Ruská agrese na Ukrajině: EU prolomila patovou situaci v Maďarsku a schválila plán pomoci ve výši 18 miliard eur

13. 12. 2022

čas čtení 13 minut
Tento týden odletí z USA další dva letouny s energetickým zařízením; EU po měsících sporů uzavřela dohodu s Maďarskem

- Na sociálních sítích se objevily zprávy o útoku na most za frontovou linií v Ruskem okupovaném městě Melitopol, které je považováno za životně důležité pro obranu území, které Rusko drží na jihu včetně Krymu, píše agentura Reuters.

Vladimir Rogov, Ruskem dosazený činitel  v Záporožské oblasti, sdílel na svém kanálu na Telegramu video, na kterém je podle něj vidět most, a obvinil z poškození ukrajinské "teroristy". Ivan Fjodorov, exilový starosta Melitopolu, rovněž sdílel video ukazující poškození zřejmě stejného mostu.


- Spojené státy odeslaly na Ukrajinu první část pomoci v podobě energetického vybavení, uvedli v pondělí američtí představitelé.  Washington se snaží podpořit energetickou infrastrukturu země proti sílícím útokům ze strany Ruska.

Jde o  energetické vybavení v hodnotě přibližně 13 milionů dolarů, uvedl jeden z představitelů. Jiný zdroj obeznámený se záležitostí uvedl, že tento týden odletí ze Spojených států další dva balíky zařízení.

První zásilka e je součástí pomoci ve výši 53 milionů dolarů, která byla oznámena minulý měsíc poté, co Ukrajina uvedla, že potřebuje transformátory a generátory a také systémy protivzdušné obrany.
 
- Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý uvedl, že došlo k dohodě o odstranění těžkých zbraní z ukrajinské jaderné elektrárny Záporoží a že probíhají rozhovory o podmínkách kolem tohoto kroku.

"Podařilo se nám ochránit Černobyl a naším cílem je ochránit Záporoží. Nadcházející týdny budou klíčové," řekl Macron.  Francie v Paříži pořádá mezinárodní konferenci, jejímž cílem je poskytnout Ukrajině naléhavou pomoc, aby překonala mrazivé zimní teploty, protože ruské síly se zaměřují na civilní infrastrukturu v celé zemi, uvedla agentura Reuters.

 
- Ministři energetiky zemí Evropské unie musí v úterý rozhodnout, zda jsou připraveni dosáhnout dohody o celoevropském cenovém stropu pro plyn, uvedl český ministr průmyslu Jozef Sikela.

 
Česká republika je rotujícím předsednickým státem EU a je zodpovědná za přípravu textů pro jednání zemí EU. Sikela uvedl, že země předložila "proveditelný" návrh, který řeší různé obavy zemí ohledně stropu pro ceny plynu.
 

- Bělorusko zahájilo neohlášenou inspekci bojové připravenosti svých jednotek, uvedlo v úterý jeho ministerstvo obrany.

Město Klincy v jižní části ruské Brjanské oblasti bylo v noci ostřelováno Ukrajinou,
prohlásil regionální gubernátor a dodal, že "nedošlo k žádným obětem ani škodám".

"V důsledku práce systémů protivzdušné obrany ruských ozbrojených sil byla raketa zničena, některé části zasáhly území průmyslové zóny," uvedl gubernátor Alexandr Bogomaz na Telegramu.

Klince jsou město s přibližně 60 000 obyvateli, vzdálené asi 45 km od ukrajinských hranic.

- Světové ekonomické mocnosti přislíbily posílit vojenské schopnosti Kyjeva se zaměřením na protivzdušnou obranu


Skupina sedmi zemí slíbila "splnit naléhavé požadavky Ukrajiny" poté, co prezident Volodymyr Zelenskij požádal o moderní tanky, dělostřelectvo a zbraně dlouhého doletu.

Zelenskij rovněž vyzval vedoucí představitele zemí G7 shromážděné na virtuálním setkání, aby podpořili jeho myšlenku svolat celosvětový mírový summit věnovaný nastolení míru v jeho zemi.

Summit by se zaměřil na realizaci kyjevského desetibodového mírového plánu, který mimo jiné trvá na stažení všech ruských vojsk z Ukrajiny a na žádných územních ústupcích ze strany Kyjeva.

Britský ministr obrany Ben Wallace v pondělí prohlásil, že by byl "otevřený" otázce dodávek raket delšího doletu Ukrajině, které by byly určeny pro odpalovací stanoviště ruských bezpilotních letounů, pokud by Rusko pokračovalo v útocích na civilní oblasti.

Americký prezident Joe Biden v neděli Zelenskému řekl, že prioritou Washingtonu je posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Spojené státy rovněž odeslaly na Ukrajinu první várku energetických zařízení v rámci balíčku pomoci dohodnutého minulý měsíc.

Rusko se "záměrně snaží zmrazit Ukrajince, když vstupujeme do zimy", uvedl vysoký americký představitel. "Naší strategií je nyní především pomoci Ukrajině chránit se před těmito záměrnými útoky na civilní energetickou infrastrukturu, protože by to mohlo znamenat humanitární katastrofu."

- Šance Ukrajiny přežít zimu bez masového exodu uprchlíků do Evropy závisí na konferenci o odolnosti, které v úterý v Paříži společně předsedají ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Francie a Ukrajina doufají, že za účasti až 47 zemí a 22 mnohostranných institucí vytvoří malý koordinační mechanismus, který bude zpracovávat ukrajinské žádosti o finanční a věcnou pomoc na přežití zimy poté, co Rusko podniklo sérii masivních raketových úderů na ukrajinskou civilní infrastrukturu.

Francouzské diplomatické zdroje uvedly, že cílem je, aby každá země a subjekt jmenovaly činitele  odpovědného za poskytování pomoci, o kterou Ukrajina požádá, v období do března. Francouzi poskytnou platformu, aby mohly být žádosti Ukrajinců zpracovány a země se mohly přihlásit k doplnění chybějících údajů v procesu obdobném pravidelným konferencím, na nichž skupina spojenců scházející se na letecké základně Ramstein koordinuje vojenskou pomoc Ukrajině.

Žádosti na pařížské konferenci o odolnosti se soustředí na energetiku, vodu, potraviny, dopravu a zdravotnictví. očekává se, že Velká Británie zaměří svou nabídku na pomoc při obnově ochromených ukrajinských elektráren, včetně poskytnutí transformátorů. Očekává se také, že Spojené království uvalí další sankce na Írán za dodávky bezpilotních letounů do Ruska pro použití na Ukrajině. Skupina G7 ve společném prohlášení označila útoky za válečný zločin.

V prohlášení se dále uvádí: "Jsme rozhodnuti, že Rusko bude muset nakonec zaplatit za obnovu kritické infrastruktury poškozené nebo zničené v důsledku jeho brutální války. Válečné zločiny a další zvěrstva nemohou zůstat beztrestné. Budeme hnát prezidenta Putina a odpovědné osoby k odpovědnosti v souladu s mezinárodním právem".

Macron vnímá konferenci jako příležitost znovu potvrdit svou plnohodnotnou podporu právu Ukrajiny na znovuzískání ztracených území.

O tom, jak by se Evropa měla vypořádat s druhým přílivem uprchlíků, se výslovně jednat nebude, ale šéf Norské rady pro uprchlíky Jan Egeland v pondělí uvedl, že očekává další vlnu statisíců uprchlíků z Ukrajiny v Evropě kvůli "neobyvatelným" podmínkám.

Řekl: "Nikdo neví, kolik jich bude, ale budou jich statisíce, protože strašlivé a nezákonné bombardování civilní infrastruktury činí život na příliš mnoha místech neobyvatelným," řekl Jan Egeland agentuře Reuters telefonicky po návratu z cesty na Ukrajinu na začátku tohoto měsíce.
 
- Putin a Si budou ještě tento měsíc jednat


Ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching budou koncem prosince jednat o událostech roku 2022, uvedl v úterý ruský hospodářský deník Vedomosti.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov listu sdělil, že datum a program schůzky jsou již známy, ale oficiální oznámení přijde později.

 
- EU prolomila patovou situaci v Maďarsku a schválila plán pomoci Ukrajině ve výši 18 mld. eur

Vlády Evropské unie v pondělí uzavřely dohodu s Maďarskem, která řeší finanční pomoc pro Ukrajinu v roce 2023 a získává souhlas Budapešti s globální minimální korporátní daní, to vše výměnou za flexibilitu EU ohledně finančních prostředků vyplácených Maďarsku.

Složitá dohoda vznikla po měsících dohadování mezi institucemi EU, členskými zeměmi a Maďarskem a v pondělí ji upřesnila rada, která zastupuje vlády členských států EU, a diplomaté hovořící anonymně. Znamená to, že Ukrajina dostane v příštím roce z rozpočtu EU 18 miliard eur.

Budapešť vetovala provádění plateb tímto stabilním, předvídatelným a levnějším způsobem namísto dvoustranných půjček, které členské země Kyjevu poskytovaly.

Souhlasila také s tím, že upustí od svého veta vůči celosvětové minimální dani z příjmu právnických osob ve výši 15 %, kterou dohodla OECD a která se má vztahovat na velké mezinárodní korporace tam, kde vydělávají peníze, a nikoli tam, kde si zřizují kanceláře pro daňové účely.

- Ukrajina vyzvala Západ, aby dodal baterie raket Patriot a další moderní systémy protivzdušné obrany. Premiér země Denys Šmyhal se s touto výzvou obrátil na západní spojence v souvislosti s rostoucími obavami, že útoky Ruska na její elektrickou síť by mohly vyvolat novou vlnu uprchlíků.

- Šéf norské rady pro uprchlíky uvedl, že očekává další vlnu statisíců uprchlíků z Ukrajiny, kteří se v zimě vydají do Evropy kvůli "neobyvatelným" podmínkám.
Miliony lidí na Ukrajině zůstaly v důsledku ruských raketových úderů na energetickou infrastrukturu země bez tepla, čisté vody a elektřiny uprostřed prudce klesajících teplot.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí vyzval vedoucí představitele skupiny sedmi zemí, aby podpořili jeho myšlenku svolat v zimě zvláštní světový mírový summit věnovaný nastolení míru v jeho zemi. Zelenskyj rovněž apeloval na země G7, aby mu poskytly další 2 miliardy metrů krychlových zemního plynu a také zbraně dlouhého doletu, moderní tanky, dělostřelecké jednotky a granáty.

- Ruský obchodník se zbraněmi Viktor Bout vstoupil do vůči Kremlu loajální ultranacionalistické Liberálně demokratické strany (LDPR), uvedl její lídr. Bout, kterému se kdysi přezdívalo "obchodník se smrtí", byl minulý týden po 14 letech ve vazbě v USA propuštěn na svobodu v rámci prestižní výměny s americkou basketbalovou hvězdou Brittney Grinerovou. Bout by se tak mohl ucházet o křeslo v ruském parlamentu.

- Ukrajinskýá starosta Melitopolu, který je mimo toto město,  tvrdí, že se ruské jednotky "přeskupují" a "panikaří" po ukrajinských útocích na město okupované Ruskem během víkendu. Ruské síly "se zabývají přesunem svých vojenských skupin na jiná místa, aby se je pokusily ukrýt", uvedl Ivan Fedorov.

- Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky varoval, že Rusko má dostatek raket na to, aby na zemi provedlo dalších tři až pět vln úderů. Vadym Skibickij rovněž prohlásil, že Rusko používá proti Kyjevu staré ukrajinské rakety, a nastínil čtyři obecné směry, z nichž Rusko odpaluje rakety na Ukrajinu.

- Po ruských raketových útocích na město Hirnyk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zahynuli dva civilisté a dalších 10 bylo zraněno. Ruské síly zasáhly centrum města "kazetovou municí a raketovými systémy Uragan MLRS", uvedla generální prokuratura.

- Podle místních úřadů byli dva lidé zabiti a dalších pět zraněno poté, co ruské jednotky ostřelovaly jihoukrajinskou oblast Cherson. "Nepřítel opět zaútočil na obytné čtvrti Chersonu," uvedl na Telegramu gubernátor Jaroslav Januševič a dodal, že ruské síly v sobotu zasáhly porodnici, kavárnu a bytové domy.

- Vladimir Putin poprvé po nejméně deseti letech neuspořádá na konci roku tiskovou konferenci,
což pozorovatelé Kremlu považují za porušení protokolu kvůli jeho válce na Ukrajině. V Kremlu se také nebude konat žádná novoroční recepce, uvedli úředníci.

- Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že by byl "otevřený" otázce dodávek zbraní delšího doletu Ukrajině, pokud by Rusko pokračovalo v útocích na civilní oblasti. Wallace uvedl, že "neustále" přezkoumává zbraňové systémy, které Spojené království posílá na Ukrajinu, a že "bude otevřeně uvažovat o tom, co budeme dělat dál", pokud se Moskva pokusí "porušit tyto ženevské konvence".

- Evropská unie si zajistila dostatek plynu pro letošní zimu, ale v příštím roce by mohla čelit jeho nedostatku, pokud Rusko dále omezí dodávky, varovaly Evropská komise a Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

- Mezinárodní tým právních poradců spolupracuje s místními prokurátory v dobytém ukrajinském městě Cherson na shromažďování důkazů o údajných sexuálních zločinech ruských sil. Tým z mezinárodní právní kanceláře Global Rights Compliance se sídlem v Haagu provádí rozsáhlé vyšetřování, které je součástí širšího mezinárodního úsilí o podporu zdrcených ukrajinských orgánů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4283

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2022