada britských podniků, nedá se nic dělat, "jejich oběť byla nutná". Je to prý proto, protože si Británie "musí udržet pověst země, kde politikové dělají to, co jim občané přikáží udělat ve volbách".

V pseudodiskusi o brexitu v Británii chybí informace, že hluboké ústavní změny, jako je odchod státu z Evropské unie, se v civilizovaných zemích provádějí pouze na základě dvoutřetinové většiny, ne na základě podvodného a špatné připraveného referenda, jehož výsledek byl 48 ku 51 procentům.

Tyto Huntovy výroky vyvolaly ostrá varování z britských podnikatelských kruhů. Odchod Británie z EU bez dohody by byl "ekonomickým vandalismem". Způsobil by "obrovské škody podnikům i milionům rodin, které na nich závisejí."

Claire Walker, ředitelka Britské obchodní komory, uvedla: "Politikové si musejí uvědomit, že to jsou podniky, které vytvářejí pracovní příležitosti, a že je rolí vlády vytvářet takové podmínky aby firmy mohly přežít a růst, nyní i v budoucnosti. Posedlost ideologií na úkor praktických řešení neslouží zájmům Británie ani jejího lidu."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Ivanka Trumpová na Jaltě

1. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Skutečnost, že Donald Trump strká Ivanku Trumpovou všude, ačkoliv nemá žádnou politickou či diplomatickou kvalifikaci a to, že ji Trump poslal na schůzku G20 i že s ním jela do demilitarizované zóny v Severní Koreji, vyvolala na sociálních sítích vlnu posměchu. Na tomto snímku je Ivanka Trumpová na Jaltě. Najdete to pod hastagem #unwantedivanka.


Posílání Ivanky Trumpové všude ostře kritizuje zejména demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez, která poukazuje na to, že to poškozuje mezinárodní pověst americké diplomacie.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Absurdní postoje obyvatel Alabamy vůči ženě, která byla postřelena, přišla o nenarozené dítě a je nyní souzena za zabití

Právo platí pro každého...

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

"V Alabamě má nenarozené dítě stejná práva jako dítě narozené," říká Sharonda Hall, osmatřicetiletá absolventka bakalářského obory právo a kriminalistika, jež dooufá, že se dostane ke studiu práv. "Většina lidí s tím souhlasí".


Další lidé souhlasí s tím, že nepodmíněný trest vězení je v pořádku. V místní restauraci desetitisícového města Pleasant Grove na předměstí alabamského Birminghamu sedí Forrest Brown, hudebník v penzi. Říká, že z toho, co slyšel, usuzuje, že obvinění je v pořádku. "Právo platí pro každého."


Článek v NY Times ukazuje hrozivé postoje některých obyvatel z města, v němž byla Marshae Jones, mladá těhotná žena, postřelena do břicha při potyčce s jinou  ženou. Následkem toho potratila a zároveň byla obviněna ze zabití, neboť alabamský právní řád staví nenarozené dítě  na roveň dítěte narozeného a přiznává mu stejná práva. Alabama zároveň neumožňuje ženám potrat, ani v případě znásilnění.


Kompletní článek v  NY Times

Evropa zavedla novou měnu pro obchodování s Íránem

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Frances Coppola v časopisu Forbes uvedla, že evropské země implementovaly nový platební mechanismus (Instex), který evropským a dalším firmám umožní obchodovat s Íránem, a obejít tak tvrdé sankce Trumpovy administrativy.

Jedná se o největší rozkol mezi Spojenými státy a Evropou týkající se mezinárodní politiky od roku 1956, kdy se americký prezident Dwight Eisenhower vložil do konfliktu mezi Egyptem na jedné straně a Velkou Británií, Francií a Izraelem na straně druhé, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Evropa bude zprvu patrně Íránu posílat humanitární zboží, jako jsou léky a potraviny, které ekonomickému embargu nepodléhají, a bude od Teheránu nakupovat ropu. Írán bude platit instexem. Instex uhradí výlohy farmaceutických a dalších společností, takže nebudou muset přímo obchodovat s Íránem.

Spojené státy se snaží uvalit sankce na třetí strany, které obchodují přímo s Íránem, ale evropské země nyní vytvářejí „čtvrté strany“, které budou používat instex. A vzhledem k tomu, že obchodní transakce nebudou realizovány v dolarech, nebudou pravděpodobně podléhat sankčnímu režimu.

Šéf íránské centrální banky Abdolnaser Hemmati tento krok uvítal, ale trvá na tom, aby instex pokryl veškeré transakce v rámci jaderné dohody (JCPOA).

Otázkou zůstává, zda bude nový platební mechanismus účinný a zda Teherán bude nyní dodržovat základní aspekty JCPOA.

Bližší informace v angličtině ZDE

90% Britů nyní souhlasí: Na to, abyste byl Brit, nemusíte být běloch

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Úspěšní angličtí sportovci


Především v důsledku sportovních úspěchů nebělochů nepovažuje dnes drtivá většina Britů bělošství za nutnou podmínku britskosti

Počet lidí, kteří si myslí, že na to, abyste byl Angličanem, musíte být běloch, se za posledních sedm let snížil o polovinu. Motorem této změny je především starší generace, která nyní široce přijímá rozrůzněnost britské etnicity.

Jen 10 procent Britů dnes zastává názor, že na to abyste mohl být Angličan, musíte být běloch. Ještě v roce 2012 to  bylo 20 procent Britů. Zjistila to studie organizací British Future a Centre for English Identity and Politics.

HRW ke Karlovým Varům: Jak si nedělat PR

30. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jak si nedělat reklamu. Karlovarský filmový festival je sponzorován výrobcem zbraní, upozorňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch. A také tabákovou společností Philip Morris. A dává ocenění Caseymu Affleckovi, který je v USA podezříván ze sexuálního šikanování žen.


Sedláčkovi se film o Palachovi skutečně povedl

29. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut



Konečně se mi podařilo zhlédnout  v Karlových Varech i loňský film Roberta Sedláčka Jan Palach, píše Jan Čulík. Na rozdíl od televizního seriálu Angieszky Hollandové Hořící keř, který byl černobílým propagandistickým cvičením, zcela ignorujícím realitu (autorem scénáře pro seriál Hollandové byl třicátník, který tu dobu nezažil, a z jejího seriálu byli vyzmizíkovaní hlavní protagonisté Palachova dramatu jako Luboš Holeček a Jan Kavan,  možná proto, že to byli levičáci) film Roberta Sedláčka je pozoruhodně autentický. Víceméně ho podepisuji, zachycuje atmosféru tehdejší doby na devadesát až devadesát pět procent přesně. Není divu, autorkou scénáře Sedláčkova filmu byla Eva Kantůrková, která tu dobu zažila.

Karlovarský filmový festival jako cizácká akce

29. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Od pátku jsme na karlovarském filmovém festivalu "hit the ground running", jak se říká anglicky, tedy vpadli přímo do dramatické akce. Zhlédli jsme tu od pátečního podvečera už čtyři filmy, a všechny byly vynikající.

Opakuju léta, že karlovarský filmový festival má v nekvalitních mainstreamových českých médiích naprosto falešnou pověst. Ta se totiž soustřeďují na komerční pozlátka, nesmyslné mejdany a celebrity, jenže podstatou této akce nejsou tyto povrchní hlouposti, ale vynikající festivalová dramaturgie.

Karlovy Vary oslavují Caseyho Afflecka - v USA je však spojován s údajným sexuálním šikanováním

30. 6. 2019

čas čtení 4 minuty



V roce 2018 Casey Affleck měl moderovat udílení oskarových cen, svou práci moderátora však na této akci zrušil v důsledku kontroverze týkající se obvinění z údajných sexuálních deliktů. Citujeme z Wikipedie:

V roce 2010 podali na Afflecka žalobu jeho dvě bývalé spolupracovnice na filmu I am Still Here z roku 2010. Amanda White, producentka tohoto filmu, žalovala Afflecka o odškodné 2 milionů dolarů kvůli celé řadě problémů, včetně "sexuálního šikanování" a "porušení ústní dohody". Whiteová popsala četné "nevyžádané a nežádoucí sexuální pokusy" na pracovišti. Uvedla také, že Affleck prý dal příkaz kytaristovi skupiny Spacehog Antonymu Langdonovi, aby se v její přítomnosti odhalil, Affleck hovořil "nevhodně" o tom, jak Whiteová stárne a že už není plodná, hovořil o svých sexuálních úspěších, charakterizoval ženy jako "krávy", vstupoval do jejího osobního prostoru tím, že ji znemožnil přístup do jejího hotelového pokoje, zatímco se ucházel o jinou ženu, pokusil se jí manipulací přimět, aby s ním zůstala v hotelovém pokoji, "násilně" ji uchopil za ruku, když to odmítla udělat, a posílal jí "útočné esemesky", když odmítla zůstat v jeho přítomnosti. Whiteová si také stěžovala, že odplatou za to, že s ním nechtěla nic mít, odmítl Affleck splnit finanční dohodu ohledně produkce zmíněného filmu a nevyplatil jí honorář.

ČSSD se obětovává pro naši zemi

29. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Supermenšina čtvrté a páté strany na pásce a jejich řídící důstojník Zeman určují, kdo v této zemi bude, případně nebude vládnout. A to vše za dodržení ústavních pravidel. Je dnes jen jedna strana, která tomuto scénáři brání a tou je sociální demokracie. ČSSD dnes je evidentním NEPŘÍTELEM Babiše, kterého drží aspoň trochu na uzdě tím, že je s ním ve vládě - ano, takové jsou paradoxy politiky.


Výzvám směrem k socdem, aby opustila svoje ponižující působení ve vládě, cosi chybí: Ok, a co nastane druhý den?

Tak vám to povím.

Nepočítejte ani vteřinu s tím, že by padla vláda Andreje Babiše - naopak dojde k upevnění JAK jeho moci, TAK moci Miloše Zemana. Nedojde dokonce ani k demisi vlády - ať si koaliční smlouva říká co chce, je to smlouva a ne zákon. Dojde jen k doplnění vlády podle vůle Babiše a Zemana, případně i Filipa, Okamury a Klause juniora, který se na post ministra školství jenom třepe.

ČSSD se především bojí opoziční role

29. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Kdo sleduje dění posledních dní v české politice, musí si klást otázku, proč ČSSD konečně neodejde z vlády. Obávám se, že odpověď je velmi jednoduchá: nejvíce ze všeho se ta strana bojí opoziční role. Proč? Prakticky od tzv. lánského puče neprošla žádnou sebereflexí. Nepohnuly jí ani sněmovní volby 2017, ani komunální volby 2018, ani evropské volby 2019. Ve všech brutálně propadla, ale stále opakuje tutéž mantru: budeme ve vládě uskutečňovat náš program a voliči nás za to odmění.

Papírnický slogan chce změnu

1. 7. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

Nehodlám provokovat, i když to vzhledem k načasování textu třeba tak vypadá. Jenže uplyne pouhý měsíc, a už se větší či menší papírnické obchody budou snažit zvýšit prodejnost školních potřeb. Což samozřejmě podpoří náležitě vystaveným poutačem.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

O proměně BBC v sovětskou televizi

28. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Za posledních 10 let, kdy se v Británii debatuje o Evropské unii, vlajkový diskusní pořad televize BBC Question Time NIKDY nepozval žádného poslance, který by podporoval setrvání Británie v EU. Nikdy nepozval žádného lbouristického, liberálnědemokratického poslance, ani poslance Strany zelených, velšské strany Plaid Cymru či strany skotských nacionalistů. Ti všichni odmítají brexit. Televize BBC je umlčuje.


30437

Monitor Jana Paula: Jan Knap a Miroslav Oliva v zemi zaslíbené

28. 6. 2019 / Jan Paul

čas čtení 5 minut


Metaforický titulek odkazuje k tématu výstavy dvou odlišných umělců, kteří se setkali na společné výstavě pod názvem Zákon v galerii Art Chrudim. Zatímco malíř Jan Knap uchopil téma skrze utopickou vizi dobrého světa, sochař a keramik Miroslav Oliva se ho dotknul v archaickém duchu skrze keramickou plastiku. Jestliže Knap už mnoho let maluje svoji „zemi zaslíbenou“, totiž motivy prodchnuté láskyplným souzněním všeho ve všem, pak pro Olivu bylo tematické zadání galeristy novou výzvou k zamyšlení se nad biblickými motivy prostřednictvím objemu a výrazu. Na jedné straně malířská iluze pomyslného ráje, na straně druhé dělnost a sdělnost epifanie hmoty.

Rodičia nekupujte, radšej adoptujte svojim deťom zvieratko

28. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Každé dieťa si zaslúži pozornosť za vynaložené úsilie počas školského roka. Mnohí rodičia sa rozhodnú zaobstarať pre svoje dieťa ako darček zvieratko. Jednou z možností odmeny za dobré vysvedčenie je však aj forma adopcie zvierat v Národnej zoo Bojnice, ktorou podporíte chov ohrozených druhov zvierat.

Domáci miláčik ako pes, mačka, morča, škrečok, jež či fretka bývajú jedným z najčastejších darov za vysvedčenie. Niektorým deťom sa splní túžba zakúpením exotického teráriového zvieraťa - plaza či obojživelníka. Je preukázané, že zvieratko jednoznačne u detí podporí správny emocionálny rozvoj a najmä jeho zodpovednosť. Treba však myslieť aj na to, že prázdniny trvajú len 2 mesiace. To znamená zodpovedať si otázku, kto sa o zviera bude starať, keď bude mať dieťa školské povinnosti.

Šéf NATO vyzývá k akci, pokud Rusko odstoupí od smlouvy INF

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že bezpečnost Evropy může být ohrožena ruským rozhodnutím odstoupit od smlouvy uzavřené během studené války. Rusko obvinilo USA a jejich spojence z vyvolávání napětí a tvrdí, že je "připraveno na všechny možnosti".

Kandidát na šéfa Evropské komise nepřímo útočí na Macrona

28. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Lídr parlamentní frakce Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber vede nepřímý útok proti francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi za to, že nepodporuje tradiční proces známý pod názvem "Spitzenkandidat".

Ten by Webera automaticky dostal do pozice příštího šéfa Evropské komise. Opuštění tohoto procesu, napsal Weber v úvodníku pro list Die Welt, by evropské volby učinilo "irelevantními" a voliče frustrovalo. "EU je v zásadě na cestě zpět ke kuloárnímu rozhodování".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Francie neplní své klimatické cíle

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Francie neplní vlastní cíle ohledně snižování uhlíkových emisí z dopravy a budov a vláda by měla ztrojnásobit úsilí, aby to napravila, oznámila nová klimatická rada.

Mávátka kompromatu na věčné časy

28. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Své kritiky znám i z odposlechů," pronesla včera nová ministryně spravedlnosti (sic!) Marie Benešová ZDE. - Faktem je, že kdyby proti některým kritikům byly opravdu otevřeny živé kauzy, nemohla by Benešová - za hypotetického předpokladu, že dodržuje zákon - hovořit na veřejnosti o klíčových důkazech.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Milion chvilek pro demokracii není nedotknutelný

28. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Bohumil Kartous přesvědčivě dokládá, že se demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek pro demokracii, jakož i spolek samotný staly terčem dezinformátorů. To se ostatně dalo čekat a vyvstává otázka, do jaké míry byla tato oblbovací kampaň úspěšná. Manipulativní weby prokazují společnosti medvědí službu, když šířením nesmyslů a paranoidních smyšlenek znemožňují racionální kritiku činnosti tohoto spolku; kritiku, která by se neměla týkat pouze snadných terčů, jakými jsou Tomio Okamura, Andrej Babiš nebo Miloš Zeman, ale která by měla zohlednit také některé nepříliš pochopitelné postoje Milionu chvilek.

Voliči jsou vůči politikům naprosto bezmocní

28. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Rád bych ještě sepsal pár stručných poznámek k tomu srovnávání změny režimu v roce 1989 a dneškem. Především normalizační režim nestál na žádné společenské smlouvě. Byl jasně nastolen pomocí tanků. Ty tanky tu byly ještě v roce 1989. Ten režim nemohl padnout dříve, než sovětský vůdce rozhodl, že ho nechá padnout.

A pochopitelně se to netýkalo jen Československa, ale všech sovětských satelitů ve východní Evropě. V Polsku to byly dělnické odbory, kdo byl hlavní oponent verbálně „levicovému režimu“, který vedl generál. Ten režim ani v Polsku, ani v NDR, ani v Maďarsku či Rumunsku už nezastupoval nikoho kromě mafiánů, kteří ho řídili. Potřeba změnit režim a hlavně připustit svobodné volby byla celospolečenská. V Československu to jasně to ukázala generální stávka.

Evropský parlament: Nigel Farage vážně porušil předpisy regulující chování europoslanců

27. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Poradní výbor Evropského parlamentu pro chování poslanců informoval předsedu Evropského parlamentu, že Nigel Farage musí být potrestán "nejvyšším trestem" za "vážné porušování" závazného kodexu předpisů, regulujícího chování europoslanců.

Výbor vyšetřoval chování Nigela Farage poté, co Channel 4 News zdokumentovaly, že Farageovi financoval v roce po referendu o brexitu milionářský způsob života oligarcha Arron Banks částkou 450 000 liber. Banks Farageovi uhradil více než půl milionu liber na jeho činži, bezpečnost, řidiče a lety do USA, a mejdany v Americe, na nichž se Farage snažil založit "značku Farage" v USA.

29765

Bagatelizovat + bagatelizovat + nerozumět + bagatelizovat = klídek

Jak dlouho hnije společnost?

27. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Je hodně stavů existence. Tím posledním někdy bývá kolaps. I když některé věci děláme dobře, může k němu dojít. Zkrátka proto, že jiné - možná podstatnější - děláme hůř nebo nejhůř. Má tak cenu veřejně protestovat v době, kdy se leccos dělá dobře, proti tomu, co se dělá špatně? Soudím, že cenu to má vždycky, pokud tedy chceme o kousek dál, dokonce možná mezi Evropany... Chápu tak bez problémů protesty v zájmu vyšším, morálním, sociálním, environmentálním. Není sice vidět do hlav desítek či stovek tisíců lidí, kteří vyšli v neděli na Letnou, podle jejich reakcí (a některých vystoupení) ale řada z nich řeší právě tyto problémy.

NYT: Způsobují masové protesty v mnoha zemích světa demokracii, nebo nestabilitu?

27. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Je docela lehké dostat lidi do ulic prostřednictvím sociálních sítí. Až to, co má následovat, je složité.


Na základě rozsáhlých protibabišovských protestů v Praze se deník New York Times zamýšlí na pozoruhodným nárůstem demonstrací a protestů po celém světě.

Protesty se konají v Praze, v Kazachstánu, v Hongkongu. V Alžírsku odešel z úřadu v dubnu po masových protestech prezident Buteflika. Súdánský prezident Omar al-Bašír o několik dní později.

Motivy všech těchto protestů jsou různé. Avšak experti poukazují na to, že nárůst protestů je projevem globálního trendu, kdy velké množství obyčejných občanů požaduje, aby se politikové u moci více zodpovídali z toho, co činí.

Alois Toufar - Výběr z pozdní tvorby

27. 6. 2019 / Jan Paul

čas čtení < 1 minuta

Srdečně zvu na vernisáž výstavy

Alois Toufar - Výběr z pozdní tvorby

ke 100. výročí nedožitých  narozenin

v pátek 28. června 2019 od 19.hodin

v domě Valdštejnů v Brtnici u Jihlavy

Výstava potrvá od 29.6 do 1.9.2019.

Brožura k výstavě je ZDE

29552

Vyhlazování svobodného myšlení oligarchií

27. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


Dokáže se Milion chvilek pro demokracii vymanit ze své vlastní legitimity a natlačit do oligarchy dominovaného polistopadového diskursu skutečné problémy české společnosti 21. století?

Po nedělní demonstraci na Letné zůstalo zřejmé, že konání Andreje Babiše je asi stále tím nejsilnějším poutem ženoucím davy lidí do ulic. Jenom skeptici a nejskalnější kritici pragocentrického liberálního elitářství si ale můžou nevšímat snahy organizátorů, některých mluvčích a především snahy nezanedbatelného množství demonstrujících o vyjádření rozhořčení a snahy o pojmenování hlubších přetvářek a manipulací, jejichž je Andrej Babiš pouhým výhonkem.

29725

Narativy dezinformací o protestech: placené, puč, Babiše potřebujeme

Bludy šířící se okolo demonstrací Milionu chvilek pro demokracii

27. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


"Dostal jsem email (a neptejte se mě od koho, je to osoba mně velmi blízká), který koluje mezi komunisty ... nepřekvapuje mě to, ale jímá mě hrůza z toho, jak jsou lidé oblbováni a jak tomu staří lidé dokáží věřit a šířit to. Bohužel, pokud to někdo bere jako věrohodné informace, tak proti tomu nemám argumenty," píše čtenář Britských listů.

Bludy okolo demonstrací organizovaných iniciativou Milion chvilek za demokracii nabraly v dezinformačním prostoru na intenzitě.

Dle zjištění Českých elfů za poslední týdny masivně převážily všechna další témata, která jsou součástí dezinformačního koloritu.

Stejně jako v případě ostatních témat jde v prvé řadě o to snažit se diskreditovat samotné protesty poukazem na to, že slouží zájmům v pozadí (politická opozice, sudetoněmecká lobby), na což navazuje snaha legitimizovat politiky, proti kterým jsou protesty primárně namířeny, tedy zejména Andreje Babiše.

Vernisáž ve verších

27. 6. 2019 / Jan Choděra

čas čtení 4 minuty

 

(recenze na knižní novinku: Zdena Bratršovská, Soukromá vernisáž, výbor z poezie, vydalo nakladatelství H&H 2019, 210 stran, ISBN 978-80-7319-132-0)


Čtenářů poezie, jak uvádí sama autorka výboru, který nazvala Soukromá vernisáž, v dnešní době ubývá, ale její výbor je v několika ohledech nekonvenční, a proto stojí za pozornost. V čem je nekonvenční? Jednak se Zdena Bratršovská vrací k poezii po řadě let a jednak doplňuje svou knížku autorským komentářem, v němž se věcně a upřímně zpovídá z podnětů, které stály za vznikem jejích básní.

30436

Hodnotový přerod české společnosti na pozadí sporu o Babiše a ovládající českou oligarchii?

Videa už máme, tak teď ještě svobodu...

27. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Vedl jsem před více než deseti lety se svým starším bratrem a jedním naším společným přítelem hospodskou diskusi o tom, jaká vlastně byla motivace lidí v roce 1989 k tomu, aby se postavili za změnu společenské smlouvy.

Oba dva byli starší a promítali své osobní zkušenosti z účasti na demonstracích do názoru, že šlo primárně o svobodu a o potřebu svrhnout totalitní strukturu a nahradit ji demokracií.

Záměrně jsem kontroval tím, že pozdější vývoj ukazuje, že o svobodu zase tolik nešlo, že šlo spíše o vidinu materiálního standardu, který poskytoval obyvatelům kapitalistický západ. Že touha po tom mít doma konečně taky video byla mnohem silnějším motivem než svoboda.

Od té doby se pravděpodobně leccos změnilo. Zdá se, že materiálně jsme se již nasytili a že spor o to, jestli tento faktor stačí k individuálnímu a společenskému štěstí nyní štěpí společnost a vyvolává statisícové demonstrace...

Počítání lidí na Letné: Už toho nechme

26. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Já jsem to rozpoutal, tak fakt radím toho počítání už nechat.

Já nejsem babišovec, byl jsem v ČSSD do roku 2003, pak u Zelených a nyní volím Piráty.

Já se vidím jako levicový radikál, takový trockistický individualista.

Jsem proti kapitalismu a líbí se mi heslo, že jiný svět je možný.  

Tohle demonstrování napapaných davů považuju spolu s Leninem za maloburžoazní radikalismus, který nikam nevede.

Dnes si položme Černyševského otázlu. ŠTO ĎÉLAŤ..? 

Takže přemýšlím o tom, jak by bylo dobré, kdyby se aspoň malý zlomek těch demonstrantů rozhodl, že zahájí tzv. pochod institucemi.

To je pojem z dějin mimoparlamentní opozice.

V Německu to byla APO, Aussenparlamentarische Opposition. Vznikla z toho mj. Strana zelených.

Trpělivost vede k úspěchu. 

Znamená to respektovat ústavní roli politických stran, překonat přirozený odpor k oné stranické zatuchlosti a vnést do nich čerstvý vítr.

Využít buržoazně demokratický systém k prosazení požadavků "ulice" navzdory zkorumpovanému establishmentu.

Zdravý duch páchne blbostí! Ať žije Trocký..!

Hamáčkův první aut v dějinách šachu

26. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Chcete-li jakožto obyčejný smrtelník pochopit logiku jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka, nemáte prakticky šanci. Nejprve se nejmoudřejší vůdce rozhodl podržet v krizi vládu obviněného a trestně stíhaného premiéra, který může zůstat u moci jen za předpokladu, že bude stále více a okatěji porušovat pravidla právního státu a ústavnosti. Ale zároveň se Hamáček obrátil na téhož premiéra s požadavkem, aby v případě nejmenování nového ministra kultury Milošem Zemanem podal na prezidenta ústavní žalobu. - Jenomže Babiš teď Zemana potřebuje čím dál více, ústava neústava. Kdežto Hamáčka brzy už nemusí potřebovat vůbec. S posunem k otevřenému antievropanství se pro něj totiž stává stále přijatelnější otevřená koalice ANO, KSČ(M) a SPD.

Kolik andělů tančí na špičce jehly? Ještě pořád k počtu účastníků demonstrace na Letné

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Myslím si, že už je to zcela bezpředmětné, ale pokračují nekonečné debaty o tom, kolik bylo v neděli na demonstraci na Letné lidí. To máme zase téma. Ano, a dostali jsme útoky, že prý Britské listy musejí být prozemanovské, probabišovské a komunistické, že zpochybňují počet účastníků demonstrace, :)  konstatuje Jan Čulík.

Radek Mokrý například píše:

Myslím, že rozdíl mezi 150 000 a 280 000ti tisícovou účastí je způsobený metodikou výpočtu. Fotografie zachycuje jeden okamžik, ale telefonní operátor zřejmě započítal všechny telefony, ketré se nalézaly na pláni za celou dobu konání demošky, čili klasické od - do.

Málokdo tam vydržel celé čtyři hodiny nebo jak dlouho to trvalo. jen jsem se díval na přenos. Operátor mohl započítat i ty přístroje, které měli pouze průchozí včetně cestujících tramvají a výletníků v blízkém parku.

Čtenářka jménem Anna k tomu poznamenává:

Vezmu-li údaj t- mobilu   286 000  lidí   za  správný,  pak 286 000  lidí   děleno    60000  až   80000  m2 je 4,76  až 3,57   lidí  na  1m2. To  je  nehoráznost!!!  Ještě  v tom  letním  vedru,  plus  nějaké  kočárky..  Lze vyzkoušet velmi rychle na sobě s třemi kamarády.

Bulharský Dnevnik o protibabišovských demonstracích na Letné

26. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ян Чулик, експерт по Чехия в Университета в Глазгоу, коментира пред "Дневник", че подобно на САЩ, Великобритания и други държави една голяма част от чехите "подкрепят популистката манипулация на политици като президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тези в много отношения приличащи на Доналд Тръмп политици използват разочарованието на голяма част от обществото от политическата върхушка през последните 30 години, за да събудят страх и да използват техните емоции за собствена политическа изгода". (...)

Bulharský Dnevnik publikoval dlouhý článek o protibabišovských demonstracích v Praze a o demonstraci na Letné. V článku cituje rozsáhle z rozhovoru s Janem Čulíkem ZDE

Budoucí britský král je šílenec

26. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Poslouchám, jak princ Charles hovoří v rádiu o tom, že věří v homeopatii," píše komentátor Guardianu Nick Cohen. "Tak to je naše dnešní situace. Šéf opozice je nechutný zoufalec, budoucí premiér je podvodník a budoucí král je šílenec."


Jaká je reálná váha subjektivního dojmu ve věcné debatě?

26. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Míval jsem jako většina lidí dva dědečky. Oba kdysi osobně navštívili bývalý SSSR. Jeden spatřil přesně to, co jako věřící komunista vidět chtěl: Absolvoval Zolotoje kolco a Leningrad a dospěl tím ke spokojenému závěru, že si sovětští občané žijí "skoro jako u nás". Druhý prarodič na cestě autobusem po venkovských školách zaznamenal například fakt, že prakticky žádná nebyla vybavena ani obyčejným WC. - Oba předkové ovšem navštívili bývalou koloniální mocnost před rokem 1969, kdy v Leningradské oblasti začala výroba sovětského toaletního papíru. Dvanáct let po startu Sputniku 1.

Co íránská krize odhalila o Evropě

26. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Nepřátelská politika amerického prezidenta vůči Íránu se až dosud setkávala s neobvykle jednotnou opozicí tří evropských velmocí, Británie, Francie a Německa, stejně jako EU samotné, napsal Tom McTague. A přece, navzdory kombinované ekonomické váze a přítomnosti na globálním jevišti, se hlavní evropští hráči ukázali být v podstatě bezmocní tváří v tvář americké hegemonii.

Severní Evropu zasáhla vlna veder

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Tento týden udeřily v Severní Evropě rekordní teploty, přičemž úřady v Německu a Francii jsou v pohotovosti. Experti tvrdí, že vlny veder sílí po celém světě a představují další důkaz změny klimatu.

Stále bizarnější příběh Borise Johnsona, zřejmě bohužel budoucího britského premiéra

26. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut


Toto je už skutečně zcela neuvěřitelné:

Moderátor: Co děláte, když chcete relaxovat?

Boris Johnson: Já rád - maluju. Vyrábím věci.

Moderátor: Co vyrábíte?

Boris Johnson: Já rád dělám to - - Vyrábim modely - - Když jsem byl primátorem, udělali jsme nádherný - - Vyrábím autobusy.

Moderátor: Vy vyrábíte modely autobusů.

Boris Johnson: Já tím nemyslím modely autobusů. Co já dělám, je - - seženu si starý -. staré dřevěné bedny - jo? - a já je natírám - a ony mají dvě - jsou to krabice, v nichž byly dvě lahve s vínem, víte - a je tam takové to dělící to - A já z toho udělám autobus a dávám do něho cestující. Opravdu tohle chcete vědět?

Moderátor: Vy děláte autobusy. Vy vyrábíte z papundeklu autobusy. Tím se bavíte.

Boris Johnson: A maluju do toho cestující. Jak se dobře baví. Ve fantastickým autobuse.

Moderátor. Výborně.

Historie brexitéry preferovaného kandidáta na britského premiéra, Borise Johnsona, je každou hodinou stále bizarnější. Ukazuje se, že Johnson není schopen odpovědět v médiích na jedinou důležitou otázku, blábolí, říká každých pět minut něco jiného a lže. Britská Konzervativní strana se však stala obětí tzv. entryismu, vstoupily do ní desetitisíce fundamentalistických brexitérů, stoupenců Nigela Farageho, osoby, které chtějí, aby Británie vypadla z EU bez dohody, bez ohledu na to, že to způsobí ekonomickou katastrofu. Těmto lidem ani nevadí, že se Británie rozpadne, Skotsko se osamostatní a Severní Irsko se spojí s Irskou republikou. Odborníci, včetně ředitele britské národní Bank of England, varují, že okamžitě po vypadnutí Británie z EU budou britské vývozy do EU postiženy tvrdými dovozními cly, až 40 procent. Například vývoz v Británii vyrobených automobilů se dovozními cly zdraží o 1500 liber, tedy  45 000 Kč, varoval v úterý německý velvyslanec v Británii. To by znamenalo konec britského automobilového průmyslu. Brexitéři tomu nevěří: Johnson prostě lže, že to "není pravda". Podobně jako v trumpovské Americe, na faktech už vůbec nezáleží. V důsledku podivného britského systému bude nového premiéra volit jen 0,3 procenta britských voličů, totiž výlučně členové Konzervativní strany, která, jak uvádíme výše se stala obětí invaze fundamentalistických brexitérů.


Server  Huffington Post už to nemohl vydržet (a to ještě nezaznamenal všechno!!) a pokusil se skandál s dále se do idiocie a lhaní propadajícím Borisem Johnsonem shrnout v článku s neuvěřitelným do značné míry nepřeložitelným titulkem "This Is The Insane British Prime Minister-In-Waiting Hair Conspiracy Shitshow Explained For Americans" ("Zde Američanům vysvětlujeme onen šílený monstrskandál týkající se spiknutí ohledně vlasů budoucího britského premiéra"):

OLAF doporučuje kriminální vyšetřování maďarského vládního programu pro Romy

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Vládní program pro Romy v Maďarsku v zásadě nikdy nefungoval a ani částečně nedosáhl svých cílů, tvrdí ve své zprávě Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Program nazvaný "Most ke světu práce" obdržel 1,6 miliardy forintů na zřízení sociálního kooperativu, avšak podle zprávy "existuje podezření z nesrovnalostí týkající se celé sumy", informuje Péter Cseresnyés.

Italové na hraně konfliktu s eurokomisí představili alternativní valutu

26. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Evropští experti předpokládají, že zahájení odchodu Itálie z eurozóny může vyprovokovat zostření ekonomické krize ve Španělsku a Portugalsku.

   

Italští politikové hledají východisko z ekonomické slepé uličky emisí nové kvazivaluty určené ke splácení části státního dluhu, informuje Michail Sergejev. Už představili design nové valuty, která měla nahradit skutečnou stoeurovou bankovku a může být využita pro další zúčtování.

Max Hastings: Byl jsem šéfem Borise Johnsona. Je pro funkci britského premiéra absolutně nevhodný

25. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Max Hastings, bývalý šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph, publikoval tento sžíravý a silně čtený útok na Borise Johnsona:

Před šesti lety vydal cambridgeský historik Christopher Clark studii vypuknutí první světové války, pod názvem The Sleepwalkers, Somnambulisté. Mně ten titul přišel nepřesvědčivý. Podle mého názoru byla nejšílenějším rysem roku 1914 skutečnost, že všechny vlády, které se nadšeně vrhaly do války, se samy sebe přesvědčily, že jednají racionálně.

Evropský soudní dvůr: Polsko snahou ovládnout soudce porušilo zákon

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Polsko porušilo zákon Evropské unie tím, že snížilo věk, kdy musejí soudci odejít do důchodu, konstatoval Evropský soudní dvůr. Je to rána pro v Polsku vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, která za posledních několik let drasticky zvýšila moc vlády nad polskými soudy a zbavila je nezávislosti.

Je to také zklamání pro maďarskou vládu, která je také kvůli porušování zákonnosti na evropské lavici obžalovaných a u soudu se pokusila svědčit ve prospěch Polska.

Nestor Dolní sněmovny Kenneth Clarke (78): Boris Johnson byl beznadějně nejneodpovědnějším ministrem zahraničí, jakého jsem kdy zažil

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Kenneth Clarke (78), konzervativní poslanec Dolní sněmovny, bývalý ministr financí, spravedlnosti a zdravotnictví za Margaret Thatcherové a jeden z nejinteligentnějších britských politiků, nyní osobnost v neofašistické Konzervativní straně zcela izolovaná, varoval v pondělí v televizi BBC před šílenství, jímž by bylo jmenování Borise Johnsona britským ministerským předsedou. Jenže Konzervativní strana ho zřejmě zvolí, protože ji unesli ulrapravičáci z Farageovy probrexitové strany UKIP a Brexit Party. Vstoupili do Konzervativní strany s cílem zvolit takového premiéra, který prosadí vypadnutí Británie z EU bez dohody, přestože už nejméně přes rok je v Británii většina občanů pro setrvání země v EU.

Kenneth Clarke: "Byla to katastrofa. Diplomati lezli po zdi. On nečetl podklady, neměl v žádné záležitosti žádnou konkrétní strategii. Jediné, co dělal, bylo, že se účastnil fotografování se zahraničními představiteli. A dělal děsivá faux pas, jaká vůbec nebyla součástí žádné užitečné zahraniční politiky. Byl to nejbeznadějněji nezodpovědný ministr zahraničí, jakého jsem kdy poznal. A to z jakékoliv strany."




CNN: Navštívili jsme Trumpovo vazební středisko v Texasu pro děti. To, co jsme viděli, bylo strašlivé

25. 6. 2019

čas čtení 5 minut

Děti, které zemřely v Trumpových vazebních střediscích:

Reportérky CNN píší:
Čtrnáctiletá dívka nám sdělila, že se stará o čtyřletou holčičku, která byla umístěna do cely bez příbuzných. "Beru ji na záchod, dávám ji své jídlo, když má hlad, a chráním ji, aby ji lidi neobtěžovali," řekla.

Byla to jen jedna z dětí, s nimiž jsme hovořili minulý týden, zatímco tým právníků a lékařů zjišťuje, za jakých podmínek jsou děti zadržovány v amerických pohraničních vazebních střediscích. Hovoříme s naléhavostí, protože jsme v těchto střediscích nalezli zdrcující a situaci a týrání dětí. 

Británie má už jen 14 týdnů na to, aby se vyhnula vypadnutí z EU bez dohody. Proto si parlament právě odhlasoval pětitýdenní prázdniny

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poslanci Dolní sněmovny nemají soudnost.


Z historie českých studií na Glasgow University

25. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Česká studia na Glasgow University mají relativně slavnou historii. Vznikla v roce 1950 péčí dr. Lumíra Soukupa, bývalého tajemníka Jana Masaryka. Od osmdesátých let na glasgowské bohemistice působil dr. Igor Hájek, muž Pražského jara a Literárních novin a Literárních listů a kolega a blízký přítel Johna Updika a Josefa Škvoreckého. Českému jazyku tam vyučoval dr. Josef Fronek, autor snad všech česko-anglických a anglicko-českých slovníků, jaké dnes používáte. Od devadesátých let českým studiím v Glasgow vyučuje dr. Jan Čulík, původně s kolegyní Ilonou Bílkovou-Klemm, nyní s odbornící na Karla Čapka dr. Mirnou Šolić a jazykovou lektorkou dr. Katarínou Čermákovou.

V posledních několika letech financuje česká vláda v Glasgow doktorandská stipendia v oboru českých studií pojmenovaná po americké ministryni zahraničí českého původu, Madeleine Albrightové. Cílem je vytvářet v populaci západních zemí pro Českou republiku pro případ budoucí krize informované spojence, nové Ernesty Denisy a Roberty Setony-Watsony.

Česká studia na univerzitě v Glasgow (která je ve světovém žebříčku univerzit někde na pětašedesátém místě a studují tam mladí lidé ze 100 zemí světa) se v posledních letech stala globálně významným centrem, o čemž svědčí skutečnost, že tamější pracovníci českých studií jsou zváni do globálních médií, aby informovali o situaci v České republice.

V polovině června 2019 navštívila česká studia na Glasgow University delegace senátorů z horní komory českého parlamentu a pracovníků MŠMT. K setkání jsme připravili powerpoint informující o historii i současnosti českých studií v Glasgow, který je ZDE.

Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Americké pohraniční stráže nalezly mrtvolu ženy a tří malých dětí v jižním Texasu nedaleko řeky Rio Grande. Je to místo, kudy často procházejí imigranti. Úřady konstatují, že žena a děti zřejmě na místě ležely mrtvé několik dní. Dvě z dětí byla batolata.

Zřejmě zemřeli v důsledku dehydratace a horka. Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí. Letošní statistiky nebyly zveřejněny.


Do Evropy přichází pekelné vedro

25. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Babiš  po zablokování akcí EU proti globánímu oteplování: "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Úřady varují děti a starší lidi, aby nevycházeli ven, a vydávají vážné varování před dehydratací a úpalem. Do kontinentální Evropy se totiž šíří bezprecedentní týden trvají vlna vedra.

Meteorologové varují, že teplota v Evropě, od Španělska až po Švýcarsko, dosáhne, anebo dokonce překročí 40 stupňů Celsia, protože do Evropy přijde horký vzduch ze Sahary v důsledku bouře, zaseklé nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou.

Vysoká vlhkost vzduchu bude znamenat, že horko bude vyvolávat pocit, že je 47 stupňů Celsia, experti varují. "Přichází peklo," napsala na twitteru televizní meteoroložka Silvia Laplana ve Španělsku, kde tamější meteorologové předpovídají do čtvrtka v údolích Ebro, Tagus, Guadiana a Guadalquivir 42 stupňů Celsia a varují před "extremním rizikem" lesních požárů.̈́

Norský server Yr.no pro středu 26. června od 18 hodin do půlnoci!! předpovídá pro Prahu teplotu 37 stupňů Celsia:


Znovu: Kolik bylo občanů na nedělní demonstraci na Letné?

25. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


T-mobile tvrdí, že na nedělní demonstraci na Letné bylo 286 000 lidí.    František Řezáč, technik, který umí počítat, na základě fotografií a výpočtů argumentuje, že to není možné. Je skutečně rozumné z politických důvodů nadsazovat počty účastníků? Počet 250 000 účastníků uvedl i reportér britského Guardianu Robert Tait. Nyní přiznává, že i on má o tomto čísle pochybnosti.  (JČ)

František Řezáč píše:

Otevřete si aktuální stránku lidovky.cz. Je tam fotka z okraje shromáždění na západní straně, kudy jsem procházel. Tady je na jeden ar (100 metrů čtverečních, tedy čtverec o stranách 10x10 metrů) možná 20, 30 postav. U pódia to bylo, možná, sto padesát postav. teoreticky by se mělo vejít na jeden ar dvě stě lidí.To si můžete v praxi vyzkoušet. I když by to tedy bylo u pódia těch 200, tak průměrný počet lidí na ar byl tedy asi 120 lidí. Moje ohraničení na obrázku z mapy.cz je velké asi 7 hektarů, to jest 700 arů. 120 krát 700 je 84 tisíc. Připočtěme velkoryse ten zbytek pobíhajících kolem s dětmi a kočárky a dá to tedy těch asi sto tisíc. Aby to bylo oněch z pódia vyhlášených a médii papouškovaných čtvrt milionu (to zní hrdě!), tedy 250 000, muselo by být publikum nahuštěno na deseti hektarech po dvěstěpadesáti lidech na ar,  dvacet pět tisíc na hektar. Tomu nevěří ani holubi na sparťanské tribuně...

Kdo zastaví Trumpovy jestřáby?

25. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je to sice k nevíře, ale i americký prezident Donald Trump má čas od času světlé chvilky, třeba nyní, kdy na poslední chvíli odvolal útok na íránská vojenská zařízení, a možná tak zabránil zrodu dalšího ničivého konfliktu v horkém regionu. Zdá se, že Trumpovy instinkty jsou snad nejcennější, leč jedinou devizou jeho kabinetu. Varovná je však skutečnost, že osoba, v jejíž moci je rozpoutání války, je naprosto nevypočitatelná, nezkušená v mezinárodních otázkách, a tudíž snáze ovlivnitelná svým okolím.

Na Letné bylo více než 200 000 lidí

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Pane Řezáči, po pravdě řečeno jsem překvapen Vaším příspěvkem na dnešních Britských listech, píše Aleš Cieplý. Nechápu, jak člověk, který demonstraci na Letné opustil kolem páté hodiny odpoledne může podat relevantní informaci o počtu účastníků na ní. A už vůbec nechápu, jak takovou informací může pokládat za relevantní redakce.

Taky jsem na Letné byl a moje zkušenost je podstatně odlišná od té Vaší. Především, kolem 5 hodiny odpoledne se dav lidí pořád ještě valil na Letnou. S manželkou jsme nastoupili do přeplněné tramvaje jedoucí směr Letná na Palmovce, dobrá polovina čekajících se do tramvaje nevešla a zůstala na zastávce. Na dalších zastávkách čekali další zájemci o dopravu na Letnou a již se nevešli.

Protibabišovské demonstrace posilují Miloše Zemana

24. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Pokud se někdo raduje, že Babiš je z obřích demonstrací nervozní, jak to dělá pan Hlavenka v BL, tak by měl sledovat Miloše Zemana, jehož moc právě tímto roste a který si tu situaci užívá.

Jestli Babiš jako premiér mohl Zemanovi přece jen nějak vzdorovat a leckdy to v zahraniční politice dělal, bude k tomu mít dnes a v budoucnosti stále méně chuti.

Oslabování Babiše bez voleb, v nichž zvítězí opozice, je posilování Zemana.

Ostatně Benešová stejně jako Toman je Zemanova ministryně v té vládě - de facto už i Staněk.

Dovede si někdo představit po těch demonstracích, že Babišova motivace jít do střetu se Zemanem poroste?

30435

Revoluce v růžové zahradě

24. 6. 2019 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty


Tak jsme si zademonstrovali. Maminky s kočárkama, pejskaři s pejskama, kluci na skejtech, Katolíci proti Satanovi. Policie nemusela vůbec zasahovat a i to počasí vyšlo. Chyběl snad jen Babiš, který by si s pivem v ruce a v červené kšiltovce fotil selfíčka se všemi ohleduplnými lidičkami.

Ale ne. Nechci protest na Letné shazovat. Taky jsme tam byli a asi stejně jako ostatní ocenili především jakoukoli snahu s babišismem něco dělat. Taky je mi jasné, že poklidnost protestu je důležitá.

Možná se to podaří i těm našim v Praze. Kdo ví

24. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Jeli jsme z okraje Prahy autobusem a pak z Kobylis metrem. Už tam začínalo být husto. Kdybych byl sentimentální, tak bych musel brečet. Dětičky, které jsme vodili na plzeňské Náměstí Republiky v listopadu 1989, teď vedou dědu na Letnou. Ten má - pro všechny případy - v batohu stoličku a v ruce hůl. Kdyby snad došlo k nějaké strkanici, jako při demonstracích v roce 2015 proti Konvičkovi a Pegidě. Jenže atmosféra v davu na peróně stanice Vltavská je opravdu srdečná a veselá.

Trump odmítl žádost OSN, aby FBI vyšetřovala smrti Džamála Chašákdžího

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



"Ohrozilo by to prodej zbraní do Saúdské Arábie"


Donald Trump odmítl žádost OSN, aby FBI začala vyšetřovat vraždu novináře Džamála Chašákdšího. Dal najevo, že by to ohrozilo prodej amerických zbraní do Saúdské Arábie.

Zpráva OSN o zavraždění Chášakdžího, kterou minulý týden zveřejnila mimořádná komisařka pro mimosoudní vraždy, konstatuje, že Spojené státy by měly zahájit prostřednictvím FBI vyšetřování vraždy Chášakdžího a "zahájit trestní stíhání v USA tak, jak to bude záhodno."

Hospodaření OSBL za květen 2019

17. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 105 974,03 Kč, výdaje byly 111 986,50 Kč. Děkujeme za tuto vydatnější finanční podporu, kterou potřebujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Lidská práva | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky
21501