Británie: Odstupující ministerská poradkyně obvinila ministryni vnitra z rasismu

19. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Odcházející ministerská poradkyně kritizovala ministryni vnitra Suellu Bravermanovou za to, že  podporuje nárůst rasismu v Británii a "normalizuje" politiku Nigela Farage.


Nimco Ali, která z protestu odstoupila  z funkce vládní poradkyně pro boj proti násilí na ženách, dodala, že premiér Rishi Sunak by měl Bravermanovou vyhodit, a varovala, že její setrvání ve funkci ministryně vnitra povede k jeho prohře v příštích volbách.

V rozhovoru pro Sunday Times Aliová, která se narodila v Somálsku, než se jako dětská uprchlice dostala  do Británie, o Bravermanové řekla: "V podstatě se přiživuje na ideologii Nigela Farage ... a když začnete tyto věci normalizovat, je opravdu těžké je pak ze společnosti odstranit."
 

"Když vaše ministryně vnitra mluví tak, jak mluví, a je za to oslavována, je to problematické, zvlášť když jste první neběloch v premiérské funkci."

 

Aliová, která přežila zmrzačení vlastních ženských pohlavních orgánů (FGM), v rozhlase oznámila, že fakticky končí ve své poradní funkci ve vládě, a řekla, že je na "úplně jiné planetě" než ministryně vnitra.

Řekla, že když viděla, jak ministryni vnitra "svítí oči", když v parlamentě hovořila o deportaci uprchlíků do Rwandyí, a také sledovala   "šílenou rétoriku" ministryně Bravermanové letos v létě, nezbylo jí nic jiného než odejít ze své poradní funkce.

Ali, která je blízkou přítelkyní Carrie a Borise Johnsonových, uvedla, že vidí jasné souvislosti mezi tímto typem rétoriky a opakovanými rasistickými urážkami, kterým byla vystavena během fotbalového Eura 2020.

Na otázku, zda si myslí, že výroky Bravermanové  pomáhají podněcovat takové rasistické incidenty, odpověděla: "Na sto procent. Legitimizuje to rasismus."

Řekla, že nedokáže pochopit "ambice" ministryně vnitra "posadit lidi do letadel do Rwandy a zrušit lidská práva", a dodala, že ji znepokojuje, že Bravermanová, "neběloška", může být s takovým postojem spokojená. Bravermanovou rovněž obvinila z "pomstychtivosti" a "nedostatku soucitu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4371

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2022