Bidenova administrativa podepsala prodej zbraní za 425 milionů dolarů na Tchaj-wan

9. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Bidenova administrativa schválila dva samostatné prodeje zbraní Tchaj-wanu v hodnotě více než 425 milionů dolarů, protože Čína zesílila své hrozby a agresi vůči ostrovu, informuje Jared Gans.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o prodej náhradních dílů pro letadla na podporu tchajwanských stíhaček F-16, dopravních letadel C-130 a dalších zbraňových systémů, které Spojené státy dodaly. Celková částka je tvořena 330 miliony dolarů ve standardních náhradních dílech a 98 miliony dolarů v nestandardním vybavení a souvisejícím příslušenství a logistice.

Prezident Biden se v listopadu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na summitu skupiny 20 na Bali v Indonésii, což bylo jejich první osobní setkání během Bidenova prezidentství. Biden na tiskové konferenci před setkáním uvedl, že plánuje tlačit na Si Ťin-pchinga ohledně chování Číny vůči Tchaj-wanu a závazků USA k obraně ostrova.

Čína považuje Tchaj-wan za součást čínského území čekající na znovusjednocení a v posledních měsících opakovaně vyhrožovala útokem na Tchaj-wan. V srpnu provedla poblíž ostrova sérii vojenských cvičení po návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Čínská vláda tvrdí, že prodej zbraní na Tchaj-wan porušuje americkou politiku "jedné Číny". V rámci této politiky USA uznávají názor Čínské lidové republiky na Tchaj-wan, ale prosazují "strategickou nejednoznačnost" s ohledem na ostrov, protože jeho status považují za nedořešený.

Zákon o vztazích s Tchaj-wanem vyžaduje, aby USA prodávaly Tchaj-wanu zbraně na vlastní obranu, ale nezavazuje zemi k obraně ostrova v případě čínské invaze.

"Navrhovaný prodej slouží národním, ekonomickým a bezpečnostním zájmům USA tím, že podporuje pokračující úsilí příjemce udržet si důvěryhodnou obrannou schopnost," uvedlo ministerstvo zahraničí.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4878

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022