Co nám tajný ruský státní průzkum říká o podpoře války

9. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Od února Kreml nařídil provádět každý týden speciální důvěrné telefonické průzkumy mezi 900 lidmi o tom, zda měla Moskva vůbec zahájit válku, zda "jde podle plánu" a "zda by měla pokračovat", informují Farida Rustamová a Maxim Tovkajlo.

Oba jmenovaní právě získali přístup k některým z těchto zjištění - a mezi nejzajímavější patří to, že podle kremelských průzkumů si stále více Rusů myslí, že Moskva nikdy neměla začít válku. Stále více lidí ale také věří, že země musí ve válce pokračovat a udržet kurs.

Průzkum v takovém rozsahu není pro zemi velikosti Ruska dostatečně reprezentativní, nicméně vzhledem k pravidelnému opakování stojí za to sledovat trendy.

Podle oficiálního průzkumu agentury VCIOM až 75 % Rusů podporuje válku.

Avšak podíl Rusů v kremelských průzkumech, kteří říkají, že "Putin udělal správnou věc, když zahájil konflikt", je nyní o deset procentních bodů níže než před šesti měsíci a činí 60 %. Podle očekávání se mladí lidé stávají kritičtějšími, zatímco starší dál válku podporují.

Ale navzdory tomuto trendu dva ze tří respondentů k 17. listopadu podporovali pokračování v boji. Pouze 18 % dotazovaných chce, aby Moskva ukončila válku, což je nejnižší počet za šest měsíců. Tento vzorec platí u mladších i starších respondentů.

Ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová tvrdí, že "lidé zaujímají postoj ‚neměli jsme to začínat, ale musíme pokračovat‘, protože si uvědomují, že Rusko prohrává." Protože to Rusové cítí, mají také pocit, že "vojenská operace nyní nesmí skončit – ‚nemůžeme odejít, když prohráváme‘", což odráží obavy z "důsledků vojenské porážky".

A dodává: "tyto průzkumy odrážejí netečnou a vystrašenou ruskou společnost, zemi se zlomenou páteří… To není špatná zpráva pro autoritářský politický model, protože s občany, jako jsou tihle, můžete dělat cokoliv – všechno kromě mobilizace", jak teď úřady zjišťují.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4579

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022