Ruská agrese na Ukrajině: Ve středu Rusko zaútočilo na Kyjev 

14. 12. 2022

čas čtení 7 minut
- Vitalij Kličko uvedl, že v Kyjevské oblasti byly sestřeleny drony Shahed


Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že centrální kyjevskou čtvrť Ševčenkovskij ve středu brzy ráno zasáhly výbuchy. "Pohotovostní služby vyslány," uvedl Kličko v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. "Podrobnosti později."

Oleksij Kuleba, gubernátor Kyjevské oblasti, uvedl, že systémy protivzdušné obrany fungovaly

Ruské drony poškodily v ukrajinském hlavním městě Kyjevě pět budov - ačkoli protivzdušná obrana sestřelila mnoho dalších, uvedly úřady.

Podle agentury Associated Press nebyly hlášeny žádné oběti.

Útoky zdůrazňují, jak je největší ukrajinské město stále zranitelné vůči pravidelným ruským útokům, které v posledních týdnech devastují infrastrukturu a další populační centra převážně na východě a jihu země.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v krátkém videoprohlášení uvedl, že "teroristé" vypálili 13 dronů íránské výroby a všechny byly sestřeleny

Takové drony jsou v posledních týdnech součástí ruské palebné síly spolu s minometnými, dělostřeleckými a raketovými údery po celé Ukrajině.

Šéf kyjevské městské správy Serhij Popko na Telegramu napsal, že údery přišly ve dvou vlnách a střepiny ze sestřelených dronů poškodily jednu administrativní budovu, zatímco čtyři obytné domy utrpěly menší škody.

Ukrajina uvádíí, že sestřelila všechny Íránem dodané drony, které byly ve středu brzy ráno vypuštěny na Kyjev a okolní region.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij zveřejnil na Telegramu video, ve kterém poděkoval ukrajinským silám protivzdušné obrany za sestřelení 13 z 13 útočných dronů.

"Dnes ráno teroristé vypustili 13 Šahed [bezpilotních letounů]... všech 13 bylo sestřeleno našimi silami protivzdušné obrany. Dobrá práce, hoši. Jsem hrdý!" uvedl a dodal: "Neignorujte varování před nálety."

V posledních týdnech je Ukrajina stále úspěšnější v zachycování ruských leteckých útoků na svou energetickou infrastrukturu. Během posledního velkého útoku 5. prosince - který byl zaměřen na cíle po celé Ukrajině i v Kyjevě - uvedla, že sestřelila 60 ze 70 raket vypálených Ruskem.
 
 

 
Jeden neoficiální kanál Telegramu zveřejnil obrázek, který vypadá jako kus sestřeleného dronu s nápisem "Za Rjazaň!!!" v ruštině.


Dne 5. prosince byla napadena ruská vojenská letecká základna ve městě Rjazaň na západě Ruska. Podle ruského ministerstva obrany byl poškozen ruský bombardovací letoun Tu-95, který byl použit k útoku na Ukrajinu, a tři vojáci na základně byli smrtelně zraněni.

Rusko uvedlo, že útok byl proveden dronem.

Ukrajina za útok nepřevzala odpovědnost, ale ukrajinské síly protivzdušné obrany zveřejnily fotografie následků s popiskem. "Rjazaň. Odpočívejte v pokoji."

Mluvčí kyjevské záchranné služby Svitlana Vodolaga ve středu ráno ukrajinskému listu Hromadske řekla, že na jednom z dronů byl nápis "Za Rjazaň".

 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve středu přednesl projev v novozélandském parlamentu a stal se tak druhým zahraničním lídrem, který tak učinil.

Prezident vyzval Nový Zéland, aby se zasadil o mír a sjednotil se na desetibodovém plánu, který předložil na summitu G19. Vyzval zejména Nový Zéland, aby přispěl k osmému bodu - ochraně životního prostředí.

Zelenskij uvedl, že škody na životním prostředí způsobené ruskou válkou budou mít dopad na miliony lidí po mnoho let. Ruské útoky kontaminovaly oceány a 7,4 milionu akrů lesů v zemi, řekl.

"Neexistuje skutečný mír tam, kde došlo k ekocidě a její následky nebyly neutralizovány."

Po projevu vláda přislíbila další humanitární pomoc Ukrajině ve výši 3 milionů novozélandských dolarů a také nové sankce vůči íránským osobám a subjektu zapojenému do výroby a dodávek bezpilotních letounů do Ruska.

Premiérka Jacinda Ardern poděkovala ukrajinskému vůdci za to, že si našel čas promluvit k Novému Zélandu, když vede svůj lid v krizi.

"Naše podpora Ukrajině není dána zeměpisnou polohou, nenía dána historií ani diplomatickými vazbami či vztahy - náš úsudek byl prostý: položili jsme si otázku: "Co kdybychom to byli my?"".

Zelenskij již dříve vystoupil v jiných parlamentech, mimo jiné ve Velké Británii, USA, Evropské unii a Austrálii.

Jediným dalším předsedou zahraniční vlády, který vystoupil v novozélandském parlamentu, byla v roce 2011 australská premiérka Julia Gillardová.


- Spojené státy dokončují plány na vyslání svého sofistikovaného systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu, což je potenciálně klíčový krok.

Washington by mohl rozhodnutí o poskytnutí systému Patriot oznámit již ve čtvrtek, uvedli v úterý dva představitelé pro agenturu Reuters. Patriot je považován za jeden z nejmodernějších amerických systémů protivzdušné obrany a obvykle je ho nedostatek, přičemž o něj usilují spojenci po celém světě.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval NATO před vybavením Kyjeva protiraketovou obranou Patriot a je pravděpodobné, že Kreml bude tento krok považovat za eskalaci.

Válka trvá již desátý měsíc a systém Patriot by Ukrajině pomohl bránit se proti vlnám ruských raketových útoků a útokům dronů, které zasáhly energetickou infrastrukturu země.

Miliony civilistů, kteří snášejí největší evropský konflikt od druhé světové války, se musejí potýkat s výpadky elektřiny, tepla a vody

Získání schopností protivzdušné obrany Patriot by bylo pro kyjevskou vládu "velmi, velmi významné", řekl Alexander Vindman, podplukovník armády ve výslužbě a někdejší vedoucí ukrajinské politiky v Bílém domě.

"Ty budou docela dobře schopné vypořádat se s mnoha různými problémy, které Ukrajinci mají, zejména pokud Rusové přivezou balistické rakety krátkého doletu" z Íránu.

-  Podezřelý důstojník ruské Federální bezpečnostní služby byl mezi sedmi osobami, které američtí federální prokurátoři obvinili z toho, že pomáhaly Rusku nezákonně získávat citlivé elektronické komponenty od amerických společností. Prokurátoři uvádějí, že těchto sedm osob spolupracovalo se dvěma moskevskými společnostmi kontrolovanými ruskými zpravodajskými službami na získávání elektronických součástek v USA, které mají civilní využití, ale mohou být použity také k výrobě jaderných a hypersonických zbraní a v kvantové výpočetní technice.

- Spojené státy, které jsou jedním z architektů cenového stropu pro ruskou ropu v rámci skupiny G7,
jsou zatím s fungováním tohoto mechanismu spokojeny, uvedl v úterý Amos Hochstein, vyslanec Bidenovy administrativy pro energetiku.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5025

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022