Ruská agrese na Ukrajině: Volodymyr Zelenskij přednesl důrazné poselství na Štědrý den

25. 12. 2022

čas čtení 11 minut
 
- Prezident Volodymyr Zelenskij ve svém štědrovečerním videoposelství řekl, že Ukrajinci si o letošních Vánocích vytvoří vlastní zázrak tím, že zůstanou neochvějní navzdory ruským útokům, kvůli nimž se miliony lidí ocitly bez proudu.


Většina Ukrajinců jsou pravoslavní křesťané a Vánoce slaví až na začátku ledna.

V projevu, který pronesl přesně deset měsíců od ruské invaze, Zelenskij řekl, že zatímco svoboda přišla draho, otroctví by stálo ještě víc.

"I v úplné tmě se najdeme, abychom se pevně objali. A když nebude teplo, budeme se dlouho objímat, abychom se navzájem zahřáli.

"Budeme se usmívat a budeme šťastní, jako vždy. Je tu však jeden rozdíl - nebudeme čekat na zázrak, protože si ho sami vytvoříme."

S odkazem na ruské údery na nedávno osvobozené město Cherson, při nichž v sobotu zahynulo nejméně deset lidí, Zelenskij označil Rusko za teroristickou zemi.

"Svět musí vidět a pochopit, proti jakému absolutnímu zlu bojujeme."

- Chersonský gubernátor vydal výzvu k dárcům krve poté, co při ruském ostřelování zahynulo 16 lidí

Při sobotním ruském ostřelování Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zahynulo nejméně 16 lidí a 64 bylo zraněno, uvedl gubernátor oblasti Jaroslav Januševič.

Ruské síly "zahájily palbu na Chersonskou oblast 71krát" z dělostřelectva, raketových systémů s vícenásobným odpalováním a minometů, uvedl Januševyč v aktualizaci zveřejněné v neděli ráno na sociálních sítích.

Pokračoval:

"Nepřítel zaútočil na regionální centrum 41krát. Centrum Chersonu se dostalo pod rozsáhlou nepřátelskou palbu: byli zabiti civilisté a zničeny budovy. Nepřátelská palba zasáhla také průmyslové objekty, zdravotnická zařízení, rodinné domy a bytové domy."

Mezi mrtvými byli i tři pracovníci ukrajinských záchranných služeb, kteří zahynuli při výbuchu miny, když odminovávali oblast Beryslav, uvedli úředníci.

Januševyč uvedl, že každý, kdo chce darovat krev na pomoc obětem včerejšího ostřelování, může jet taxíkem do chersonského krevního centra zdarma.

 - Putin prohlásil, že Rusko je "připraveno jednat" o Ukrajině

Rusko je připraveno jednat se všemi stranami zapojenými do války na Ukrajině, prohlásil prezident Vladimir Putin a zároveň obvinil Kyjev a jeho západní spojence, že "odmítají" jednat.

V rozhovoru pro státní televizi Rossija 1 Putin uvedl: "My jsme připraveni jednat se všemi zúčastněnými stranami o přijatelných řešeních, ale to je na nich - to nejsme my, kdo odmítá jednat, ale oni.

Dodal, že Rusko na Ukrajině jedná "správným směrem", Západ v čele s USA se snaží Rusko rozštěpit.

Moskva vytrvale tvrdí, že je otevřena jednání, ale Kyjev a jeho spojenci mají podezření, že Putinova tvrzení jsou jen trikem, jak získat čas po sérii ruských porážek a ústupů na bojišti.

Ruský prezident ve čtvrtek prohlásil, že Moskva "bude usilovat" o ukončení války a že to bude nevyhnutelně zahrnovat "nějaký druh jednání na diplomatické cestě".

John Kirby, mluvčí Bílého domu, uvedl, že Putin "neprojevil absolutně žádné známky toho, že by byl ochoten jednat" o ukončení války. "Právě naopak," řekl Kirby a dodal:

"Vše, co dělá na zemi i ve vzduchu, svědčí o člověku, který chce i nadále na ukrajinském lidu páchat násilí."

- Arcibiskup z Canterbury a papež František využili svých vánočních projevů k výzvě k ukončení války na Ukrajině.

Justin Welby během svého kázání poukázal na utrpení milionů lidí, kteří čelí hladomoru uprostřed bojů v Jižním Súdánu, a na probíhající válku na Ukrajině a apeloval na představitele obou zemí, aby ukončili násilí a následně "přinesli naději milionům lidí".

Papež František ve svém vánočním poselství uvedl, že svět trpí "hladem po míru".

Při desátém vánočním požehnání "Urbi et Orbi" (městu a světu) a poselství svého pontifikátu vyzval, aby lidé odhlédli od "povrchního svátečního pozlátka" a pomohli bezdomovcům, imigrantům, uprchlíkům a chudým.

"Podívejme se do tváří všech těch dětí, které všude na světě touží po míru," řekl z centrálního balkonu baziliky svatého Petra.

"Podívejme se také do tváří našich ukrajinských bratří a sester, kteří prožívají tyto Vánoce ve tmě a chladu, daleko od svých domovů kvůli devastaci způsobené deseti měsíci války," řekl desetitisícům lidí na náměstí pod ním.

Podle analytiků se tempo postupu ruských sil v Bachmutské oblasti na východě Ukrajiny v posledních dnech pravděpodobně zpomalilo.

- Americký think tank Institute for the Study of War (ISW) ve své poslední aktualizaci uvedl, že ruští vojenští blogeři "uznali, že se Ukrajině podařilo mírně zpomalit tempo ruského postupu v okolí Bachmutu a okolních osad".

Jeden vojenský blogger tvrdil, že ukrajinské síly zatlačily zpět prvky ruské soukromé žoldnéřské společnosti, skupiny Wagner, na pozice, které držely před několika dny, uvedl.

Ukrajinské zdroje na sociálních sítích dříve tvrdily, že kyjevské síly kolem středy zcela vytlačily ruské jednotky z východních předměstí Bachmutu.

ISW uvedla, že podle jejich hodnocení ruské síly v oblasti Bachmutu v listopadu a prosinci dohromady postoupily o něco méně než v říjnu.

- V rozhovoru pro televizní stanici Rossija 1 Putin obvinil Západ, že konflikt na Ukrajině v roce 2014 rozpoutal svržením proruského prezidenta Viktora Janukovyče při protestech na Majdanu.


"Zásadní věcí je zde politika našich geopolitických protivníků, jejímž cílem je rozvrátit Rusko, historické Rusko."

Na otázku, zda se geopolitický konflikt se Západem blíží k nebezpečné úrovni, však odpověděl: "Ne:
 Nemyslím si, že je to tak nebezpečné."

 
- Čínský ministr zahraničí Wang I obhajoval postoj své země k válce na Ukrajině a naznačil, že Peking v příštím roce prohloubí vztahy s Moskvou

 
- Tři pracovníci záchranných služeb zahynuli při odminování v okolí Chersonu

Tři pracovníci ukrajinských záchranných služeb zahynuli v sobotu při výbuchu miny, když odminovávali část Chersonské oblasti, uvedla záchranná služba, v níž sloužili.

"Všichni tři obětavě sloužili ... a plnili úkol odminování území osvobozených od nepřítele v Chersonské oblasti," uvedla žytomyrská záchranná služba na své stránce na Facebooku.

Rusko, které před deseti měsíci napadlo Ukrajinu, okupuje většinu, ale ne celou Chersonskou oblast.

Prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ruské síly při svém ústupu silně zaminovaly budovy a odborníci na výbušniny pracují na vyčištění oblasti od nebezpečných zařízení.
 
- Ruský parlament se chystá zavést vyšší míru zdanění pro lidi, kteří opustili zemi od února, kdy začala válka na Ukrajině.

Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy, uvedl, že se na legislativě pracuje.

    Je správné zrušit preference pro ty, kteří opustili Ruskou federaci, a zavést pro ně zvýšenou sazbu daně.

    "Ti, kteří si uvědomili, že udělali chybu, se již vrátili. Ostatní by měli pochopit: drtivá většina společnosti jejich čin nepodporuje a domnívá se, že zradili svou zemi, příbuzné a přátele."

Počet Rusů, kteří odjeli od začátku války, není jasný.

Některá místní média uvádějí, že po vyhlášení mobilizační akce k povolání nových vojáků do boje v září jich uprchlo až 700 000. Vláda tehdy tento údaj odmítla.

Ruskou 13% daň z příjmu fyzických osob odvádějí domácí zaměstnavatelé automaticky. Rusové pracující v zahraničí, kteří jsou ruskými daňovými rezidenty, musí podle ruské Federální daňové služby odvádět daň samostatně.

 
- Ukrajina vyhlásila letecký poplach v Kyjevě a dalších regionech

V Kyjevě a v dalších ukrajinských regionech se rozezněly sirény pro vyhlášení leteckého poplachu.

Kyjevská městská správa po vyhlášení leteckého poplachu vyzvala lidi, aby se uchýlili do krytů.

Starosta města Mykolajiv na jihu země zveřejnil na svém oficiálním kanálu Telegram varování před sirénami.


- Papež František v sobotu při štědrovečerní mši varoval, že míra chamtivosti a touhy po moci je taková, že někteří chtějí "pohltit i své sousedy", což byla zjevná narážka na válku na Ukrajině.

    Muži a ženy v našem světě ve své touze po bohatství a moci pohlcují i své sousedy, své bratry a sestry.

    "Kolik válek jsme už viděli! A na kolika místech se i dnes pohrdá lidskou důstojností a svobodou."

Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu se František téměř na každé veřejné akci vyjadřuje proti válce a odsuzuje to, co označuje za zvěrstva a nevyprovokovanou agresi.

V sobotu večer se o Ukrajině konkrétně nezmínil.

Začátkem tohoto měsíce papež vyzval lidi, aby utráceli méně za vánoční oslavy a dárky a rozdíl poslali Ukrajincům, aby jim pomohli přečkat zimu.

- Nejméně deset lidí bylo v sobotu zabito a odhadem 58 zraněno při ruském ostřelování nedávno dobytého ukrajinského města Cherson. Region byl terčem 74 ruských úderů. V důsledku ostřelování začalo v obytné čtvrti města hořet 66 automobilů, uvedla záchranná služba.

- Volodymyr Zelenskij označil útoky na Cherson za "teror... zabíjení pro zastrašení a potěšení". Řekl:   "Svět musí vidět a pochopit, proti jakému absolutnímu zlu bojujeme".

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že útok v Chersonu je dalším důkazem, že je třeba Ukrajině dodat více obranných systémů, a vyzval k dodávkám většího množství zbraní a munice.

- Reportéři agentury Reuters v Ruskem okupovaném městě Mariupol potvrdili, že úřady demolují a vyklízejí to, co zbylo z rozbité zadní části městského divadla, kde po vleklém obléhání na začátku letošního roku zahynuly při ruských leteckých útocích stovky Ukrajinců.

- Ukrajina oznámila, že podle nejnovějších údajů o počtu obětí zabila dalších 480 ruských vojáků.

- Nizozemsko přislíbilo pomoc Ukrajině ve výši 2,5 miliardy eur (2,7 miliardy Kč) do roku 2023,  většina peněz je určena na vojenskou pomoc.

- Rocková skupina Pink Floyd vybrala na Ukrajinu 600 000 dolarů díky písni Hey Hey Rise Up.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4721

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022