Německo: Bundeswehr zřejmě dokáže plnit úkoly v rámci NATO jen omezeně

16. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Důvěrná zpráva ministryně obrany Christine Lambrechtové pro Výbor pro obranu ukazuje, že připravenost Bundeswehru pro úkoly NATO je omezená. Ministryně ze zprávy vyvozuje požadavky.

Bundeswehr v současnosti není schopen v plném rozsahu plnit závazky v rámci NATO. Spolková ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD) to připouští. Důvěrná zpráva pro Výbor pro obranu, kterou má WELT k dispozici, ukazuje, že obranná připravenost Bundeswehru na úkoly NATO – jako je posílení východního křídla NATO – je v zásadě zajištěna, ale "někdy s omezeními".

Ministerstvo ve zprávě vyjmenovává připravenost Bundeswehru k nasazení v zahraničí a misím NATO. V posledních letech se uvažovalo o operační připravenosti všech zbraňových systémů, ale utajovaný dokument ukazuje, zda současné i budoucí úkoly může Bundeswehr plnit pro NATO.

Pro různé úkoly NATO, které Bundeswehr aktuálně plní nebo připravuje, jsou uvedena významná omezení. Armáda v současné době není schopna poskytnout žádné dělostřelecké síly pro mnohonárodní bojové uskupení NATO v Litvě.

Německé baterie Patriot jsou v současné době připoutány k jednotkám rychlé reakce NATO, uvádí zpráva. Protivzdušná obrana pro Battle Group je také neúplná a proto od roku 2023 dojde ke "kvalifikované chybě". Kromě toho je také omezena schopnost velet jednotkám, protože digitální rádiová zařízení odolná proti odposlechu, kterých je nedostatek, by bylo možné pořídit až v následujících letech.

Nedostatek vybavení znamená mezery v provozní připravenosti

Nedostatkem techniky je postižena i intervenční síla NATO VJTF, kterou bude Německo poskytovat od roku 2023. Symbol na semaforu pro materiál VJTF je v dokumentu žlutý. Vysvětlení uvádí, že operační připravenost Bundeswehru pro VJTF je "částečně omezená z hlediska kvality". "Vzhledem ke zpoždění důležitých IT projektů" je digitální řízení VJTF "garantováno pouze v omezené míře" a lze splnit "jen minimální požadavky".

Dokument uvádí, že obdobná je situace v protivzdušné obraně. "Značný deficit schopností" znamená, že ochranu vlastních sil před ohrožením v oblasti blízko země lze zajistit jen "ve velmi omezené míře". Operační připravenost záchranářů je podle listu "limitována nedostatkem vybavení jednotlivými spotřebními materiály".

V doprovodné zprávě ministryně Lambrechtová ze zprávy vyvozuje výzvu k rychlému navýšení rozpočtu na obranu. "Mezery v lidských zdrojích, materiálním vybavení, infrastruktuře, náhradních dílech a munici, které byly vytvořeny desetiletími strukturálního podfinancování, nelze zaplnit škrtem pera," píše Lambrechtová.

Lambrechtová nechce slibovat rychlý úspěch. Ve skutečnosti modernizace Bundeswehru vyžaduje "realistické řízení očekávání".

Zdroj v němčině: ZDE

2
Vytisknout
4495

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022