Co přijde na místo putinské autokracie?

21. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Z výzkumu politoložky UCLA Barbary Geddesové vyplývá, že u personalistické diktatury, jako je Putinova, je mnohem méně pravděpodobné, že bude nahrazena demokratickým systémem. Je tomu tak proto, že represivní přístup k vládě zdiskreditoval státní instituce, na nichž by mohl být postaven postdiktátorský režim, píše Abbás Galljamov.

Svržené autokracie mohou být následovány demokracií nebo jiným autoritářským systémem. Ale obvykle platí, že čím represivnější byl padlý režim, tím méně šancí je pro prvního a tím větší pro druhé - kvůli institucionálnímu vakuu, které takové systémy za sebou zanechávají.

Ti kdo se dostanou k moci po odchodu personalistického autokrata, se nejméně ze všeho budou starat o vytvoření mechanismů, které omezí jejich vlastní moc, a staré instituce schopné hrát tuto roli nepřežijí. Proto je mnohem pravděpodobnější návrat k autoritářství.

A budou čelit menšímu počtu požadavků obyvatelstva na taková opatření, protože starý režim v jeho očích diskredituje celý systém státní moci. Vzhledem k tomu všemu se šance na vytvoření normální demokracie v zemi prudce snižují. Svržené elity budou prvními oběťmi takového běhu událostí.

Vládci, kteří si jako svůj politický styl zvolili personalismus, mají rovněž nejmenší šanci vyhnout se smutnému osudu, protože v mnohem větší míře zničili instituce, které by je mohly chránit před násilnou odplatou, než jak to činí stranické autokracie.

Nastolením personalismu a oslabením institucionálního prostředí personalistický diktátor zasévá zárodky svévole a kultu hrubé síly a stává se sám jeho obětí, když padne. Tragédie, kterou jeho vláda přinesla, tím ale bohužel nekončí.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4946

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022