Rusko výměnou za "drony" poskytlo Íránu bezprecedentní vojenskou podporu

14. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
"Toto partnerství představuje hrozbu nejen pro Ukrajinu, ale i pro íránské sousedy v regionu," řekl NBC News vysoký představitel americké administrativy, informují Courtney Kubeová a Carol E. Leeová.

Rusko nyní poskytuje Íránu "bezprecedentní úroveň" vojenské a technické podpory výměnou za to, že Teherán dodá zbraně pro válku na Ukrajině, říkají vysocí představitelé Bidenovy administrativy.

V rámci posíleného partnerství může Rusko poskytnout Íránu pokročilé vojenské vybavení a komponenty, včetně vrtulníků a systémů protivzdušné obrany. Na jaře íránští piloti trénovali v Rusku na ruském stíhacím letounu Suchoj Su-35, což podle úředníků naznačuje, že Írán "může začít dostávat letadla během příštího roku".

Bílý dům již dříve uvedl, že věří, že Írán dodával drony Rusku pro použití na Ukrajině, ale vztah mezi těmito dvěma státy se přeměňuje v "plnohodnotné obranné partnerství" se zbraněmi a vojenskými expertizami proudícími oběma směry.

Rusko usiluje o spolupráci s Íránem na vývoji zbraní, včetně případného zřízení společné výrobní linky pro drony v Rusku.

"Toto partnerství představuje hrozbu nejen pro Ukrajinu, ale i pro sousedy Íránu v regionu," řekl jeden z vysokých představitelů administrativy. "Tyto informace jsme sdíleli s partnery na Blízkém východě a po celém světě."

Očekává se, že v pátek Bidenova administrativa určí tři subjekty se sídlem v Rusku, které se podílely na převodu íránských bezpilotních vzdušných prostředků nebo UAV pro použití na Ukrajině, uvedli úředníci. Mezi tyto subjekty patří ruské letecké síly, které obdrží UAV, a 924. státní středisko pro bezpilotní letectví v Rusku. Personál z 924. odcestoval do Íránu, aby absolvoval školení v ovládání íránských zbraní.

Představitelé uvedli, že USA také "hledají možnosti, jak dát dohromady skupinu stejně smýšlejících zemí, aby projednaly íránsko-ruskou vojenskou spolupráci" a spolupracují s dalšími zeměmi, aby zajistily, že Rusko a Írán nebudou moci přesouvat vybavení, zbraně nebo peníze, aby podpořily toto nové partnerství.

"Uvalujeme náklady na aktéry zapojené do převodu íránských bezpilotních letounů do Ruska k použití na Ukrajině," řekl jeden z úředníků. "Posuzujeme další kroky, které můžeme podniknout, pokud jde o kontroly vývozu, abychom omezili přístup Íránu k citlivým technologiím."

Od invaze na Ukrajinu se Írán stal největším vojenským podporovatelem Ruska a jen od srpna prodal Moskvě několik stovek UAV. Rusko použilo tyto drony k útokům na ukrajinskou energetickou a kritickou infrastrukturu při útocích, které zabily civilisty.

USA se domnívají, že Írán zvažuje prodej stovek balistických raket Rusku, uvedli vysocí úředníci administrativy. A očekávají, že íránská podpora ruské armádě bude v následujících měsících dále růst.

"Vyzýváme Írán, aby změnil kurz a nepodnikal tyto kroky," řekl jeden z úředníků. "Používáme nástroje, které máme k dispozici, abychom tyto aktivity odhalili a narušili - a jsme připraveni udělat více."

Očekává se, že v pátek Bidenova administrativa oznámí další balíček bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu. Balíček v hodnotě kolem 275 milionů dolarů bude obsahovat další munici pro pokročilé raketomety známé jako HIMARS a pro ukrajinské dělostřelectvo.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4550

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022