Ukrajina poráží Rusko ve "válce dronů"

9. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
Válka "dronů" se vyvíjí ve prospěch Ukrajiny: Kreml byl nucen "zmrazit" používání svých "kamikadze dronů" vyrobených v Íránu na Ukrajině, protože nastala zima, upozorňuje Peter Suciu.

Tyto "drony" jsou zjevně vyrobeny z plastů a dalších materiálů, které nejsou mrazuvzdorné.

Výsledkem je, že bezpilotní vzdušné systémy (UAS) nefungují v chladném počasí tak dobře.

Íránské bezpilotní letouny byly údajně naposledy použity v polovině listopadu, což se časově shodovalo s prvními významnými sněhovými srážkami této sezóny. Vzhledem k tomu, že zimy na Ukrajině mohou být chladné, s teplotami pod bodem mrazu mezi prosincem a březnem, budou drony pravděpodobně uzemněny.

Rusko nasazovalo drony ve velkém množství proti ukrajinským městským centrům a kritické infrastruktuře po celý podzim, protože jeho zásoby raket a raket se vyčerpávají rychleji, než je stačí doplnit. Navzdory této skutečnosti Kreml v posledních týdnech zesílil své raketové útoky – prý proto, aby si podrobil ukrajinské civilní obyvatelstvo.

Velká část země byla ponořena do temnoty, protože její energetická síť trpí opakovanými a dlouhodobými útoky.

Bylo to také jen před týdny, kdy britské ministerstvo obrany naznačilo, že Moskvě také docházejí íránské "drony", včetně typu Šáhid-136. Je však možné, že problémem nejsou zásoby, ale spíše matka příroda zjevně favorizující Kyjiv. Předpokládá se, že Moskva objednala tisíce "dronů", což by se na jaře mohlo pro Ukrajinu ukázat jako problematické.

Zima by však Ukrajincům mohla poskytnout tolik potřebný oddech od útoků "dronů".

Kyjevu také pomáhá několik západních zemí se systémy protivzdušné obrany, které se používají k řešení raketových útoků a útoků "dronů". Mezi nedávnými platformami, které bylo možné vidět, byl Gepard Flakpanzer, který poskytlo Německo.

Podle posledních zpráv ukrajinské posádky uvedly, že mohou drony detekovat na vzdálenost 16 kilometrů. Musí však používat munici švýcarské výroby – dodávanou Německem – uvážlivě, protože Bern zakazuje její vývoz na Ukrajinu.

Útok dronů z Ukrajiny

I když Rusko může být nuceno na zimu uzemnit íránský Šáhid-136, Ukrajina tento týden úspěšně použila řadu průzkumných bezpilotních letounů ze sovětské éry při třech útocích proti ruským leteckým základnám.

Zatímco satelity řízené a raketami vyzbrojené Bayraktar TB-2, které Kyjiv získal z Turecka, byly s velkým efektem použity proti ruským tankovým kolonám na Ukrajině, dva pondělní útoky a třetí útok ve středu byly provedeny pomocí hardwaru ze studené války.

Tupolev Tu-141S byl vyvinut pro fotoprůzkumné mise pro sovětské letectvo a naposledy byl použit v 80. letech v Afghánistánu.

Jak poznamenal David Axe z Forbes.com, nebylo to příliš sofistikované ani podle standardů osmdesátých let a dnes je mnohem méně sofistikované.

Co mu však chybí na kultivovanosti, to jednoznačně dohání v rychlosti. Je schopen letět rychlostí 966 kilometrů za hodinu a je také dostatečně velký, aby mohl být naplněn výbušninami. Odstraněním kamery se z něj v podstatě stane řízená střela. A téměř ironicky, drony odpalované na rampě byly původně vyrobeny v továrně v Charkivě na východní Ukrajině a nyní jsou používány proti silám Moskvy!

Útoky na ruské letecké základny byly vnímány jako ponížení pro Kreml a dokonce i pro prezidenta Vladimira Putina. Skutečnost, že se jednalo o zbraně sovětské konstrukce a sovětské výroby, to pravděpodobně ještě zhoršila.

Počasí možná uzemnilo zdánlivě nejmodernější Šáhid-136, ale Ukrajinci si více než vystačí s Tu-141S.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
5741

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022