Po půlhodinovém rozhovoru s Putinem Lula říká, že může být mírovým zprostředkovatelem s Ukrajinou

21. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 
Ruský prezident Vladimír Putin strávil 30 minut rozhovorem s nově zvoleným brazilským prezidentem Lulou. Kromě obvyklých diplomatických slov se oba pustili do něčeho, co by mohlo být nabídkou pro Lulu, aby se pokusil zprostředkovat jednání s Ukrajinou a obešel přitom Spojené státy.

Putin po celou dobu trvání války udržoval s Brazílií dobré vztahy, dokonce den před invazí se setkal s krajně pravicovým křesťanským fundamentalistickým prezidentem Jairem Bolsonarem. 

Během kampaně před prezidentskými volbami se Bolsonaro i Lula vyjádřili o Putinovi vlídně. Lula v rozhovoru pro americký časopis Time označil Volodymyra Zelenského za někoho, kdo se příliš rád předvádí, za jakoby youtubera bez politických zkušeností. Ukrajina dokonce zařadila Lulu na černou listinu zahraničních lídrů, ale o dva dny později jeho jméno z ní vyškrtla. 

Zelenskij Lulovi zavolal a poblahopřál mu k vítězství, čímž dal najevo, že je připraven mít brazilského prezidenta jako partnera pro jednání s Kremlem. 

Brazilská diplomacie byla od konce druhé světové války neochvějně neutrální, tuto tradici porušilo Bolsonarovo spojenectví s Maďarskem, Ruskem a některými muslimskými zeměmi v alianci, která má blokovat to, co nazývají genderismem a feminismem. 

Pokud někdy nastane doba, kdy vzniknout snahy o ukončení války vedené  Ruskem prostřednictvím jednání, je možné, že Brazílie jako neutrální subjekt, ale se silnými vazbami na sféru vlivu Bílého domu, bude využita jako mírový prostředník. Přinejmenším Lula již o této možnosti otevřeně hovoří.

0
Vytisknout
5708

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022