dTest: Jak na energie, abychom ušetřili

16. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

Až donedávna bylo stěží myslitelné, že se kvůli ceně energií může ocitnout řada domácností až na hranici chudoby. Ceny energií byly v posledních letech nízké a většina lidí je platila bez větších obtíží. Aktuální energetická krize však nutí spotřebitele přemýšlet o změně vytápění domácností. Jaké alternativy k plynovému nebo elektrickému kotli se spotřebitelům v České republice nabízejí?


 

Snížit energetickou náročnost, a tím i ceny za energie, mohou především moderní technologie jako například fotovoltaické panely, solární kolektory nebo tepelná čerpadla. Právě tepelná čerpadla jsou podle Evropské spotřebitelské organizace (BEUC) nejvýhodnější variantou vytápění. „Mezi jejich hlavní výhody patří především nízké provozní náklady a v neposlední řadě také ekologičnost,“ vyjmenovává Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Tepelné čerpadlo dokáže v rámci tzv. inteligentního vytápění, tj. v době mimo špičku, nabídnout zhruba třetinové náklady oproti vytápění elektrokotlem. Stejně tak je vytápění tepelným čerpadlem levnější než plynový kotel.

Počáteční investice je ovšem nákladná, pořízení tepelného čerpadla může v závislosti na typu a provedení vyjít i na půl milionu korun. Při nákupu může ale pomoci stát. V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám, spuštěného již v roce 2021, je možné si zažádat o částečné proplacení, a to i zpětně. Průměrná dotace činí 200 tisíc Kč a celkově bylo podle informací z  webové stránky programu vyplaceno již 15 miliard korun.

Jak postupovat, pokud se pro tepelné čerpadlo rozhodnete? Nejprve si zjistěte, zdali je tento produkt pro vaši domácnost vhodný – čerpadla se nedoporučují u starých topných soustav ve starých nezateplených rodinných domech, tedy u objektů bez dobrých tepelných vlastností. Máte-li domácnost již zateplenou, vyberte si typ a provedení čerpadla, které je pro vás nejvhodnější (voda-voda, země-voda, vzduch-vzduch, vzduch-voda). Svůj výběr technologie konzultujte s odborníky nebo alespoň poptejte více dodavatelů, abyste získali přehled o cenách i vlastnostech čerpadel na trhu.

Stejně tak vám mohou pomoci ušetřit za energie i solární kolektory. Jedná se o trubice umístěné na střeše domu, které vám po více než půl roku dokážou zajišťovat ohřev užitkové vody a je možno je připojit i k topné soustavě. Pak ušetříte za topení na jaře a na podzim, protože vám slunce bude pomáhat s vytápěním domu.

Ať se rozhodnete pro tepelná čerpadla, solární kolektory nebo třeba pro fotovoltaické panely či jejich různé kombinace, vždy si ověřte, že Vám zvolený dodavatel dokáže pomoci s čerpáním dotací.

Než ale podepíšete smlouvu s dodavatelem o dodání zboží, je dobré si vždy ověřit, že zvolenou technologii lze na Vašem domě umístit. Bude třeba ohlídat si nosnost střechy a její oslunění v případě fotovoltaiky nebo kolektorů, odstupové vzdálenosti a hlukové podmínky u tepelných čerpadel i to, zda ve vaší lokalitě je takováto úprava možná technicky možná. Do hry také mohou vstupovat požadavky památkářů.


1
Vytisknout
4833

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022