V Maďarsku je nyní nejdražší benzín z celého regionu

23. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Maďarsko má nejdražší benzín v regionu. Cena nafty je přitom v Maďarsku ve srovnání s okolními zeměmi druhá nejvyšší.

Maďarské ceny pohonných hmot okamžitě po zrušení cenového stropu vyskočily ze středu regionálního průměru na vrchol, uvádí szmo.hu. Tuzemská cena benzínu 627 forintů je nyní nejvyšší ze sedmi sousedních zemí, zatímco nafta je druhá nejdražší v regionu. Informovala o tom Népszava na základě databáze dopravního webu Cargopedia.hu.

U benzínu za Maďarskem následuje Slovensko a Rakousko. Nejlevnější cena je na Ukrajině, kde činí v přepočtu pouze 539 forintů za litr. Ale rumunské a slovinské sazby jsou také velmi blízko.

Podle deníku mělo Maďarsko naposledy nejdražší benzín v regionu v týdnu před volbami v roce 2010. Cena benzínu je v posledních měsících obecně třetí nejdražší na trhu.

Druhá nejdražší nafta, nejdražší benzín

Maďarská nafta za 691 forintů je druhá nejdražší, na prvním místě jsou Srbové s průměrnou cenou v přepočtu 712 forintů. Za Maďarskem následuje Rakousko, které je také obecně dražší. Nafta na Ukrajině je také nejlevnější v přepočtu za 574 forintů, následuje Slovinsko a Rumunsko. Podle databáze byla jen letos nafta v Maďarsku čtyřikrát nejdražší.

Jaký je důvod?

V poslední době dochází k dosti velkým výkyvům. Přestože Maďarsko na konci listopadu mělo stále nejvyšší cenu nafty, v týdnu zrušení cenového stropu byla maďarská cena třetí nejlevnější v regionu. Náhlé zhoršení situace je podle odborníků způsobeno především dominovým efektem zrušení zmrazení cen a zlepšením kurzu forintu. Posilování domácí měny zahraniční nákupy relativně zlevňuje. Dalším efektem je, že dovozci pohonných hmot se pomalu vracejí na domácí trh.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4898

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2022