Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij letí do USA

21. 12. 2022

čas čtení 7 minut
- Zelenskij dal v Bílém domě Putinovi od jednoho ukrajinského dělostřeleckého kapitána z Bachmutu jeho řád za chrabrost:


- Putin: Rusko zajistí, aby jeho jaderné síly byly připraveny k boji

Prezident Vladimir Putin na setkání svých nejvyšších obranných představitelů  slíbil, že Rusko splní všechny cíle svého "vojenského tažení" na Ukrajině, a přislíbil, že svým ozbrojeným silám poskytne vše, o co požádají, aby je podpořil.

Ve svém projevu, v němž šéfům obrany v Moskvě vyložil vojenské plány své země, Putin uvedl, že zajistí, aby ruské jaderné síly byly přiopraveny k boji, a že neexistují žádné finanční limity pro to, co vláda své armádě poskytne.

Obvinil NATO, že proti Rusku využívá všech svých schopností, a vyzval vojenské velitele, aby využili svých zkušeností získaných v bojích v Sýrii a na Ukrajině.

Řekl také, že Rusko musí vzít na vědomí zejména význam bezpilotních letounů ve válce na Ukrajině, a dodal, že ruská hypersonická raketa Sarmat - nazývaná Satan II - bude v blízké budoucnosti připravena k nasazení.

- Biden popřál Zelenskému šťastný let do USA:





- Žádný vysoký ruský generál se už dlouhé měsíce neodvážil vstoupit do doněcké oblasti. Zelenskij navštívil nejohroženější město této celé války: 

- Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi navštíví ve čtvrtek Rusko, kde bude jednat o vytvoření bezpečnostní zóny kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny
, uvedla agentura RIA Novosti s odvoláním na ruského vyslance při mezinárodních institucích ve Vídni.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv podnikl nečekanou cestu do Pekingu a jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, během níž podle jeho slov diskutovali o konfliktu na Ukrajině.

Medveděv uvedl, že se Siem jednali o strategickém partnerství obou zemí "bez hranic" a také o Ukrajině.

- Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zveřejnila otevřený dopis Zelenskému, v němž ho pozvala, aby ve středu osobně vystoupil v Kongresu.

V dopise píše, že "boj za Ukrajinu je bojem za demokracii jako takovou".

Zde je část dopisu:

"Vážený pane prezidente:

    s nesmírnou úctou a obdivem k Vašemu mimořádnému vůdcovství Vám jménem dvoustranického vedení Kongresu zasílám pozvání k osobnímu vystoupení na společném zasedání Kongresu ve středu 21. prosince 2022.

    Amerika a svět žasnou nad hrdinstvím ukrajinského lidu. Tváří v tvář strašlivým Putinovým zvěrstvům inspirovali ukrajinští bojovníci za svobodu svět železnou vůlí a nezlomným duchem - bojují proti brutální a neoprávněné ruské invazi.

    Boj za Ukrajinu je bojem za demokracii jako takovou. Těšíme se na vaše inspirativní poselství o jednotě, odolnosti a odhodlání. Děkujeme Vám za Vaše vedení a zvážení této žádosti."


- V úterním konferenčním hovoru s novináři vysoký představitel americké  administrativy, který si nepřál být jmenován, uvedl, že Biden a Zelenskj o možné návštěvě mluvili, když spolu telefonicky hovořili 11. prosince, a Bílý dům pozvání formálně poslal minulou středu. Zelenského kancelář pozvání přijala minulý pátek a návštěva byla potvrzena v neděli.

Biden Zelenského nejprve přivítá v Bílém domě, kde se uskuteční bilaterální jednání s týmem amerického prezidenta pro národní bezpečnost a jeho kabinetem. Po tiskové konferenci se Zelenskij vydá na Kapitol a vystoupí na společném zasedání Kongresu. Domů se vrátí po několika hodinách pobytu na místě.

Vysoce postavený představitel administrativy rovněž popřel, že Biden bude na Zelenského tlačit, aby usiloval o diplomatické ukončení války.

- Biden oznámí "významný" nový bezpečnostní balík pro Ukrajinu


V prohlášení se rovněž uvádí, že Biden během návštěvy oznámí "nový významný balíček bezpečnostní pomoci, který má Ukrajině pomoci bránit se proti ruské agresi".

Dále se v něm uvádí:

    Návštěva zdůrazní pevné odhodlání Spojených států podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné, a to i prostřednictvím poskytování ekonomické, humanitární a vojenské pomoci.

Balíček bude mít hodnotu téměř 2 miliard dolarů, včetně baterie raket Patriot. USA budou ve třetí zemi školit ukrajinské síly v ovládání systému Patriot.


.- Zelenskij na Twitteru napsal: "Jsem na cestě do USA, abych posílil odolnost a obranyschopnost Ukrajiny.
Konkrétně budeme s @POTUS diskutovat o spolupráci mezi Ukrajinou a USA a budu mít také projev v Kongresu a řadu bilaterálních jednání."


- Putin ve středu stanoví vojenské cíle pro rok 2023


Očekává se, že ruský prezident Vladimir Putin na středeční schůzce stanoví vojenské cíle pro rok 2023.

Součástí setkání s představiteli obrany bude hlavní poselství ministra obrany Sergeje Šojgua.


- Prezident Zelenskij v úterý navštívil frontové město Bachmut. Setkal se s představiteli armády a předal vojákům ocenění, uvedla jeho kancelář.


-  Výbuch roztrhal plynovod pro vývoz plynu Urengoi-Pomary-Užhorod, který vede z Ruska přes Ukrajinu. Podle agentury Reuters při něm zemřeli tři lidé.

- Ukrajina byla varována, aby se připravila na nové ruské útoky na svou energetickou infrastrukturu.
Premiér Denys Šmyhal prohlásil, že Moskva chce, aby Ukrajina strávila Vánoce a nový rok ve tmě.

- Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že situace ve čtyřech oblastech východní Ukrajiny - Doněcku, Luhansku, Záporoží a Chersonu - které Moskva v září nelegálně anektovala, je "mimořádně složitá".

-  Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v úterý odsoudil íránskou podporu Ruska ve válce na Ukrajině a pokračující potlačování opozice v zemi, uvedl však, že EU bude s Íránem nadále spolupracovat na obnovení dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. "Nutné setkání s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amirabdollahianem v Jordánsku uprostřed zhoršujících se vztahů mezi Íránem a EU," uvedl Borrell na Twitteru před regionální konferencí, kterou hostí Jordánsko.

- Ukrajina urychluje úsilí o vymazání pozůstatků sovětského a ruského vlivu z veřejných prostranství tím, že odstraňuje pomníky a přejmenovává stovky ulic na počest svých umělců, básníků, vojáků, vůdců nezávislosti a dalších - včetně hrdinů letošní války. Od začátku války ukrajinští představitelé změnili kampaň, která se kdysi zaměřovala na odstranění komunistické minulosti, na kampaň za "odrusování".

- Čína tvrdí, že cílem čínsko-ruských námořních cvičení, která začínají ve středu, je "další prohloubení" spolupráce mezi oběma zeměmi, jejichž neoficiální protizápadní spojenectví nabylo na síle po invazi Moskvy na Ukrajinu. Podle stručného oznámení, které v pondělí zveřejnilo velení východního divadla Číny spadající pod vojenské křídlo vládnoucí komunistické strany, Lidovou osvobozeneckou armádu, se cvičení bude konat u pobřeží provincie Če-ťiang jižně od Šanghaje až do příštího úterý.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4765

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022