Na Letné bylo více než 200 000 lidí

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Pane Řezáči, po pravdě řečeno jsem překvapen Vaším příspěvkem na dnešních Britských listech, píše Aleš Cieplý. Nechápu, jak člověk, který demonstraci na Letné opustil kolem páté hodiny odpoledne může podat relevantní informaci o počtu účastníků na ní. A už vůbec nechápu, jak takovou informací může pokládat za relevantní redakce.

Taky jsem na Letné byl a moje zkušenost je podstatně odlišná od té Vaší. Především, kolem 5 hodiny odpoledne se dav lidí pořád ještě valil na Letnou. S manželkou jsme nastoupili do přeplněné tramvaje jedoucí směr Letná na Palmovce, dobrá polovina čekajících se do tramvaje nevešla a zůstala na zastávce. Na dalších zastávkách čekali další zájemci o dopravu na Letnou a již se nevešli.

 

Pokud vytrvali nebo šli pěšky, určitě dorazili až po nás. Na Letnou jsme se dostali krátce před 5 hodinou a před námi i za námi šel tou dobou slušně velký dav lidí. Oblast pod pódiem byla plně obsažena, určitě ne jen 2 osoby na metr čtvereční. Neradi se mačkáme, tak jsme šli až do cca poslední třetiny (dále od pódia), kde bylo volněji (ale nesedělo se).

Akci jsme opustili kolem půl sedmé, z mého pohledu účast kulminovala kolem půl šesté, možná ještě něco později. Odhadem si dovolují rozšířit oblast pokrytí zveřejněnu na Britských listech na obrázku u Vašeho článku v obou směrech (obdélníku) faktorem 1.5. Stejně jako Vy jsme s manželkou před odchodem prošli po okraji celé části zaplněné účastníky.

Ano, na okrajích v zeleném pásu na jih od Vámi vytyčené oblasti a na západ (směr Hradčanská, až ke stromům na obrázku vlevo) se i sedělo (možná víc než půlka v těchto travnatých místech shromážděných lidí), ale celá oblast pokryta účastníky demonstrace byla mnohem větší než uvádíte a pod pódiem bylo namačkáno.

Závěrem bych dodal, že policie odhadla počet účastníků na 200 000 a moje osobní zkušenost je, že tyto "oficiální policejní odhady" jsou většinou podhodnocené. Jeden z mobilních operátorů (tuším T-mobile) odhadl počet účastníků na 258 tis. Tento údaj může být věrohodný. Operátor by v podstatě neměl mít problém zjistit, kolik jeho zákazníků se zdržuje na daném místě (ve vymezené oblasti) a vynásobit tento počet příslušným faktorem odpovídajícím podílu operátora na trhu. Můj osobní dojem je, že kolem půl 6 na demonstraci mohlo být přes 200 000 lidí, přičemž (dle Vašeho osobního svědectví), někteří už touto dobou odešli.

0
Vytisknout
9061

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2019