Kontroverzní britská vláda vyvolává protiuprchlickou hysterii, ale čtyři lidé právě kvůli ní přišli o život

15. 12. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
Pozor, děsivá reportáž. Čtyři lidi se utopili v mrazivém vlnobití na moři ve tři hodiny ráno. Někteří na sobě měli jen trička.

 

Británie je v těchto dnech postižena v důsledku inflace a drahoty a snižování platů zaměstnanců vlnou stávek. Stávkují železničáři, takže nejezdí vlaky, stávkují zdravotní sestry, stávkují řidiči sanitek, stávkují pošťáci, stávkují pasoví úředníci na hranicích, stávkují učitelé i vysokoškolští akademici, stávkuje skoro každý.

Pochybná, nevolená vláda toryovského premiéra Rishiho Sunaka odmítá se stávkujícími vyjednávat a vymýšlí si neexistující problémy, aby odvedla pozornost veřejnosti.

Nejnověji zuřil Rishi Sunak v Dolní sněmovně proti údajné vlně "ilegálních přistěhovalců", kteří "pronikají do Británie" přes kanál La Manche na malých člunech. Lhal - dobře ví, stejně jako český premiér Petr Fiala, že uprchlíci nejsou "ilegální" - každý má právo podle Ženevských úmluv z roku 1951 překročit jakoukoliv hranici a zažádat o azyl a ochranu před válkou a pronásledováním.

Potíž je, jak na to bezvýsledně poukazují organizace pro lidská práva, neexistuje žádný způsob, jímž by se mohl uprchlík dostat do Británie bezpečnou cestou - takže nezbývá než nebezpečná cesta po vratkých člunech. Pokrytečtí vládní konzervativci horují proti "kriminálníkům", kteří organizují tyto nebezpečné cesty a nechávají si za ně platit, mlčí však o tom, že by tento "byznys" neexistoval, kdyby na francouzském pobřeží existoval britský úřad, kde by uprchlíci mohli zažádat o azyl.

A v noci z úterý na středu, v obrovské zimě, se utrhlo dno jednoho z připlouvajících člunů. Britské a francouzské záchranné jednotky zasáhly, avšak čtyři lidé při tom zemřeli. Sunakova vláda nese za tato úmrtí přímou odpovědnost.

Šílená Sunakova ministryně vnitra Suella Bravermanová (kterou předchozí premirka Liz Trussová vyhodila z funkce za porušování vládních bezpečnostních předpisů, Sunak ji do funkce zase vrátil), že Sunaková vláda "ukončí tyto přeplavby" poté, co potvrdila, že čtyři lidé zemřeli poté, co se jejich malý člun v Lamanšském průlivu rozložil.
 
Bravermanová vystoupila v Dolní sněmovně ve středu několik hodin poté, co bylo u pobřeží Kentu zachráněno poškozené plavidlo s desítkami lidí, kteří se vydali z Francie do Spojeného království.

Před zachmuřenou sněmovnou řekla: "Plavba přes kanál La Manche na plavidlech, která nejsou způsobilá k plavbě, je smrtelně nebezpečná. Především z tohoto důvodu tak usilovně pracujeme na zničení obchodního modelu pašeráků lidí, zlých organizovaných zločinců, kteří s lidmi zacházejí jako s nákladem."

"Tragédie z dnešního rána, stejně jako úmrtí 27 lidí během jednoho listopadového dne loňského roku, je tou nejstřízlivější možnou připomínkou toho, proč musíme s těmito přeplavbami skoncovat."

Někteří z přeživších stále "bojují o život" v nemocnici a někteří přeživší jsou ženy a děti, bylo poslancům sděleno.

Podle britských zákonů musí být osoba žádající o azyl  přítomna ve Spojeném království, uvedly charitativní organizace zabývající se uprchlíky. Neexistuje žádné vízum, s kterým by se mohli dostat do Spojeného království, aby pak mohli požádat o azyl, což nutí mnoho žadatelů plavit se do Británie na malých člunech.

Na otázku Alison Thewlissové ze Skotské národní strany ohledně neexistence  bezpečných a legálních alternativ k přeplutí Lamanšského průlivu na lodích a naléhání na jejich přivezení nyní, a ne "v nějakém nejasném bodě v budoucnosti", Braverman odpověděla: " "Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že náš systém je nějak nedostatečný."

Bravermanová uvedl, že pětibodový plán, který v úterý oznámil Rishi Sunak a který zahrnuje plány na vypracování zákonů, které by kriminalizovaly a vracely zpět ty, kdo e plaví  do Spojeného království na malých člunech, a také zaměstnání více lidí, aby se snížil počet nevyřízených žádostí o azyl, který činí téměř 150 000, prý "skoncuje s krizí připlouvajících malých člunů."

Británie ovšem nemůže kriminalizovat připlouvající uprchlíky. Bylo by to porušením mezinárodního práva.

Každé úmrtí člověka v kanálu La Manche je VOLBA, kterou udělali konzervativci.
Suella Bravermanová otevřeně říká v parlamentě, že jediným způsobem, jak se dostat do Británie a zažádat tam o azyl, je připlout na malém člunu. Protože vláda neposkytuje bezpečnou a legální cestu:



0
Vytisknout
6491

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022